Zinātnieki brīdina, ka jāgatavojas jaundzimušo kroplībām Zikas vīrusa dēļ. Vai Latvijā arī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Pasaulei ir jāsagatavojas mikrocefālijas «globālai epidēmijai», jo ar to saistītais Zikas vīruss iesakņojas aizvien jaunās valstīs, teikts nesen publicētā pētījumā. Savukārt Latvijas speciāliste domā, ka šim zinātnieku teikumam par gatavošanos globālai epidēmijai nevajadzētu pievērst tik lielu uzmanību. Taču grūtniecēm un ģimenēm, kas drīzumā plāno bērniņu, nevajadzētu doties uz Zikas vīrusa skartajām valstīm.

SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģe Antra Bormane sarunā ar TVNET akcentēja Pasaules veselības organizācijas paziņoto, ka vīruss un ar to saistītie aspekti joprojām ir starptautiskas uzmanības centrā.

Pirms dažām dienām zinātnieki no Brazīlijas un Lielbritānijas žurnālā «The Lancet Infectious Diseases» paziņoja, ka ir atraduši jaunus pierādījumus tam, ka šo jaundzimušo patoloģiju izraisa Zikas vīruss, un šī saistība jau ir plaši atzīta mediķu aprindās.

Vairāk par mikrocefāliju

Mikrocefālija ir reti sastopama jaundzimušo pataloģija, kad bērni piedzimst ar mazāku galvas izmēru.

Zinātnieki veica pētījums starp jaundzimušajiem Zikas vīrusa uzliesmojuma vissmagāk skartajā valstī Brazīlijā. No 32 jaundzimušajiem ar mikrocefāliju apmēram pusei bija Zikas vīrusa pēdas asinīs vai muguras smadzeņu šķidrumā. 62 jaundzimušajiem, kuru galvas izmēri bija normāli, nevienam asinīs netika konstatēts Zikas vīruss.

Šī «satriecošā saistība» vedināja zinātniekus «secināt, ka mikrocefālijas epidēmija ir iedzimtas Zikas vīrusa infekcijas rezultāts».

Uzmanību piesaistošais publikācijas noslēgums

Savukārt epidemiologi Latvijā norādīja, ka teikums par gatavošanos globālai epidēmijai bija publikācijas noslēgumā. Žurnālisti tam pievērsa daudz uzmanības, bet zinātniskajās publikācijās bieži vien mēdz iekļaut tādus teikumus, lai uzsvērtu pētījuma nozīmīgumu.

Speciāliste domā, ka šim teikumam par gatavošanos globālai epidēmijai nevajadzētu pievērst tik lielu uzmanību.

Vairāk jāskatās uz to, ko saka Pasaules veselības organizācija un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs.

Mums nav tādu odu un tropiska klimata

Šīs iestādes norāda, ka mums nav šīs odu sugas, kas pārnēsā un izplata Zikas vīrusu. Tāpat pie mums nav tropiskā klimata. Šī infekcija patlaban izplatīta Latīņamerikā, Dienvidamerikā, Āzijā un Maiami, kur ir tropiskie Aedes ģints odi, kā arī tropisks klimats.

Eiropā ir reģistrēti ievesti Zikas vīrusslimības gadījumi. Ar to saslimuši ļaudis, kas apmeklējuši Zikas vīrusa skartās valstis. Bet jāatceras, ka uz kopējā Eiropas iedzīvotāju skaita, saslimušo daudzums ir neliels.

Domāju, ka šī problēma patlaban Latvijai galīgi nav aktuāla, speciāliste teica.

Tomēr, tā kā pasaulē ir daudz valstu, kurās ir minētie odi un tropisks klimats, Pasaules veselības organizācija Zikas vīrusam pievērš lielu uzmanību.

20160919_155849_0641.jpg

Papildu piesardzība nenāks par ļaunu!

Bet Latvijas iedzīvotājiem, kuri vēlas doties uz Latīņameriku, Dienvidameriku, Āziju un Maiami, kur ir tropiskie Aedes ģints odi un tropisks klimats, būtu jāievēro papildu piesardzība. Cilvēkiem jākonsultējas ar ārstiem un jāseko līdzi jaunumiem SPKC mājas lapā, kur atrodama jaunākā informācija, kā arī jāvēršas vakcinācijas dienestā.

Pats galvenais ir izvairīties no saskares ar tropiskajiem Aedes ģints odiem.

Bormane norādīja, ka pati slimība ir viegla, bet daudz lielākas problēmas var rasties tad, ja ģimene vēlas bērniņu. Tad gan pārim būtu jāpārdomā, vai doties uz Zikas vīrusa skartajām valstīm, ja vien tas nav īpaši nepieciešams.

Sešus mēnešus pēc šo valstu apmeklēšanas vajadzētu izvairīties no bērniņa ieņemšanas,

tad ir lielākais risks, ka jaundzimušajam var būt mikrocefālija.

Īpaši jāuzmanās grūtniecēm

Tāpat uz Zikas vīrusa skartajām valstīm noteikti nevajadzētu doties grūtniecēm. Grūtniecēm jebkurā grūtniecības trimestrī un sievietēm, kuras plāno grūtniecību līdz dzemdībām, mazsvarīgus ceļojumus uz Zikas vīrusa skartajām valstīm (teritorijām) vajadzētu atlikt. Ja no ceļojuma uz skartajām teritorijām tomēr nevar atteikties,

grūtniecēm būtu stingri jāievēro individuālās aizsardzības pasākumi un jākonsultējas ar savu ārstu pirms izlidošanas un pēc atgriešanās,

jo pastāv pagaidām vēl zinātniski neapstiprināta, taču ticama saistība starp Zikas vīrusslimību un nedzimušu bērnu patoloģiju – mikrocefāliju.

Bet ceļotājiem, kuri saskārušies ar Zikas vīrusam līdzīgiem simptomiem, jāsazinās ar ārstu.

Savukārt dodoties uz Turciju, Ēģipti vai Kanāriju salām, kas ir Latvijas iedzīvotāju iecienītas atpūtas vietas, nebūtu jāsatraucas par Zikas vīrusu, taču pirms došanās vajadzētu painteresēties par tur valdošajām slimībām un veikt nepieciešamos drošības pasākumus, piemēram, vakcināciju.

Informācija ceļotājiem

Vai jāgatavojas globālai epidēmijai?

TVNET jau ziņoja, ka pasaulei ir jāsagatavojas mikrocefālijas «globālai epidēmijai», jo ar to saistītais Zikas vīruss iesakņojas aizvien jaunās valstīs, teikts piektdien publicētā pētījumā.

Zinātnieki no Brazīlijas un Lielbritānijas žurnālā «The Lancet Infectious Diseases» paziņoja, ka ir atraduši jaunus pierādījumus tam, ka šo jaundzimušo patoloģiju izraisa Zikas vīruss, un šī saistība jau ir plaši atzīta mediķu aprindās.

Mēs iesakām... sagatavoties globālai mikrocefālijas epidēmijai un citām iedzimta Zikas sindroma izpausmēm, pavēstīja zinātnieki.

Viņi arī ierosināja pievienot Zikas vīrusu to iedzimto infekciju kategorijai, kuras notiek pirms dzemdībām vai to laikā. Šajā sarakstā jau ir toksoplazmoze, sifiliss, masaliņas, citomegalovīruss, HIV un herpes.

Zikas vīrusu galvenokārt izplata odi, bet retos gadījumos tas var izplatīties dzimumsakaru ceļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu