Pātelainens: «Mīkstums» Latvijas izlases sniegumā bija vērojams arī iepriekš

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas futbola izlases spēlēs «mīkstums» bija vērojams arī pirms somu trenera Miksu Pātelainena stāšanās pie komandas stūres, norādīja Somijas speciālists.

Kopš Pātelainena stāšanās amatā Latvijas futbolisti jūnijā ar 1:0 uzvarēja Igauniju, spēlēja neizšķirti 1:1 ar Lietuvu, nosargājot Baltijas kausu, taču pēc tam neizteiksmīgā pārbaudes spēlē ar 1:3 piekāpās Azerbaidžānai.

Septembra sākumā Latvijas izlasei sagaidāmas spēles pret Andoru un Gruziju, kurās treneris nevēlas ieraudzīt tādu sniegumu kā mačā pret Azerbaidžānu. Pātelainens vēlas individuāli tikties ar izlases spēlētājiem un rast iespēju sapulcēt izlases kandidātus uz īsu treniņnometni vēl pirms nākamajām spēlēm jaunizveidotajā UEFA Nāciju līgā.

«Sagaidot nākamās spēles, Latvijas futbola izlasē plānoju veikt individuālās tikšanās ar spēlētājiem. Pēc mača [ar Azerbaidžānu] beigām individuālās sarunās ar futbolistiem mēs jau nedaudz pieskārāmies tām lietām, ko viņi laukumā darīja nepareizi. Beigu beigās par šādu sniegumu mums visiem bija liela nožēla, jo līdz tam mūsu sniegums bija labs,» Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā citēts Pātelainens.

«Pēc spēles beigām ģērbtuvē futbolistiem arī teicu, ka mēs nedrīkstam aizmirst spēli pret Azerbaidžānu. Nedrīkst to aizmirst, jo šādi spēlēt mēs nedrīkstam,» uzsvēra soms. «Teicu puišiem, lai viņi atceras, ka šādā veidā Latvijas nacionālā futbola izlase nespēlē. Es runāju par mentalitāti, sagatavotību, individuālām personībām, kuras parūpējas par to, lai komanda šādā veidā nesalūst. Personības laukumā grūtos brīžos dara to, kas jādara gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, gan citās spēles epizodēs.»

Treneris spiests atzīt, ka «mīkstums» bijis vērojams arī izlases spēlēs iepriekš, kuras viņš noskatījies. «Es nepieņemu fizisko nogurumu kā attaisnojumu, jo komandas sastāvā starp spēlēm tika veiktas maiņas. Taču tobrīd noguruši bija visi... Tas man liek domāt, ka šoreiz mentālais nogurums bija pārāks par fizisko. Tagad ir mans darbs, lai tamlīdzīgas situācijas neatkārtotos. Mans pienākums ir parūpēties par to, lai futbolisti turpmāk būtu mentāli un fiziski gatavi.»

Speciālists arī uzsvēra, ka taktiskais materiāls, par kuru ar spēlētājiem runāts pirmajā nometnē, neko nenozīmējot, ja komandai nav patiesas vēlēšanās smagi strādāt.

«Šis ir mans pamatnosacījums. Futbolista individuālā pašatdeve pilnībā ir svarīgāka par jebkuru taktiku vai fiziskajiem treniņiem,» norādīja Pātelainens.

«Treniņprocesa laikā vēlos, lai laukumā vingrinājumu izpildes brīdī būtu spēles ritmam atbilstošs temps. Treniņš ilgst parasti ap 80 minūtēm, kuru laikā pieprasu no futbolistiem pilnīgu koncentrēšanos, augstu tempu un maksimālu piepūli. Es ticu tam: kā spēlētājs trenējas, tā viņš arī spēlē. Mūsu komandā spēlētāju attieksme treniņos bija labā līmenī,» uzskata Latvijas izlases galvenais treneris.

Pātelainens gan nenoliedza, ka Latvijas valstsvienībai priekšā vēl daudz darāmā.

«Katrā spēles sastāvdaļā futbolisti var spēlēt labāk. Spēlētāju individuālā attīstība ir lieta, kurai nepieciešams laiks. Tas būs jāpanāk ar smagu darbu un pilnīgu nodošanos procesam. Viņi spēlēs labāk, mēs noteikti uzlabosim savu sniegumu,» kaujiniecisks bija Pātelainens.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Somu speciālists kā galvenais treneris strādājis ar Somijas nacionālo izlasi (2011-2015), bet klubu līmenī strādājis ar komandām Somijā, Skotijā un Taizemē. Spēlētāja karjeras laikā viņš pārstāvējis dažādus Somijas, Skotijas, Anglijas un Francijas klubus, bet savas valsts izlasē aizvadījis 70 spēles.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu