Dzejas dienu moto - «Dzeja pavedina»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad Dzejas dienas aizvadīs ar moto «Dzeja pavedina», mudinot iepazīt dzejas dažādās izpausmes un dimensijas, preses konferencē pastāstīja Dzejas dienu projektu vadītāja Anete Enikova. Desmit dienu laikā Rīgā ieplānoti 30 pasākumi, tomēr, kā atzina Latvijas Rakstnieku savienības vadītājs Arno Jundze, pasākumi notiks visā Latvijā un tos rīko ikviens, kam ir vēlme to darīt.

Jundze atzina, ka Dzejas dienu tradīcija «latviešos ir tik pamatīgi iesēdusies, ka to laikam ir grūti iznīcināt - ne krīzēm, ne varas maiņai tas nav izdevies».

Viņš pauda cerību, ka ar laiku izdosies Latvijas Dzejas dienu tradīciju iznest arī starptautiskā līmenī, jo, viņaprāt, pašmāju Dzejas dienas ir viens no vērienīgākajiem dzejas festivāliem.

Enikova piebilda, ka Rīgai ir izstrādāta īpaša programma, kas, turpinot iepriekšējo gadu tradīcijas, piedāvās arī jaunas dzejas dimensijas.

«Dzeja pavedina atbrīvot prātus, vērpt dzejas pavedienus. Mums ir gan laikmetīgās dzejas pavediens, gan pavedieni, kas vijas cauri grāmatu atvēršanām, performancēm, izstādēm, dažādām meistarklasēm,» stāstīja Enikova.

Rakstnieks, žurnālists un literatūras zinātnieks Arno Jundze piedalās preses konferencē par Dzejas dienu pasākumiem
Rakstnieks, žurnālists un literatūras zinātnieks Arno Jundze piedalās preses konferencē par Dzejas dienu pasākumiem Foto: LETA

11. septembrī pie Raiņa pieminekļa notiks tradicionālie dzejas lasījumi. Šogad notiek sadarbība arī ar citu pasākumu - Balto nakti -, kurā Dzejas dienām tiks veltīti četri pasākumi, kuros, kā norādīja Enikova, būs iespēja saprast, kā ir būt dzejniekam.

Kārtējo reizi tiks atvērts jauns dzejas disks «Corpus Poesis», kura mērķis ir saglabāt šī laika dzejnieku balsis ar muzikālajiem pavadījumiem. Enikova skaidroja, ka diskā iekļauti 16 literārās dzejas darbi - 13 daiļdarbu autori ir aktīvi, savukārt trīs jau ir aizsaulē. Visus diskā iekļautos darbus vieno mūzika, kas radīta ar ķermeņu kustībām, kā arī ķermenis un dažādi atspēkojošie faktori.

Šāda diska tematika izvēlēta, lai uzsvērtu to, ka, komunikācijai ieejot digitālās formās, tiek zaudēts klātbūtnes efekts, sadarbība, koprade, skaidroja Enikova.

Dzejas dienas norisināsies no 8. septembra līdz 19. septembrim.

Šogad Dzejas dienas aizvadīs ar moto «Dzeja pavedina», mudinot iepazīt dzejas dažādās izpausmes un dimensijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu