Ko mums mācīties no ASV demokrātijas paraugstundas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tas nu ir noticis... ASV esošā vara ir piedzīvojusi protesta balsojumu! Daudziem Amerikas funkcionāriem un oficiālās Vašingtonas «establišmenta» pārstāvjiem šis rīts sākās nevis ar laiskām brokastīm, bet ar pāris nervus nomierinošām tabletēm kafijas vietā... Vai tas ir labi vai slikti, to parādīs laiks, bet skaidrs ir viens - kā bija, vairs nebūs un pārmaiņas noteikti sekos.

Bija patiešām interesanti vērot šo kampaņu 18 mēnešu garumā un sekot masu mediju centieniem, cik nu vien iespējams, atbalstīt esošās varas kandidāti Klintoni. Tāpat bija amizanti redzēt Obamas «pēdējā salmiņa» publisko aicinājumu atbalstīt Klintoni un klausīties liberālā spārna skaļajās raudās par Trampa populismu (ko, starp citu, lieliski piekopj arī mūsu varneši), bet amerikāņu vēlētāji tomēr izdarīja savu izvēli.

Ko no tā vajadzētu mācīties mūsu politiķiem un varnešiem: tā agri vai vēlu notiek, ja varas pārstāvji vārdos rūpējas par tautu, bet patiesībā rūpējas tikai par savu labklājību... Domāju, ka arī mūsu Saeimas deputātiem nākamajās Saeimas vēlēšanās būs tikpat liels pārsteigums, kā šorīt intervijā izteicās mūsu Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

Tas ir skaļš atgādinājums visiem varnešiem, ka demokrātiska vara nav kā balles kleita vai smokings, kuru var uzvilkt un novilkt, kad pašam vai pašai ienāk prātā...

Un nobeigumā galvenā atziņa: šis ir praktisks piemērs visiem tiem mūsu «virtuves vaimanātājiem», kuri saka, ka nav vērts iet uz vēlēšanām,

ka tik un tā nekas nemainīsies. Vienkārši celies, ej un dari, un tad kaut kas mainīsies arī mūsu valstī un sabiedrībā.

Valdis Šakars

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu