Kas ir «dzelzs lēdija» Terēza Meja?

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja mēneša sākumā tika ievēlēta par valdošās Konservatīvo partijas līderi, nomainot šajā amatā premjerministru Deividu Kameronu, kas pavirzīja ministri tuvāk kļūšanai par jauno valdības vadītāju. Meju atbalstījis liels vairākums no konservatīvo 330 parlamenta deputātiem, un Kamerons norādījis, ka viņa bauda «nospiedošu atbalstu Konservatīvo partijā»

Jau vēstīts, ka pēc enerģētikas valsts ministres Andreas Ledsemas lēmuma atsaukt savu kandidatūru Meja kļuva par vienīgo konservatīvo līdera kandidāti. Ledsema savu lēmumu izstāties no cīņas pamatoja ar to, ka Meja konservatīvo deputātu vidū ir daudz populārāka un visu interesēs ir izvairīties no deviņas nedēļas ilgas politiskās cīņas par līdera vietu, kas paildzinātu politisko un ekonomisko neskaidrību pēc 23.jūnija referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Meja, sākot kampaņu, paziņoja, ka viņas vadībā valsts izstāsies no ES, lai arī iepriekš pret to iebilda.

«Nebūs nekādu mēģinājumu palikt ES, nekādu mēģinājumu pa aizmugures durvīm atkal pievienoties,» paziņoja Meja.

Sākotnēji toriju jauno līderi bija paredzēts izraudzīt 9.septembrī.

Mejai ir daudzpusēja izglītība - tā aptver gan valsts, gan privāto sektoru, tāpat viņa lasa lekcijas ģeogrāfijā Oxfordas universitātē. Viņa sāka savu karjeru Anglijas Bankā, turpinot darbu pēc tam saistībā ar starptautiskiem maksājumiem.

Meja iesaistīta dažādos politikas līmeņos jau daudzus gadus, sākot no vēstuļu izsūtīšanu vietējā Konservatīvo apvienības birojā pirms kļuva par biedru Londonas birojā, kur ieņēma dažādus atbildīgus partijas amatus.

Theresa tika ievēlēts par parlamenta pārstāvi Maidenheadas apgabalā, kur bija aktīva aģitētāja un piedalījās kampaņās, piemēram, lai uzlabotu vietējo vilcienu pakalpojumu, uzcelt traumu slimnīcu un uzlabot Maidenheadas pilsētas centru.

Viņa ieņēmusi arī amatus Parlamentā kopš 1997.gada, bijusi locekle Ēnu kabinetā no 1999. līdz 2010. gadam, tostarp Ēnu kabineta valsts sekretārs izglītības un nodarbinātības jomā, ēnu Valsts sekretārs darba un pensiju jomā, un līdere par ienākumiem. No 2002. līdz 2003. gadam viņa bija pirmā sieviete Konservatīvo partijas priekšsēdētāja.

2010. gada maijā Meja tika iecelta vadošā valdības darbā, kur bija atbildīga par drošību - policiju, lai efektīvāk cīnītos pret noziedzību, par drošām robežām, lai samazinātu imigrāciju un aizsargātu karalisti no terorisma. Viņa bija arī Vienlīdzības ministre no 2010. līdz 2012. gadam.

Meja ir precēta ar Filipu, finansistu un banķieri, jau kopš 1980.gada 6.septembra. Šim pārim bērnu nav. Kā Meja izteikusies agrākās intervijās, veselības apstākļi bijuši par iemeslu tam, kādēl pārim nav bērnu. Meja regulāri svētdienās apmeklē baznīcu. Meja ir anglikāņu priestera Huberta Brasiera meita. 2002. gada maijā Mejai tika diagnosticēts ar diabēts, kuru viņa ārstē ar ikdienas injekcijām.

Meja ir slavena ar savu mīlestību uz modi un jo īpaši ekscentriskām kurpēm, piemēram, valkājot leoparda apdrukas kurpes.
Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu