Noraida visus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus Rīgas pašvaldības budžetam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas dome šodien sēdē noraidīja visus opozīcijas priekšlikumus nākamā gada budžetam - kopumā 4 957 640 eiro apmērā -, tai skaitā priekšlikumus par bērnudārzu grupu atvēršanu, vairāku ielu remontu, velonovietņu izvietošanu un veselības apdrošināšanu skolu tehniskajiem darbiniekiem.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas deputāts Andris Lācis bija iesniedzis priekšlikumu piešķirt 600 000 eiro Izglītības, kultūras un sporta departamentam jaunu pašvaldības bērnudārzu grupu atvēršanai.

Arī VL-TB/LNNK deputāts Dainis Locis bija iesniedzis vairākus priekšlikumus. Viņš lūdza piešķirt Izglītības, kultūras un sporta departamentam 1,2 miljonus eiro tā pakļautībā esošo izglītības iestāžu tehnisko darbinieku veselības apdrošināšanai un 20 000 eiro Juglas un Mežciema ģimeņu sporta svētku pasākuma rīkošanai Juglas vidusskolas stadionā.

Turklāt Locis lūdza Satiksmes departamentam piešķirt 60 000 eiro, lai Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra un Kaļķu ielas krustojumā gājēju pārejā pretī Brīvības piemineklim izbūvētu speciālu pāreju, kas paredzēta cilvēkiem ar kustību traucējumiem, skaidrojot, ka pašreiz, lai šķērsotu Meierovica bulvāri, jādodas pāri augstām tramvaja sliedēm un nelīdzenam bruģim, kas rada apgrūtinājumus cilvēkiem, kas pārvietojas invalīdu ratiņos. Vēl 140 000 eiro viņš lūdza piešķirt Satiksmes departamentam luksoforu uzbūvēšanai Veldres un Murjāņu ielu krustojumā un Hipokrāta - Malienas ielu krustojumā, jo Juglas skolas padome ir lūgusi noteikt šos krustojumus par regulējamiem, lai uzlabotu bērnu drošību.

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs lūdza arī piešķirt 20 000 eiro Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijai, lai labiekārtotu apkaimes centru Uguns ielā bez numura blakus Sociālā aprūpes centra «Rīga» filiālei «Ezerkrasti», izveidojot atpūtas teritoriju bērniem, jauniešiem un senioriem ar soliņiem, šūpolēm, pievilkšanās stieni, šķēršļu joslu un brīvdabas trenažieriem. Locis arī aicināja piešķirt 5000 eiro Pieminekļu aģentūrai, lai Uzvaras parkā uzstādītu informatīvo plāksni par Uzvaras parka vēsturi.

Savukārt deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) bija iesniedzis priekšlikumu, lūdzot piešķirt 8685 eiro Latvijas valsts karogu uzstādīšanai pie galvaspilsētas administratīvās robežas, sagaidot Latvijas simtgades atzīmēšanas sākumu 2017.gada maijā. Tāpat viņš lūdza 3225 eiro Rīgas pašvaldības aģentūrai «Rīgas gaisma», lai iebūvētu apgaismojumu gājēju un velosipēdu ceļam zem Kārļa Ulmaņa gatves tilta pāri Mārupītei, un 130 000 eiro Satiksmes departamentam, lai izbūvētu Dīķa ielu posmā starp Briņģu ielu un Bikstu ielu. Viņš arī prasīja 7290 eiro, lai Rīgas vēsturiskajā centrā uzstādītu 30 jaunas velosipēdu novietnes.

Priekšlikumus pašvaldības nākamā gada budžetam bija iesniedzis arī deputāts Jānis Feldmanis (VL-TB/LNNK). Viņš aicināja piešķirt 7356 eiro Izglītības, kultūras un sporta departamentam, lai Rīgas Itas Kozakēvičas poļu vidusskolā ierīkotu jaunu videonovērošanas sistēmu, jo SIA «Baltic Builder Group» pieņemšanas - nodošanas aktā ir konstatēts, ka esošā videonovērošanas sistēma nav darba kārtībā. Turklāt viņš aicināja piešķirt 3500 eiro biedrībai «K.Čilveres dzīvnieku draugu biedrība» programmas «Atbalsts senioru dzīvnieku aprūpē» realizēšanai. Tās mērķgrupa ir Rīgas pilsētas pensionāri, kuru aprūpē ir dzīvnieki, bet kuriem nav iespēju dzīvniekus sterilizēt. Vēl 16 000 eiro Feldmanis lūdza piešķirt Rīgas pilsētas būvvaldei jaunas štata vienības - galvenā speciālista vides pieejamības jautājumos - amata izveidei.

Savukārt VL-TB/LNNK deputāts Ģirts Lapiņš lūdza piešķirt 80 000 eiro, lai palielinātu vienreizējo pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu no 150 eiro uz 160 eiro, 60 000 eiro ceļa seguma atjaunošanai Madonas ielā un 48 000 eiro ceļa seguma atjaunošanai Vangažu ielā, tādējādi nodrošinot drošu piekļuvi divām izglītības iestādēm.

Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (V) bija iesniedzis priekšlikumu piešķirt 800 000 eiro Bieriņos esošo Abavas, Vecsaules, Makša un Apriķu ielu asfaltēšanai.

Vairākus priekšlikumus 2017.gada budžetā bija iesniedzis arī deputāts Valdis Gavars (V). Viņš prasīja 70 000 eiro Rīgas Pašvaldības policijas piecu amata vietu izveidošanai patrulēšanai pilsētas kapsētās, 80 000 eiro Rīgas 25.vidusskolas kāpņu telpu remontam, 5000 eiro Brīvības cīnītāju kapu pieminekļu restaurācijai Kapsila kapos un 10 000 eiro pieminekļu restaurācijai Mārtiņa un Torņkalna kapos.

Viņš arī aicināja piešķirt 15 000 eiro suņu pastaigu laukuma izveidei un labiekārtošanai Āgenskalna apkaimē, 100 000 eiro Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvojamo māju neprivatizēto daļu avārijas darbiem/objektu konservācijas projektu izstrādei un realizācijai un 15 000 eiro bērnu rotaļlaukuma izveidei Bieriņu apkaimē Rīgā.

Savukārt deputāts Nils Josts (V) savos priekšlikumos pašvaldības 2017.gada budžetā lūdza 23 500 eiro drošu velonovietņu izveidei pie 43 Rīgas skolām, kur pēc Izglītības, kultūras un sporta departamenta sniegtās informācijas pašreiz velonovietnes nav uzstādītas, kā arī pie Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas, Rīgas Valdorfa skolas, Āgenskalna ģimnāzijas un Rīgas 7.pamatskolas, kur novietņu skaits neesot pietiekams. Viņš arī lūdza piešķirt 15 000 eiro bērnu rotaļlaukuma izveidei Brasa apkārtnē.

Deputāts Ēriks Škapars (V) prasīja 20 000 eiro budžeta programmas «Rīgas pilsētas vides objektu uzturēšana un apsaimniekošana» nodrošināšanai, tos novirzot Rīgas Zaļā veloceliņa uzturēšanai un apsaimniekošanai.

Priekšlikumus 2017.gada budžetam bija iesniegusi arī deputāte Baiba Brigmane (V). Viņa lūdza atbalstīt papildu finansējuma piešķiršanu 675 000 eiro apmērā vienreizējas prēmijas izmaksai visiem Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu tehniskajiem darbiniekiem, atzīmējot Starptautisko skolotāju dienu, kā arī piešķirt 540 000 eiro budžeta programmas «Izglītības iestāžu diennakts nometnes» un «Izglītības iestāžu atklātās dienas nometnes» īstenošanai.

Turklāt deputāte Sarmīte Ēlerte (V) bija iesniegusi priekšlikumu, lūdzot izveidot Rīgas pilsētas arhitektūras un kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju kā atsevišķu vienību, paredzot tam nākamā gada budžetā 43 514 eiro divām amata vienībām, kā arī 136 570 eiro Rīgas domes kultūras projektu konkursiem.

Rīgas domes koalīcijas deputāti visus opozīcijas priekšlikumus budžetam noraidīja.

Kā ziņots, Rīgas dome šodien apstiprināja pašvaldības 2017.gada budžetu, kurā pašvaldības ieņēmumi plānoti 865 715 142 eiro apmērā un izdevumi paredzēti 894 541 599 eiro apmērā, veidojot budžeta deficītu 28 826 457 eiro jeb 3,3% no ieņēmumiem. Opozīcijā esošie nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK un «Vienotība» deputāti balsoja pret šā budžeta pieņemšanu.

Pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2017.gadā plānoti par 47,3 miljoniem eiro jeb 5,8% lielāki nekā 2016.gada pašvaldības budžetā ar grozījumiem un par 56,2 miljoniem eiro jeb par 6,9% lielāki, nekā tika paredzēti 2016.gada sākotnējā budžetā. Rīgas dome prognozē, ka pašvaldības budžeta līdzekļu uzkrājumi 2017.gada beigās būs ne mazāki kā 24,9 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu