Kur aug uz piecu latu naudaszīmes attēlotais ozols? (40)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēs, iespējams, to nemaz nezinām, bet varbūt tomēr zinām? Uz ko tik’ nav gatavi cilvēki, lai vairotu naudu savā maciņā. Lai piesaistītu tūristu barus, Kvēpenes dižozols tiek saukts par pieclatniekā redzamo dižkoku. Pie tā veic dažādus maģiskus rituālus - zem ozola zariem "gudrinieki" lej kazas pienu, lai naudas spaļiem nāk. Maisiem grābj ozola lapas, kas nesīšot svētību naudas makam. Kā tad ir? Ir vai nav šāds ozols?

Imants Žodžiks, mākslinieks: "Es nezinu, cik tam kokam varētu būt? Bildē izskatās varen kupls, kādi četri simti gadu."

Īsts vai nē?

Imants Žodžiks: "Tie ir stāsti un mīti, katrs cilvēks var iegūt savu ozolu, viņš var atrast ieraudzīt un teikt man šis ozols patīk, to ozolu eju pie viņa uzdziedāt. Šis ozols uz pieciem latiem ir tikai simbols, jo neviens jau neprasa Latvijas Universitātei, no kurienes viņai ģerbonī ozols."

Šī naudas zīme tik tiešām ir ieguvusi vislielāko popularitāti. Arī vienīgā banknote, kurai tiek piedēvētas maģiskas īpašības.

Imants Žodžiks: "Tur nebija šaubu par ozolu, no pašā sākuma bija skaidrs, ka mēs gribam to ielikt."

Ozols ir vīrišķības, spēka un nelokāmības simbols.

Imants Žodžiks: "Mēs gribējām pabeigt stāstu, sākot ar ozolu, cauri visiem sižetiem pabeigt ar ko garīgāku- Krišjāņa Barona portrets no reālas fotogrāfijas Barona muzejā."

Un tomēr, kurā Latvijas pusē meklējams ozols, kas vismaz līdzīgs naudas kokam?

Imants Žodžiks: "Nevar par ozolu pateikt, ka tas aug vienā Latvijas novadā. Ko teiks citi novadnieki? Nav jau kā Pinokio, ka tā nauda aug kokā. Lai nesāktu pielūgt kā tādus fetišus, vai kā ko reālu, būsim filozofiskāki. Mēs neslēpjam to, ka mēs it kā zinām, bet neteiksim, nu viņa nav tā sižeta dabā."

Arī pārējās naudas zīmēs neesot atainotas reālas vietas, tās pārvēstas līdz nepazīšanai - par tēliem un simboliem. Vienīgi desmit latu zīmē Daugavas skats esot īsts.

Imants Žodžiks: "Daugavas līkumi pie Krāslavas, skaista vieta, tas ir atrodams, tas viss tā arī ir. Man šitas piecdesmitnieks visvairāk patīk."

Un ja tā labi padomā - kādi simboli un zīmes gadu simteņiem gājuši cauri latvieša rokām.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu