Noskaties! Tā par 117 694 eiro notiek «Gaismas pils» mazgāšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien pirmo reizi kopš Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvdarbu pabeigšanas sākta pilnīga ēkas jumta un fasādes tīrīšana, kā arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas izmaksās 117 694 eiro. Summa nav maza, bet, kā atzīst Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis, iepirkuma rīkotāji sagaidīja, ka cena būs zemāka.

Šodien sākās pirmie praktiskie LNB ēkas jumta un fasādes tīrīšanas darbi, kas ilgs piecas nedēļas. Kultūras ministrijas rīkotajā iepirkumā par LNB ēkas jumta un fasādes tīrīšanu kopumā tika saņemti trīs pretendentu piedāvājumi. Par iepirkuma galveno kritēriju tika izvirzīta zemākā cena. Iepirkuma uzvarētāja «Alfa Vita Life Science GmbH» un «Remroks» piedāvājums bija 97 268 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN) jeb 117 694 ar PVN. Otrs zemākais cenas piedāvājums bija par 101 000 eiro bez PVN, un trešā pretendenta piedāvājums bija par 201 000 eiro bez PVN.

Kopējā tīrāmo daļu platība ir aptuveni 22 000 kvadrātmetru, no tās stikloto virsmu platība ir teju 14 000 kvadrātmetru.

Šī būs ēkas pirmreizējā jeb etalona mazgāšana. Balstoties uz LNB inženieru un tīrīšanas speciālistu aprēķiniem, procesu būtu nepieciešams veikt atkārtoti reizi gadā vai reizi pusotrā gadā. LNB tiks veikta ne tikai fasādes un jumta tīrīšana, bet arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas ļaus nākotnē samazināt gan nosēdumu veidošanos, gan arī tīrīšanas izmaksas.

Kā vēstīts, kopš ēkas būvdarbu pabeigšanas, kas notika 2013.gada decembrī, ēka vēl ne reizi pilnībā nav nomazgāta - gan dažādu citu prioritāru darbu dēļ, gan diskusiju dēļ ar ēkas būvuzņēmēju un Kultūras ministriju par to, kam šī darbība jāveic un jāfinansē. Mazgāšanu bija plānots īstenot 2014.gada rudens beigās līdz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sākumam, taču plānotie darbi nenotika nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, līdz ar to ārpus kārtas tika veikta tikai daļēja logu mazgāšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu