Valsts apbalvojums - interfrontes atbalstītājai un geju laulātājam? (188)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts jubilejas reizē, kā jau tas ierasts, Latvija pateicās tiem cilvēkiem, kuru nopelni valsts labā bijuši īpaši izcili un ievērojami. Tomēr šo apbalvojumu piešķiršana izraisa arvien vairāk jautājumu.

Kā šodien raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze", Rīgas Tehniskās universitātes Sporta katedras darbinieki ir šokā par V pakāpes Atzinības krusta piešķiršanu katedras docentei Raisai Tarnopoļskai.

"Galvenais, ka Tarnopoļskas izvirzīšana notika slepus bez jebkādas apspriešanas un, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, to vienpersoniski dabūjis cauri viņas dzīvesbiedrs, šīs pašas katedras docents Sergejs Bondars," NRA stāstījusi RTU sporta metodiķe ar 33 gadu darba stāžu Velta Indraša.

Diemžēl Tarnopoļskas vārds vēl līdz šai dienai visiem katedras darbiniekiem asociējoties vienīgi ar interfronti, kuras aktīva atbalstītāja viņa vienmēr bijusi, uzsvērusi Indraša.

"Pat katedrā strādājošie krievu tautības kolēģi mums neslēpj, ka tieši Tarnopoļskas apbalvošana esot pliķis sejā ne tikai mums – katedras darbiniekiem, bet visai valstij," sacīja Indraša.

Savukārt Tarnopoļskas dzīvesbiedrs Sergejs Bondars Neatkarīgajai skaidroja, ka patiesībā iniciatīva nākusi no Aerobikas federācijas, kuras viceprezidente ir tieši Tarnopoļska. "Katedrā tika pieņemts lēmums atbalstīt federācijas iniciatīvu, tādēļ es, uzsveru, saskaņojot gan ar katedras darbiniekiem, gan RTU vadību, uzrakstīju iesniegumu Ordeņa kapitulam," viņš skaidroja.

Savukārt Amsterdamas pilsētas mēru Mariusu Jobu Koenu, kura vārds apbalvojamo sarakstā atrodams tieši pirms kordiriģenta Gido Kokara, augstajam Latvijas apbalvojumam – II pakāpes Atzinības krustam –, pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, izvirzījusi kāda ar geju un lesbiešu aktivitātēm saistīta organizācija.

Koena laiks Amsterdamas mēra krēslā esot zīmīgs tieši ar to, ka viņš 2001. gadā sāka homoseksuālu pāru laulāšanu. Vai iepriekš minētās aktivitātes ietilpst kategorijā "Nopelni Latvijas labā", Neatkarīgā vēlējās uzzināt no Ordeņa domes priekšsēdētāja Andra Vilka, jo tieši kapituls ir tā instance, kas lemj par apbalvojuma piešķiršanas pamatotību, taču Vilks atteicies atbildēt uz jautājumiem pa tālruni, norādot, ka sniegšot skaidrojumu tikai rakstiski pēc oficiāli iesniegta redakcijas pieprasījuma.

Komentāri (188)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu