Auto, kura dēļ vērts kļūt par prezidentu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Cadillac

Lai kurš no kandidātiem arī iegūtu vairākuma atbalstu ASV prezidenta vēlēšanās, viens ir skaidrs - pēc stāšanās amatā un ievākšanās Baltajā namā viņa vai viņas rīcībā būs viens no planētas noslēpumainākajiem automobiļiem, proti, par Briesmoni dēvētais bruņotais Cadillac.

No ārpuses ASV prezidenta auto varētu uzskatīt par speciāli būvētu, taču visādi citādi visai tipisku limuzīnu ar pagarinātu riteņu bāzi. Patiesībā The Beast (Briesmonis) ir gandrīz kā tanks uz riteņiem, ko pašreizējais prezidents izmanto jau kopš 2009.gada. Vizuāli Briesmonis atgādina iepriekšējās paaudzes CTS sedanu, taču abiem auto kopīga ir tikai emblēma uz radiatora režģa.

Publiski par ASV prezidenta auto, kas esot izgatavots apmēram 12 eksemplāros, ir zināms tikai tik, cik ar aci var redzēt. Pārējie ir nostāsti un informācijas kripatas, ko kādam izdevies kaut kur uzsūkt. Tā, piemēram, pastāv spekulācijas, ka bruņumašīna ir būvēta uz kāda pikapa vai apvidus auto rāmja. Par to, vai tas varētu būt Chevrolet Suburban vai kāds no milzīgajiem General Motors koncerna pikapiem, informācijas nav.

Džons Kenedijs un Cadillac Fleetwood 75 (1959)
Džons Kenedijs un Cadillac Fleetwood 75 (1959) Foto: Cadillac

Nav zināms arī, kāds motors atrodas aiz hromētās radiatora restes. Vieni lēš, ka tas ir liela darba apjoma V8 benzīna motors, bet citi - ka motortelpā varētu būt iebūvēts 6,6 litru V8 Duramax dīzeļdzinējs. Lai vai kā, motoram viegli neklājas, jo jāpārvieto 5 līdz 8 tonnas liela masa, tādēļ arī maksimālais ātrums ir 97 kilometri stundā. Tiesa gan, tā kā mašīnās esot smieklu gāzes jeb slāpekļa oksīda (N2O) iesmidzināšanas sistēma, motors īslaicīgi spējot attīstīt 1000 zirgspēkus. Spēka agregāta vidējais degvielas patēriņš ir izteikti atkarīgs no slodzes un svārstās robežās starp 27 un 64 litriem uz 100 kilometriem, raksta vācu AutoBild.

The Beast garums ir gandrīz septiņi metri, bet tā jumta līnija ir gandrīz cilvēka galvas līmenī, lai iekāpšana būtu maksimāli ērta. Tai pašā laikā auto ir spēcīgas bruņas un ložu necauršaujami stikli, kā arī aprīkojums, kam auto pasaulē nav analoga, - granātmetēji, asaru gāzes lielgabali, nakts redzamības sistēma, satelīttelefons, aizsardzība pret ķīmisku uzbrukumu, šifrēts interneta pieslēgums un pat asins «konservi» ar rezervēm, ko pārliet prezidentam kritiskā brīdī.

Saprotams, ka cenai, ja runa ir par ASV prezidentu, nav nozīmes, tomēr neoficiāla informācija liecina, ka Baraka Obamas un drīzumā Donalda Trampa vai Hilarijas Klintones dienesta auto izmaksā ap 920 000 eiro jeb vairāk nekā miljonu ASV dolāru.

Nozīmīgi mirkļi ASV prezidenta auto vēsturē

Pirmais ASV prezidents, kuram bija limuzīns ar šoferi, bija Viljams Tafts (1909.- 1913. gads). Pagāja gan ilgs laiks, iekams ASV valdība atskārta, ka arī iekšzemē prezidents var būt apdraudēts, tāpēc Franklins Rūzvelts pirmais saņēma bruņotu Lincoln. Šāda soļa katalizators bija postošais Japānas aviācijas uzlidojums Pērlhārborai 1941. gadā, 2. pasaules kara laikā.

Bēdīga slava ir vaļējam Lincoln X-100, kura aizmugurējā sēdeklī sēdēdams, 1963.gada 22.novembrī Dalasas ielās bija devies prezidents Džons Kenedijs. Tās bija viņa mūža pēdējās stundas, turklāt slepkavība notika visas nācijas acu priekšā - televīzijas tiešraidē. Jāpiebilst, ka oficiāli slepkava, Lī Hārvijs Osvalds, tika notverts, tomēr sazvērestības teoriju cienītāji uzskata, ka patiesība joprojām nav noskaidrota.

Vudro Vilsons un Cadillac Type 57 (1919)
Vudro Vilsons un Cadillac Type 57 (1919) Foto: Cadillac

1975.gadā nepatīkamus mirkļus savā limuzīnā piedzīvoja tā laika prezidents Džeralds Fords. Laimīgā kārtā kāda 19 gadus veca studenta vadītas mašīnas ietriekšanās limuzīna sānos nebija tik spēcīga, lai Fords gūtu vairāk nekā tikai izbīli. Zīmīgu lomu prezidenta limuzīns nospēlēja arī atentāta mēģinājumā pret Ronaldu Reiganu, kurā prezidents izdzīvoja. Tāpat jāpiebilst, ka ASV prezidenta auto mēdz nostrādāt arī kā pēdējais glābiņš kinofilmās, piemēram, Rolanda Emeriha režisētajā White House Down.

Patlaban tiek gatavots Briesmoņa pēctecis, taču arī par to nekas nav zināms. Dažos spiegu foto no General Motors testu poligona redzams pēc formas līdzīgs, milzīgs auto ar kravas mašīnas cienīgiem riteņiem. Slepenais dienests jau esošo automobili dēvēja par drošāko auto pasaulē; tā pēctecis varētu sniegt vēl lielāku aizsardzību. Kuru no abiem kandidātiem tas sargās, zināsim jau trešdien no rīta, kad būs apkopoti ASV prezidenta vēlēšanu rezultāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu