LĀB: iedzīvotājs gada laikā izdzer 10,2 litrus absolūtā alkohola

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina palielināt akcīzes nodokli alkoholam, atsaucoties uz statistikas datiem, ka viens iedzīvotājs gada laikā izdzer 10,2 litrus absolūtā alkohola.

Biedrība uzsver, ka galvenais akcīzes nodokļa celšanas arguments ir sabiedrības veselības problēmas un nepieciešamība samazināt alkohola pieejamību.

Statistika liecina, ka viens Latvijas iedzīvotājs, kas ir vecāks par 15 gadiem, gada laikā izdzer vidēji 10,2 litrus absolūtā alkohola. Šāds alkohola daudzums atbilst aptuveni 25,5 litriem degvīna, 204 litriem alus vai 85 litriem vīna.

«Šāda pārmērīga dzeršana lielā mērā saistīta ar pieejamības palielināšanos. Salīdzinot degvīna, alus un piena pieejamību, kas izteikta kā par vidējo darba algu iegādājamo litru skaits, vērojams, ka alkoholiskajiem dzērieniem šis rādītājs ir ievērojami augstāks nekā pienam – šobrīd par vienu darba algu var iegādāties apruveni 1,6 reizes vairāk degvīna un alus, bet aptuveni 5% mazāk piena nekā 2003.gadā,» secināts biedrībā.

Jau ziņots, ka 16.decembrī LĀB notika diskusija, kurā piedalījās Latvijas alkohola nozares asociācija, Latvijas Alus darītāju asociācija, Latvijas Ārstu biedrība, kā arī Veselības ministrijas un Slimību kontroles un profilakses centra speciālisti. Visas sarunā iesaistītās puses atzina, ka alkohola akcīzes paaugstināšana ir valsts interesēs, tomēr atšķīrās viedoklis par šo izmaiņu lielumu, biežumu un metodiku.

Diskusijas dalībnieki atzina, ka Latvijas nodokļu politikai jābūt plānveidīgai un prognozējamai, tādēļ akcīzes nodokļa celšana iespējama ne ātrāk kā 1.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu