Tetovēšanas studija Līvānos: no sapņa līdz realitātei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jānis un Einārs Jonāni ir tetotvētāji ar stāžu, strādājuši atsevišķi, izmēģinājuši laimi ārvalstīs, un beidzot, kā paši saka, «nometuši enkuru», dzimatajā pusē – Līvānos, kur darbojas plecu pie pleca pašu izveidotajā tetovēšanas mākslas studijā «Miesas kalve», kurā jebkurš interesents var tikt pie, iespējams, jau ilgi kārotā tetovējuma.

Ideja veidot studiju tieši Līvānos radās vecākajam no brāļiem – Jānim.

Foto: Publicitātes foto

Strādājot Dānijā, viņš nolēma, ka tomēr vēlas darboties Latvijā un visreālākā iespēja tajā brīdī šķita Rīga. Diemžēl, sapnis par Rīgu nepiepildījās, bet tas nekādā ziņā nemazināja vēlmi darboties dzimtenē. «Tā tika nodzīvots līdz šā gada martam, kad piecēlos un teicu – es 1.aprīlī taisu vaļā savu studiju Līvānos», saka Jānis.

Arī jaunākais brālis Einārs teic, ka mēģinājis strādāt vairākās vietās gan Latvijā, gan citās valstīs. Piemēram, sākums Rīgā nebija no spožākajiem, atrast jaunus klientus nebija vienkārši. Laikam ejot, sapratis, ka dzimtā puse ir tomēr tuvāka, jo tur katrs stūris ir pazīstams un «zināmas labākās zvejas vietas», arī Einārs pieņēmis lēmumu doties uz Līvāniem, lai strādātu plecu pie pleca kopā ar brāli. Jānis piebilst, ka noticis līdzīgi, kā pasakā par Sprīdīti – pienāca sajūta, ka nekur nav tik labi kā mājās.

«Nekad tās kārtis nelikās kā gribās, arī Dānijā esot, biju noskaņojies, uz palikšanu, bet nekā, darbi neiet, plus sadzīves kreņķi,» par pieredzi darbā ārvalstīs norāda Einārs.

Foto: Publicitātes foto

Runājot par konkurenci, brāļi atzīst - tetovētāju mūsdienas ir ļoti daudz, vien atšķiras tas, cik viņi ir profesionāli. Tāpēc sākotnēji, atgriežoties no ārvalstīm, vecākajam brālim ar klientu atrašanu palīdzējis jaunākais. Cilvēki, kuri vēlas tetovējumus, nav tikai vietējie, pie viņiem brauc arī cilvēki no citām pilsētām. Tiem, kuri zina ko vēlās, neesot šķērslis arī divu stundu ceļš no galvaspilsētas.

Cena par līdzīga izmēra tetovējumiem ir atšķirīga

Klientu prasības ir dažādas un vēlmes ko un kur tetovēt atšķiras, tāpēc ir grūti nosaukt konkrētu, vienotu cenu par tetovēto laukumu. Sava aroda meistari norāda, ka cenu nosaka tetovējuma detalizācija, jo sarežģītāks tas ir, jo tas maksās dārgāk. Piemēram, ir tetovējumi, kurus var izveidot vienā reizē, bet ir arī sarežģītāki, kas jāveido vairākos seansos, lai gan izmērs ir viens.

Tetovējums ir tikai aisberga redzamā daļa. Lai tetovētu, ir nepieciešamas inventārs - dažādi darbam nepieciešami sīkumi, kas paši par sevi nemaksā dārgi, bet kopumā tomēr veido samērā lielas izmaksas. Tāpat arī komunikācija ar klientu pirms tetovēšanas prasa laiku. Vispirms nepieciešams saprast, ko viņš vēlas un jāmeklē labākais risinājums.

Foto: Publicitātes foto

Nav arī noslēpums, ka tetovēšanas process klientam var radīt nepatīkamas sajūtas - sāpes. Brāļi atzīst, ka šajos platuma grādos dzīvojošie ļaudis spēj izturēt +/- 4 stundas.

Laikam ejot, mainoties tetovējumu izvēle, pašlaik visai populāras ir dažādas seno latvju rakstu zīmes un to atvasinājumi. Šādus tetovējumus izvēlas ne tikai latvieši, bet arī tādi, kuri pat īsti nezina, ko konkrētā zīme nozīmē –taisa, jo vienkārši patīk kā izskatās. Einārs kā piemēru min kādu vācieti, kurš, ieraugot Mildas pieminekli, nolēma – viss, viņam uz rokas vajag Mildu. «Viņš nevienu vārdu latviski nezina, bet vajag,» viņš saka.

Jaunākais brālis arī norāda, ka reizēm ir klienti, kur izvēlas tetovējumu, ko ir atraduši pirmajā «Google» lapā, tāpēc ar cilvēku tiek strādāts, mēģināts pārliecināt, lai tetovējums ir kas oriģināls, nevis simtā tā kopija.

Lielākais gandarījums ir tad, kad cilvēks pēc seansa ejot prom saka – labi, ka tevi paklausīju. Arī vecākais brālis norāda, ka klientam ne vienmēr ir taisnība, lai arī iepriekš bija domājis citādāk. Bieži vien cilvēki, kurus pārliecina tetovēt kaut ko citu, izveidojot ko oriģinālu, to patiešām novērtē.

Visbiežāk ļaudis izvēlas tetovēt rokas, muguru, kājās, ļoti reti vēderu, seju. Nav bieži pieprasīti arī tetovējumi uz sēžamvietas. Vietu izvēle atšķiras arī starp dzimumiem – sievietes vairāk izvēlas tetovējumus potītes rajonā, vietās, kuras nav ikdienā tik ļoti redzamas, bet vīrieši – rokas, muguru,krūtis.

Brāļi atzīst – tetovējumi rada sava veida atkarību un bieži vien cilvēki, kuri ir ieguvuši vienu tetovējumu, grib nākamo. Einārs atceras vienu gadījumu, kad klientam uztaisījis uz rokas mazu, īkšķa lieluma horoskopa zīmīti, taču pēc seansa klients pārdomājis un izlēmis, ka grib nokrāsot visu roku. «Tu cilvēkiem pieķeries, piemēram, viņš nāk pāris reizes mēnesī un kad projekts ir pabeigts, liekas, ka tā cilvēka pat nedaudz trūkst,» atzīst abi, norādot, ka procesa laikā tiek pārrunātas visdažādākās tēmas.

Foto: Publicitātes foto

Lai arī vīrieši tiek saukti par stipro dzimumu, sievietes esot pacietīgākas, un mazāk sūdzas, ka tetovēšana ir nepatīkama vai sāpīga. Vienlaikus lielākā daļa cilvēku atzīst, ka pirms tetovēšanās bija domājuši, ka sāpēs vairāk. «Manā praksē tikai viens cilvēks ir atzinis, ka nedomāja,ka būs tik sāpīgi,» akcentēja Einārs. «Vienlaikus, vīrietim pārstāj sāpēt, ja studijā ienāk sveša dāma,» piebilst Jānis un saka, ka vairāk «nīd» tie cilvēki, kuri ar tetovētāju ir pazīstami,draugi vai radi.

Tetovēties vēlas abi dzimumi vienlīdz daudz, iespējams pat sievietes vairāk. Sievietes parasti izvēlas mazākus tetovējumus, bet vīrieši – lielākus projektus.

Neiesaka veidot tetovējumu jaunības dulluma vadītiem

«Ja tu esi tikko sasniedzis astoņpadsmit gadu vecumu, varbūt nevajag nokrāsot visas rokas, seju,» saka tetovētāji un norāda, ka vispirms jāsaprot, ko dzīvē grib darīt, izvēlēties vietas, kuras var nepieciešamības gadījumā noslēpt. Tāpat silti tiek ieteikts netetovēt otrās pusītes vārdu, prakse liecinot, ka mīlestība reizēm nav mūžīga, un pāriet, bet tetovējums paliek.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat meitenēm puiši iesaka pasaudzēt krūtis, arī vēderu, jo, piemēram, pēc dzemdībām, āda var izstaipīties un tetovējums vairs nebūs kā līdz šim. Tāpat lielas jēgas nav tetovēt pēdu apakšas, delnas, jo tetovējumi ļoti ātri nodilst, vai pazūd dzīšanas procesā. Nav arī ieteicams tetovēt dažādus simbolus, piemēram -svastiku, jo cilvēkam pieaugot, paliekot viedākam, bieži vien mainās uzskati, paliek prātīgāks, bet tetovējumu nav tik viegli noslēpt.

Ja arī tu vēlies dalīties savā darba pieredzē, raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu