Janukovičs apsūdz proeiropeiskos protestētājus Austrumukrainas konflikta izraisīšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs pirmdien apvainojis proeiropeiskos protestētājus Austrumukrainas konflikta izraisīšanā.

Janukovičs ar videozvana starpniecību uzstājās kā liecinieks tiesas prāvā pret pieciem Ukrainas policistiem, kuri apsūdzēti par uguns atklāšanu pret pārsvarā neapbruņotiem cilvēkiem protestu laikā 2014.gada februārī Kijevā.

Vardarbīgajos protestos dzīvību zaudēja vairāk nekā 100 cilvēki.

Pats Janukovičs, kurš protestu ceļā tika gāzts no amata, apsūdzēts valsts nodevībā.

Janukovičs pameta Ukrainu 2014.gada februāra beigās un aizbēga uz Krieviju, no kurienes pirmdien arī sniedza liecību tiesā.

Janukovičs ir noliedzis, ka būtu licis tagad jau izformētajai policijas specvienībai «Berkut» šaut uz protestētājiem.

Viņš pirmdien sāka savu liecību ar pārmetumiem «radikāļiem varas sagrābšanā» un «gatavošanos uzspiest savu gribu cilvēkiem dienvidos un austrumos, kuri nepiekrīt tam, kas notiek Kijevā».

Protesti Kijevā sākās 2013.gada novembrī pēc Janukoviča lēmuma atteikties no vienošanās par tuvākām saitēm ar Eiropas Savienību (ES).

Ukraina kopš tā laika ir parakstījusi asociācijas līgumu ar ES un vaino Krieviju konflikta izraisīšanā Austrumukrainā, ko Maskava noliedz.

Tikmēr jautājums par to, kam jāuzņemas atbildība par protestos bojāgājušajiem, vēl nav pārliecinoši atbildēts.

Gan protestētāji, gan policija vaino viens otru daudzo cilvēku nāvē.

Raidorganizācijas BBC 2015.gada dokumentālajā filmā par Kijevas protestiem apgalvots, ka galēji labējie elementi no protestētāju vidus sākuši šaut uz policiju, lai izprovocētu atbildi un uz «Berkut» noveltu atbildību par upuriem.

Ukrainas valdība to kategoriski noliedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu