Politologs: Vējoņa dalība modes žurnāla fotosesijā nav apspriešanas vērts gadījums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa dalība modes žurnāla fotosesijā nav pārāk nopietns un apspriešanas vērts gadījums, drīzāk būtu nepieciešams spriest par viņa aktivitātēm politisko jautājumu risināšanā, pauda politologs un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds.

Viņš sacīja, ka šis gadījums nav absolūti neparasts, taču tajā pašā laikā Rozenvalds arī uzsvēra, ka «diez vai nopietnam politiķim to vajadzēja darīt».

«Lielākā problēma ir nevis tas, ka prezidents gozējas modes žurnālā, bet tas, ka šis ir viens no nedaudzajiem iemesliem, kādēļ par prezidentu pašlaik vispār runā. Ja prezidents būtu aktīvs un tomēr arī redzams politisko jautājumu risināšanā, paužot zināmu vērtējumu, tas būtu nozīmīgāk,» sprieda Rozenvalds.

Viņa vērtējumā lielākā problēma ir tā, ka ne vienmēr jūtama prezidenta reālā ietekme uz procesiem, rokas turēšana uz pulsa, mēģinājumi ietekmēt procesus. «Taču pats fakts par modes žurnālu nav tik nopietns, lai par to īpaši runātu,» uzskata politologs.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja prezidenta preses padomnieks Jānis Siksnis, Anna Osmuškina ir viena no Latvijas modes māksliniecēm, ar kurām sadarbojas Valsts prezidents un Iveta Vējone, pasūtot sev tērpus. Fotosesija tapa šīs sadarbības gaitā personīgajam arhīvam. Vēlāk Osmuškina piedāvāja foto izmantot itāļu žurnālam, kam prezidents neiebilda.

Siksnis skaidroja, ka tā ir zināma prakse, ka valstu amatpersonas nereti sadarbojas ar pazīstamiem stila konsultantiem un apģērba dizaineriem. Vienlaikus prezidentam nav bijis nodoma reklamēt vienu konkrētu mākslinieku.

«Tik nelielai valstij kā Latvija ir svarīgi lepoties ar saviem sasniegumiem gan mūzikā, mākslā un sportā, gan arī tādā jomā kā dizains,» uzskata preses padomnieks, piebilstot, ka nekāda veida atlīdzība par šo fotosesiju nav saņemta. Turklāt prezidents, izmantojot Osmuškinas pakalpojumus, pasūta apģērbu un par to pats arī samaksā, norādīja Siksnis.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pieprasīs papildu informāciju par Vējoņa dalību modes žurnāla fotosesijā.

Kā aģentūrai LETA teica KNAB preses pārstāve Laura Dūša, publiski pieejamā informācija nesatur ziņas, kas liecinātu, ka Valsts prezidents būtu pieņēmis dāvanas vai izmantojis savu vārdu reklamēšanai un būtu pārkāpis likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, tāpēc birojs pieprasīs papildu informāciju, lai lemtu par pārbaudes uzsākšanas nepieciešamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu