Durbē koncertēs apvienība «Russian Circles»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sesto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu «Zemlika» ieskandēs jo īpašs koncerts – 26. oktobrī Durbes kultūras namā pēc vairāk nekā četriem gadiem ar koncertu Latvijā atgriezīsies instrumentālās ģitārmūzikas trio «Russian Circles» no ASV.

2014. gada nogalē trijotne atzīmēja desmit gadus kopš pirmā koncerta. Mūzikā, kuru vienkāršības labad var dēvēt arī par instrumentālu, smagnēju un raupju rokmūziku, tas ir cienījams laiks. Īpaši, ja paveras uz citiem nācējiem un drīz vien – gājējiem, kuru īso mūžu raksturo tik vien kā «atstrādāti crescendo» un «izplūdināti tembri». «Russian Circles» ar katru jaunu ierakstu klausītājus pārsteidz, allaž paplašinot paši savas radošās robežas, izmantojot nedzirdētas skaņas, tekstūras un ritmiku.

5. augustā klajā nācis grupas jaunais albums «Guidance». Klausītājiem jau atrādītie priekšvēstneši – skaņdarbi «Vorel», «Mota» un «Afrika», apliecina pirms teikuma minēto. Proti, «Russian Circles» savā mūzikā turpina pārbaudīt klusā un skaļā polaritāti, vienkāršo un sarežģīto, neglīto un skaisto. Portāla «Pitchfork» apskatnieks «Mota» ilustrē ar salīdzinājumu ar brīdi, kad paceļas tava lidmašīna un iedarboties sāk narkotikas. Jautājums ir nevis «kā es te nokļuvu?», bet gan – «kā es varu šeit palikt mūžam?».

Ģitārists Maiks Salivans (Mike Sullivan) un grupas sākotnējais basģitārists Kolins De Koipers (Colin DeKuiper) kopā muzicēt sāka 2004. gadā, un šis laiks arī uzskatāms par «Russian Circles» sākumu. Drīz vien abiem pievienojās bundzinieks Deivs Tērnkrancs (Dave Turncrantz) un sākās darbs pie debijas ieraksta «Enter». Jau 2006. gada vasarā, uzreiz pēc albuma nonākšanas atklātībā, arī Latvijā vietām bija dzirdami sajūsmas spiedzieni un cerība kādudien grupu šeit ieraudzīt vaigā. Ar sekojošajiem ierakstiem «Station», «Geneva», «Empros» un «Memorial» un Kolinu nomainījušo basģitāristu Braienu Kuku (Brian Cook), kurš iepriekš muzicējis apvienībās «Botch» un «These Arms Are Snakes», grupa nostiprinājusies uz desmitgades spilgtāko instrumentālās ģitārmūzikas kolektīvu pjedestāla.

2012. gada 12. aprīlī «Russian Circles» ar bez dažiem apmeklētājiem izpārdotā koncertā Rīgā pie mums uzstājās pirmoreiz. Nu viņi ir atpakaļ. Turklāt – Latvijas mazākajā pilsētā Durbē. Koncertu ievadīs gaidāmajā Eiropas turnejā grupu pavadošā čelliste Helēna Manija (Helen Money), kuru Latvijas publika jau paspēja iepazīt pirms dažiem gadiem japāņu apvienības «MONO» koncertā Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā.

Biļetes uz «Russian Circles» un Helēnas Manijas koncertu Durbes kultūras namā 26. oktobrī jau šobrīd ir nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. To cena šobrīd – 15.00 EUR. Tuvojoties koncertam tās kļūs dārgākas. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu