Igaunijas prezidente 26.oktobrī apmeklēs Lietuvu

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida 26.oktobrī gatavojas doties iepazīšanās vizītē uz Lietuvu, ziņu aģentūru BNS informējis Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites galvenais padomnieks ārpolitikas jautājumos Nerijus Aleksejūns.

Ar Lietuvas prezidenti Kaljulaida gatavojas pārrunāt drošības situāciju, sadarbību Eiropas Savienībā, enerģētikas un transporta jomā, viņš norādījis.

Kā ziņots, savā pirmajā iepazīšanās vizītē 20.oktobrī Kaljulaida gatavojas doties uz Somiju. Helsinkos viņai paredzēts tikties ar šīs valsts prezidentu Sauli Nīnisti un parlamenta spīkeri Mariju Lohelu.

No Helsinkiem jaunā Igaunijas prezidente plāno doties uz Latviju un tikties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci.

«Paturot prātā izaicinājumus, ar ko saskaras Eiropa, aizvien lielāku nozīmi iegūst cieša reģionālā sadarbība starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm. Mūsu galvenās sabiedrotās ir valstis, kas atrodas mums vistuvāk,» pirms gaidāmajām iepazīšanās vizītēm uzsvērusi Kaljulaida.

Jau ziņots, ka Igaunijas parlaments Kaljulaidu ievēlēja par prezidenti 3.oktobrī. Pie partijām nepiederošā Kaljulaida bija parlamentā pārstāvēto partiju kompromisa kandidatūra, jo pirms tam prezidentu nevarēja ievēlēt ne parlaments augustā, ne elektoru kolēģija septembrī, nevienam no kandidātiem nespējot iegūt ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu.

Kaljulaida dzimusi 1969.gadā. 1992.gadā beigusi Tartu Universitātes Bioloģijas fakultāti, bet 2001.gadā šajā pašā augstskolā aizstāvējusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā. 1999.gadā kļuvusi par toreizējā premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, bet 2002.gadā iecelta par Igaunijas valsts energokompānijas «Eesti Energia» Iru koģenerācijas elektrostacijas vadītāju. No 2004.gada - Igaunijas pārstāve Eiropas Revīzijas palātā.

Pirms nedēļas jaunā Igaunijas prezidente parlamentā deva amata zvērestu un stājās iepriekšējā prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa vietā.

Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēdzās 9.oktobrī. Konstitūcija viņam liedza kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu