Hodorkovskis: apšaubāms oligarhs vai disidents moceklis? (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Mihails Hodorkovskis savulaik bija Krievijas bagātākais cilvēks, plaukstoša starptautiska naftas rūpniecības lieluzņēmuma īpašnieks, kura īpašumu kopējā vērtība sasniedza 15 miljardus dolāru. Viņš pat tika minēts kā iespējamais Krievijas alternatīvais līderis.

Tomēr tas viss mainījās 2003.gada 25.oktobra rītā. Hodorkovskis ar savu privāto lidmašīnu bija ceļā uz darījuma tikšanos, kad lidaparāts piezemējās Novosibirskas lidostā, lai veiktu kārtējo degvielas uzpildi.

Bruņoti Federālā drošības dienesta aģenti iebruka lidmašīnā un magnātu arestēja. Pagāja vēl divi gadi, un Hodorkovskis tika notiesāts uz astoņiem gadiem cietumā par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļiem.

Viņa iznākšanai no cietuma vajadzēja notikt nākamgad, bet pirmdien bijušais magnāts un viņa darījumu partneris Platons Ļebedvs tika atzīti par vainīgiem otrajā procesā, kurā viņi bija apsūdzēti izlaupīšanā un naudas atmazgāšanā. Var gadīties, ka līdz ar jaunā sprieduma stāšanos spēkā viņiem cietumā būs jāpaliek līdz 2017.gadam.

Hodorkovskis vairākkārt teicis, ka nesagaida neko citu no Krievijas tiesas, kas iztop viņa zvērinātā ienaidnieka Vladimira Putina kaprīzēm.

Bijušais prezidents, tagad par premjerministru tapušais Putins Hodorkovski attēlo kā parastu finanšu noziedznieku, kurš iedzīvojies bagātībā, kad postpadomju Krievijā notika haotiska dabas resursu privatizācija.

Tomēr cilvēktiesību aktīvisti un daudzi Rietumu analītiķi uzskata, ka viņš ir politisko vajāšanu upuris.

Pagājušajā mēnesī, tiesā uzstājoties ar emocionālu pēdējo runu, Hodorkovskis sacīja, ka bijis cīnītājs par tīru biznesu un sociālajām brīvībām Krievijā, kurš samaksājis cenu par varas elites apdraudēšanu.

"Es atceros pagājušās desmitgades beigas. Man bija 35 gadi. Mēs bijām izveidojuši labāko naftas kompāniju Krievijā," sacīja Hodorkovskis. "Mēs visi cerējām, ka grūtie laiki ir pagātnē un ka stabilitātē, ko mūsu upuri un darbs bija radījis, mēs varēsim mierīgi būvēt jaunu dzīvi un diženu valsti. Diemžēl šī cerība līdz šim nav piepildījusies."

Vēl tikai dažas dienas pirms otrā notiesājošā sprieduma nolasīšanas viņš veltīja asus vārdus Putinam, kurš pats bija izmantojis neseno uzstāšanos valsts televīzijā, lai attiecībā uz Hodorkovski norādītu, ka "zaglim ir jāsēž cietumā".

Hodorkovskis sacīja, ka Putins nav spējīgs sajust cilvēciskas emocijas un mīlestību izrāda tikai suņiem.

Vēl pirms otrā sprieduma viņa dzīves darbu - uzņēmumu "Jukos", kuru viņš bija radījis no privatizētās padomju naftas industrijas - valsts bija salauzusi, bet tās pārpalikumus - izpārdevusi.

Hodorkovskis piedzima Maskavā ķīmijas inženieru ģimenē. Viņš arī pats pirmo akadēmisko grādu ieguva ķīmijas inženierzinātnēs un tad studēja ekonomiku. Runā, ka viņš arī esot bijis aktīvs komjaunietis.

Vēl pirms Padomu Savienības sabrukuma, būdams tikai 26 gadus vecs, viņš nodibināja banku "Menatep". Vēlāk viņš to izmantoja, lai iegūtu lielāko daļu "Jukos" akciju.

Hodorkovskis ieguva kontroli uzņēmumā "Jukos" neskaidrās privatizācijas gaitā, kad iekšējās informācijas zinātāji varēja šaubīgās izsolēs iegūt Krievijas dabas resursus par dīvaini zemām cenām.

Hodorkovskis un viņa kompanjoni, kā lēš, par "Jukos" samaksāja 390 miljonus dolāru. Viņa aresta brīdī uzņēmuma tirgus vērtība pārsniedza 30 miljardus dolāru.

Izrādījās, ka klusā balsī runājošais Hodorkovskis kā kompānijas īpašnieks var būt nežēlīgs, agresīvi konsolidējot kontroli uzņēmumā, izspiežot no tā ārzemju mazākuma akcionārus.

Pēc 1998.gada finanšu krīzes viņš plašus līdzekļus investēja atpakaļ "Jukos" - pirmajā Krievijas uzņēmumā, kurā ieviesti starptautiskie grāmatvedības standarti, kur darbā bija sākuši pieņemt Rietumos izglītību guvušus vadītājus.

Izskanēja minējumi, ka prezidents Dmitrijs Medvedevs pēc stāšanās amatā 2008.gadā varētu apžēlot Hodorkovski, šādi apliecinot, ka viņš pilda savus solījumus un dara galu tam, ko pats dēvējis par Krievijas "tiesisko nihilismu".

Tomēr līdz šim no varas puses nav manītas tikpat kā nekādas pazīmes, ka tā attieksmi pret Krievijas slavenāko cietumnieku grasītos mainīt.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu