Mūziķi protestē savu dziesmu izmantošanu Gvantanamo ieslodzīto spīdzināšanā (32)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virkne mūziķu nosodījuši viņu skaņdarbu izmantošanu ieslodzīto spīdzināšanai Gvantanamo cietumā, raksta "The Guardian".

Kā jau ziņots, atzīmējot Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas pieņemšanas 60.gadadienu, Lielbritānijas cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Retrieve" pagājušajā nedēļā publicēja sarakstu ar 33 dziesmām, kuras amerikāņu specdienestu darbinieki izmantojuši ieslodzīto spīdzināšanai Gvantanamo cietumā.

Sarakstā ietilpst rokgrupas AC/DC dziesmas "Hell''s Bells" un "Shoot to Thrill", Brūsa Springstīna hits "Born in the USA", "Metallica" dziesma "Enter Sandman", kā arī trīs repera Eminema dziesmas ("White America", "Kim" un "Slim Shady").

Aizdomās turēto teroristu spīdzināšanai izmantotas arī Britnijas Spīrsas, Selīnas Dionas, Prinsa ("Raspberry Beret"), Kristīnas Agileras ("Dirrty"), "Queen" ("We are the Champions"), "Rage Against the Machine", "Red Hot Chili Peppers" un citu izpildītāju dziesmas.

Pēc šo ziņu nonākšanas atklātībā virkne mūziķu apvienojušies kopīgā paziņojumā, pieprasot pārtraukt izmantot viņu darbus kā kara instrumentu.

Amerikāņu rokmūziķis Brūss Springstīns paudis niknu protestu par viņa "Born in the USA" lietošanu spīdzināšanā, un viņam pievienojusies virkne citu mūziķu - "Massive Attack", "Elbow", "Rage Against The Machine" dalībnieks Toms Morello, projekta UNKLE dalībnieks Džeimss Lavells, Metjū Herberts, "Magic Numbers" un Bils Beilijs, kas savos koncertos un festivālos ieturēs klusuma brīdi.

"Mēs runājam par cilvēkiem, kas ir iesprostoti tumšā istabā, ar rokudzelžos saslēgtām rokām un maisu galvā, un viņiem tiek spēlēta skaļa mūzika," norādīja mūziķis Deivids Grejs. "Tas nav nekas cits kā spīdzināšana. Nav nekādas nozīmes, kas tā par mūziku. Tie var būt gan Čaikovska labākie skaņdarbi, gan "Barney the Dinosaur". Tur nav nekāda atšķirība, bet tas tevi padarīs traku."

Visbiežāk spīdzināšanā izmantotā dziesmas ir "Metallica" dziesma "Enter Sandman", Eminema "White America", AC/DC "Hells Bells" un seriāla "Sesame Street" tēmas dziesma. Viens no iemesliem, kāpēc skaļa mūzika tiek izmantota spīdzināšanā, ir tāds, ka tā neatstāj redzamas pēdas uz ķermeni, kā tas notiek tradicionālas spīdzināšanas gadījumos.

Brits Binjams Mohammads, kurš divus gadus atradās ieslodzījumā Pakistānā, Marokā un Afganistānā un kopš 2005.gada septembra atrodas ieslodzījumā Gvantanamo, cilvēktiesību aizstāvjiem pastāstījis, ka viņš 20 dienas turēts, piesiets stāvus, lai neļautu gulēt, un šajā laikā bez pārtraukuma lielā skaļumā atskaņotas reperu Eminema un Dr.Dre dziesmas.

"Daudzi vienkārši juka prātā," sacīja Mohammads. "Es dzirdēju, kā cilvēki ar galvu metās sienā un kliedza."

Daži ieslodzītie muzikālo spīdzināšanu raksturoja kā vēl briesmīgāku par fizisko spīdzināšanu.

ANO un Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir aizliegusi skaļas mūzikas izmantošanu nopratināšanās.

"Retrieve" pārstāvis Klaivs Stenfords-Smits norādīja, ka Buša administrācija šo metodi ataino kā nekaitīgu.

"Binjams Mohammeds, kad es ar viņu runāju Gvantanamo, to aprakstīja vislabāk. Iztēlojies, ka tev ir dota izvēle - zaudēt redzi vai prātu. Kaut arī acu izraušana būtu šausmīga, nav nekādu šaubu, ko tu izvēlētos," sacīja Stenfords-Smits.

Bijušais ieslodzītais Donalds Venss stāstīja, ka viņam gandrīz nepārtraukti atskaņota skaļa hārdroka mūzika. "Tur bija daudz "Nine Inch Nails". Es nevaru pateikt, cik daudz reižu es dzirdēju "The Queen" dziesmu "We Will Rock You"," viņš sacīja.

Pirms diviem gadiem atbrīvotais Venss tagad mājās vairs mūziku neklausās vispār.

Kustības "Retrieve", kas pārstāv vairāk nekā 30 Gvantanamo ieslodzīto, aktīvisti sākuši kampaņu "Zero dB" ("Nulle decibelu"), pieprasot aizliegt mūzikas izmantošanu liecību izspiešanai.

Organizācijas interneta vietnē (http://www.zerodb.org/) ievietots līguma paraugs ar ierakstu studiju, ar kuru mūziķi var aizliegt savas dziesmas izmantot spīdzināšanā.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu