Pazudušā divgadnieka Hugo gadījums bijis īpašs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Engures pagastā kempinga «Abragciema Baloži» teritorijā pazudušais gadu un 10 mēnešus vecais bērns pirmdienas rītā tika atrasts. Policijā norāda, ka vairums pazudušo bērnu ir saistīti ar klaiņošanu vai bēgšanu no internātskolām un sociālās aprūpes centriem. Daudz retāk pazūd mazi bērniņi.

Vairums pazudušo bērnu - klaiņotāji

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska TVNET pastāstīja, ka šogad Latvijā pazuduši 136 nepilngadīgie (līdz 18 gadu vecumam), pērn pazudušo bērnu skaits sasniedza 351 nepilngadīgo. Šogad atrasti 120 nepilngadīgie.

Pārsvarā tiek meklēti nepilngadīgie, kuri aizbēguši no internātskolām un sociālās aprūpes centriem, kā arī no nelabvēlīgām ģimenēm.

Lielākoties pazūd jaunieši vecumā no 14 līdz 16 gadiem.

Statistikas par pazudušajiem pavisam mazajiem bērniem policijai atsevišķi nav.

Policijas pārstāve norādīja: vecākiem būtu jāatceras, ka pavisam mazos bērnus nedrīkst atstāt vienus, kādam pieaugušajam vienmēr jābūt blakus. Ja gadījumā bērns ir pazudis, nekavējoties jāziņo Valsts policijai. Policija pazudušo personu sāk meklēt uzreiz.

Bērnu atrašanas laiks ir ļoti atšķirīgs.

Katrs gadījums ir īpašs

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja TVNET pastāstīja, ka cilvēku pazušanas gadījumos policija mēdz rīkoties dažādi, jo tas saistīts ar katra negadījuma individuālajiem apstākļiem.

Policija izvērtē saņemto informāciju un rīkojas atbilstoši tai, kā arī riska un bīstamības pakāpei.

Vairums pazudušo nepilngadīgo ir saistīti ar klaiņošanu vai regulāru bēgšanu no mājām vai citām dzīves vietām.

Strādājot ar šādiem bērniem, policijai ir izstrādāta sistēma, pēc kā vadīties, piemēram, aptaujājot tuvāko paziņu loku vai apmeklējot vietas, kur bērns biežāk uzturas.

Savukārt, ja pazudis mazs bērniņš, kurš nevar par sevi parūpēties, policija šim gadījumam pievērš īpašu uzmanību. Parasti šādās situācijās (arī Hugo gadījumā) vecāki vispirms cenšas tikt galā saviem spēkiem un pārmeklēt tuvāko apkārtni, bet pēc tam aicina talkā policiju.

Sadarbojas ar citiem dienestiem

Šajā gadījumā policija lūdza palīdzēt arī citu dienestu pārstāvjus, piemēram, zemessargus un NBS helikopteru. Ne vienmēr pazudušā bērna meklēšanā tiek aicināti palīgā brīvprātīgie, jo dažos gadījumos viņu klātbūtne var traucēt atrašanu. Piemēram, sunim būs daudz grūtāk meklēt bērniņu, ja mežs būs pilns ar citiem cilvēkiem. Vai arī helikopteram nakts laikā būs neiespējami atrast mazulīti, ja mežā darbosies daudzi meklētāji.

Tikai tad, ja ir lietderīgi un efektīvi, policija aicina talkā sabiedrību.

Hugo meklēšanā cilvēki izrādīja lielu atsaucību un pretimnākšanu, tāpēc policija saka paldies visiem, kas palīdzēja puikas atrašanā.

Pildava atgādināja, ka vecākiem būtu jāuzmana savi bērni, bet vienlaikus piebilda, ka ir tikai saprotama bērnu zinātkāre un ziņkārība, kas viņus pamudina doties prom no vecākiem.

Savukārt pieaugušajiem, kuri dodas mežā sēņot vai ogot, vajadzētu pašiem parūpēties par savu drošību, piemēram, paņemot līdzi uzlādētus mobilos tālruņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu