Ziemeļvalstīs, Krievijā un arī pie mums populārākas joprojām ir savvaļas dzērvenes, kas lasītas purvos. Kādreiz dzērveņu tīkotāju Latvijā bija tik daudz, ka tika pat oficiāli noteikts dzērveņu lasīšanas sezonas sākuma datums, jo citādi ogotāji, gribēdami cits citu apsteigt, lasīja negatavas dzērvenes, reizēm gandrīz pilnīgi baltas. Kādu laiku pastāvot, negatavās ogas gan iegūst sarkanu krāsu, taču nekad neiegūst tādu vērtību kā dabiski nogatavojušās. Kādreiz ļaudis arī mēdz pavasarī lasīt pārziemojušās dzērvenes. Sasalstot un atkūstot tās kļūst saldākas un sulīgākas, tomēr arī nav tik vērtīgas kā septembrī vai oktobrī ievāktās.
Savukārt ASV un Kanādā dzērvenes kopš 19. gadsimta pirmās puses audzē lauksaimnieciski. Šajās valstīs ir ap 16 200 hektāru lielas dzērveņu platības. Lai gan salīdzinoši maz, tomēr dzērvenes audzē arī pie mums.
Līdz pagājušā gadsimta 30. gadiem arī valstīs, kur dzērvenes audzē, tās lielākoties pārdeva svaigas. Vēsā laikā ogas var ilgi uzglabāt vienkārši šķūnī. Lauku mājās senāk bijis paradums dzērvenes turēt bēniņos, saliekot starp tām sūnas. (Ogas glabājās vismaz līdz Lieldienām. Zaļās ceturtdienas rītā meitenēm, kuras gribēja skaisti sārtus vaigus, bija pirms saules lēkta jāapēd ducis dzērveņu. Ja vēlējās, lai puiši pievērš uzmanību, tad bija jānoziež sakaltēta kļavas lapa ar medu, tas no lapas jānolaiza un virsū jāuzēd dzērvenes.)
Pašlaik bieži lietota uzglabāšanas metode ir burkās pildītu dzērveņu pārliešana ar tīru ūdeni – tādas labi stāv vēsā vietā līdz pavasarim. Dažreiz ir ērtāk dzērvenes sasaldēt, tās var iepriekš nedaudz apviļāt smalkā cukurā.
Šodien tikai aptuveni 5% novākto dzērveņu nonāk pie patērētājiem svaigas, pārējās tiek pārstrādātas sulā, biezenī, ievārījumā, arī kaltētas. Kaltētas dzērvenes var nopirkt arī mūsu veikalos, tās nemaz nav skābas, jo kaltējot tiek saldinātas ar glikozes sīrupu. Latvijai raksturīgāks produkts ir dzērvenes pūdercukurā, pēdējā laikā biškopji piedāvā arī dzērvenes medū.
Tikai retais cilvēks spēj ēst svaigas dzērvenes, parasti tās šķiet pārāk skābas un rūgtenas, jo satur daudz organisko skābju. Dzērvenēs ir maz kaloriju – 100 grami ogu satur tikai 34 kkal. Bet jau senos laikos cilvēki bija ievērojuši, ka no ogām tā īsti paēst nevar. Lūk, kā to izskaidro mūsu pašu tautas teika: reiz dievs saticis kādu ogotāju un vaicājis, vai viņš esot paēdis, bet ogotājs atbildējis: "Ne nu ēdis, ne neēdis!" Tad dievs nolēmis – lai tā arī paliek. Ja ogotājs būtu teicis, ka ir paēdis, kas zina, varbūt vēl šobaltdien mēs varētu paēst no ogām, tai skaitā no dzērvenēm.
Kā sensenos laikos, tā arī šodien dzērvenes palīdz atlabt sasirgušajiem. Dzērvenēm piemīt spēcinoša, imunitāti stiprinoša iedarbība, tās palīdz pret vitamīnu trūkumu. 100 gramos dzērveņu ir 10–22 mg C vitamīna. Ja salīdzina kaut vai ar upenēm, papriku, kivi, citrusaugļiem un citiem šodien zināmiem askorbīnskābes avotiem, tas nešķiet daudz, bet neaizmirsīsim, ka gadu simtiem dzērvene bija vienīgā vēlā rudenī un ziemā pieejamā svaigā oga. To lietoja un joprojām lieto pret drudzi, klepu, angīnu, galvassāpēm un citām vainām. Starp citu, viegli silts dzērveņu ķīselis ir ļoti labs dzēriens, lai uzņemtu šķidrumu, ja gadījies nolikties gultā ar kādu saaukstēšanās slimību. Organisma spēcināšanai var izmēģināt arī tautas medicīnas līdzekli – dzērveņu sulu, kas sajaukta ar nostādinātu kartupeļu sulu, pievienojot arī nedaudz cukura un vanilīna. Enerģiju labi var atjaunot, ik dienu apēdot pa karotītei dzērveņu ar medu. Dzērvenēs ir arī kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs.