Epidemiologi: Zikas vīrusa izraisītu mikrocefālijas gadījumu parādīšanās Latvijā ir maz ticama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi Zikas vīrusa izraisītu mikrocefālijas gadījumu parādīšanos iespējamību Latvijā vērtē kā zemu, informēja SPKC pārstāve Anete Jansone.

SPKC speciālisti norāda, ka Latvijā Zikas vīrusa gadījumi nav reģistrēti un, lai gan pastāv iespējamība, ka ceļotāji to savā organismā varētu atvest līdz Latvijai, vīruss mūsu valstī nevar izplatīties, jo infekciju izplata «Aedes aegypti» sugas odi, kuri nedzīvo mūsu klimata apstākļos.

Lai gan sekundāri Zikas infekcijas gadījumi ir iespējami inficēto cilvēku dzimumpartneriem, jo vīruss atsevišķos gadījumos var būt pārnests seksuālās transmisijas ceļā, tomēr kopumā Zikas vīrusslimības un Zikas vīrusa izraisītu mikrocefālijas gadījumu parādīšanās iespējamība Latvijā tiek vērtēta kā zema, it sevišķi, ja ceļotāji ievēros ieteikumus infekcijas profilaksei.

Jau ziņots, ka pasaulei ir jāsagatavojas mikrocefālijas «globālai epidēmijai», jo ar to saistītais Zikas vīruss iesakņojas aizvien jaunās valstīs, teikts piektdien publicētā pētījumā.

Zinātnieki no Brazīlijas un Lielbritānijas žurnālā «The Lancet Infectious Diseases» paziņoja, ka ir atraduši jaunus pierādījumus tam, ka šo jaundzimušo patoloģiju izraisa Zikas vīruss, un šī saistība jau ir plaši atzīta mediķu aprindās.

«Mēs iesakām... sagatavoties globālai mikrocefālijas epidēmijai un citām iedzimta Zikas sindroma izpausmēm,» pavēstīja zinātnieki.

Viņi arī ierosināja pievienot Zikas vīrusu to iedzimto infekciju kategorijai, kuras notiek pirms dzemdībām vai to laikā. Šajā sarakstā jau ir toksoplazmoze, sifiliss, masaliņas, citomegalovīruss, HIV un herpes.

Zikas vīrusu galvenokārt izplata odi, bet retos gadījumos tas var izplatīties dzimumsakaru ceļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu