Vai putnu gripa Latvijai pietuvojusies bīstami tuvu? (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nāvējošais putnu gripas vīruss piezadzies bīstami tuvu Latvijai - šomēnes tas konstatēts Vācijā un Polijā. Kaimiņvalstī Lietuvā nopietni uztraucas par to, ka putnu gripas infekcija varētu izplatīties arī pie viņiem, tādēļ tur visiem spēkiem cenšas ierobežot putnu gaļas ievešanu no Polijas. Polijā audzētu putnu gaļu pārdod arī Latvijā. Tomēr mūsu valsts speciālisti uzsver, ka situācija šobrīd tiek kontrolēta un inficēto putnu gaļa Latvijā nenonākot.

Pirms svētku galdā celsiet zosi, vistu vai kādu citu lidoni, rūpīgi apdomājiet, vai tiešām putns ganījies tepat Latvijā. Satraukumā par savu veselību, piemēram, lietuviešu pircēji šobrīd vispār boikotē putnu gaļas produkciju. Un ne velti. Teju puse Lietuvā nopērkamā putnu gaļa importēta tieši no Polijas. Lietuvieši bažījas, ka bīstamās putnu gripas perēkļi Polijā ir pārāk tuvu Lietuvas robežai. Kaimiņi jau izpelnījušies Eiropas Komisijas dusmas, jo pašrocīgi aizliedza ievest poļu vistas un citu putnu gaļu uz vairākām dienām.

"Ir bažas, ka vīruss turpinās izplatīties, cenšamies pasargāt dzīvniekus, lai gan tās bīstamās baktērijas iet bojā augstā temperatūrā, tomēr vienalga šobrīd neēdam vistas gaļu un arī turpmāk ierobežosim vistas gaļas pirkšanu."

Kad uz īsu brīdi lietuviešu patvaļīgais aizliegums bija spēkā, izrādījās, ka vairākas firmas mēģināja ievest vistas pat no tiem Polijas reģioniem, kur atklāti putnu gripas perēkļi. Tikai tad pati Eiropas Komisija nolēma apturēt importu no gripas skartajiem reģioniem. Tagad visu diennakti pierobežā pastiprināti tiek kontrolētas kravas.

Polijas vistas ir arī Latvijā. Pārtikas un veterinārais dienests gan trauksmi neceļ.

Mareks Samohvalovs, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors: "Ja būtu situācija nekontrolējama, tad Eiropas Komisija izdotu speciālu lēmumu par Poliju, ka no visas Polijas ir aizliegts kaut ko kaut kur vest. Uz šo brīdi šāda lēmuma nav."

Kamēr Lietuvas tirgos un veikalos putnu gaļas pārdevēji palikuši bez pircējiem, tepat Latvijā cilvēki ļoti aktīvi turpina pirkt vistas, zosis un citus putnus. Pircēji LNT ziņām atzīst, ka par putnu gripas uzliesmojumu Polijā neko nav dzirdējuši. Citi jautā – kāpēc mums jāgaida Eiropas Komisijas lēmums, lai liegtu ievest Latvijā putnu gaļu no potenciāli bīstamā reģiona?

Vizma: "Vispār satrauc. Mēs taču arī neatrodamies tālu un pie mums arī var būtu putnu gripa."

Elvīra: "Vaiiii...man aukstas tirpas noskrēja pa kauliem, to dzirdot! Man tagad ir kaut kas nopirkts no putnu gaļas."

Mareks Samohvalovs, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors: "Mums nevajadzētu satraukties par to, ka Polijā ir putnu gripa, jo Polijas dienesti darbojas un nodrošina putnu gripas lokalizēšanu un nekāda potenciāli bīstamā produkcija no Polijas netiek izvesta un netiek nekur sūtīta."

Tas gan nepārliecina jo īpaši satraukto Melānijas kundzi. Viņa bija plānojusi Ziemassvētku galdā likt ceptu vistu, tagad pārdomājusi. Viņasprāt, Latvijā daudzviet nopērkamas lētās poļu vistas. Melānija nejūtas pārliecināta, ka putni tiešām nav nākuši no bīstamās gripas perēkļiem.

Melānija: "Pārdevēji ļoti mānās – saka, ka tā ir Latvijas vista, bet mēs redzam, ka tās ir ievestas vistas! Ļoti satrauc! Ļoti pat satrauc, jo tas nav tālu, un mēs arī varam saindēties ar putnu gripu. Ļoti pat satrauc!"

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests uzskata, ka lielākais potenciālais risks vēl tik priekšā – gājputnu atgriešanās pavasarī.

Mareks Samohvalovs, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors: "Tas ir lielāks risks nekā šobrīd Polijā."

Septiņos putnu gripas perēkļos Polijā konstatēts vīrusa augsts patogēnais līmenis. Gripas dēļ visā pasaulē iznīcināti miljoniem putnu. Eksperti saka – drīz pienāks brīdis, kad mirs miljoniem cilvēku, jo notiek vīrusa mutācija. Šomēnes Indonēzijā no putnu gripas mirusi piecgadīga meitene, tādējādi kopumā pasaulē bojā gājuši vairāki simti cilvēku.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu