Amerikas nesaprastais Švarcenegers (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms gandrīz četriem gadiem Arnolds Švarcenegers kā republikāņu partijas pārstāvis kļuva par Kalifornijas štata gubernatoru, iepriekš viņš bija "tikai" pasaulē pelnošākais aktieris. Tagad Ārnijs kļuvis par Savienotajām Valstīm neparastu parādību — neatkarīgu politiķi, kas rīkojas, kā pats uzskata par pareizu, un šo fenomenu saprast ASV nebūs spējīgas vēl ilgi.

Iepriekšējās vēlēšanās Švarcenegers pārliecinoši pieveica visus pretiniekus — sākot ar esošo vicegubernatoru Krūzu Bustamanti un beidzot ar savā ziņā kolēģi, pornofilmu zvaigzni Mēriju Keriju. Lielā mērā tā bija ekrāna tēla uzvara pār politikas pelēcību.

ASV priekšvēlēšanu kampaņas ir daudz nežēlīgākas nekā Latvijā — lai ko mēs arī par sevi domātu, aiz okeāna par amatu kandidātiem agri vai vēlu kļūst zināms pilnībā viss.

Uzzina visu

Tā arī par Arnoldu Švarcenegeru jau viņa pirmās kampaņas laikā visa Amerika uzzināja, ka "terminatora" tēvs Gustavs ir bijis nacists — Austrijas nacistu partijas, SA (Sturmabteilungen) un SS (Schutzstaffel) biedrs, kas iestājies šajās organizācijās drīz pēc anšlusa un piedalījies aktīvajā karadarbībā, bet vēlāk regulāri iekaustījis dēlu "audzinošos nolūkos". Tiesa, 1943. gadā Gustavs Švarcenegers malārijas dēļ no armijas tika atbrīvots, bet 1947. gadā viņam tika atļauts pildīt valsts dienestu, jo "terminatora" tēvs nekādos kara noziegumos nav piedalījies. Švarcenegers vecākais mira 1972. gadā. Jāpiebilst, ka tēva pagātnes dēļ Arnolds ir viens no ietekmīgākajiem un arī dāsnākajiem Vīzentāla centra finansiālajiem atbalstītājiem.

Tāpat ir zināms, ka nākamais "terminators" jaunībā (un ne tikai jaunībā) ir mīlējis fiziski aptaustīt skaistas sievietes, uzsmēķēt marihuānu, kādu laiku pat lietojis anaboliskos steroīdus — sportiskās formas uzlabošanai — un piedevām vēl slikti izteicies par afroamerikāņiem.

Savukārt pirms šīm vēlēšanām kāda misis Beikere publicēja ļoti atklātu atmiņu grāmatu ar nosaukumu Arnolds un es. Austrijas ozola ēnā, kur detalizēti aprakstīja abu mīlas stāstu, kas sācies drīz pēc "terminatora" ierašanās ASV. Daudzas no grāmatas lappusēm nešaubīgi lika Švarcenegera kundzei nervozi grauzt nagus — savas pārmērīgās atklātības dēļ, un ikviens normāls politiķis izliktos šādas grāmatas esamību nemanām, taču Ārnijs uzrakstīja tās ievadvārdus, kuros pateicās bijušajai draudzenei par kopā pavadīto laiku.

Vēl — ASV Švarcenegers ieradās 1967. gadā 21 gada vecumā. Viņš ātri kļuva pazīstams kultūrisma vidē, un 1970. gadā ieguva savu pirmo kino lomu, tēlojot galveno varoni filmā Herkuless Ņujorkā (Hercules in New York). Savas sportiskās karjeras laikā Švarcenegers pieckārt ieguva Mister Universe un septiņas reizes Mister Olimpia titulus.

Bet par Švarcenegera aktiera karjeru, kuras simboli ir Terminatora tēls un frāze I"ll be back! (Es atgriezīšos! — Tulk. no angļu val.), runāts un rakstīts tik daudz, ka to nav nepieciešams pieminēt. Taču pat šī vispusīgā informācija neļāva Švarcenegera—politiķa pretiniekiem atminēt noslēpumu — kas īsti ir šis cilvēks, un visas pazīmes liecina, ka noslēpums paliks neatminēts arī šoreiz.

Neatkarīgais politiķis

Jau Švarcenegera pirmās vēlēšanu kampaņas laikā nebija īsti skaidrs, kādu partiju vai politisko grupējumu pārstāv gandrīz bijušais aktieris — no vienas puses, viņš bija republikānis, kas aktīvi palīdzēja vēl Bušam vecākajam, taču no otras — Švarcenegers ar radniecīgām saitēm ir saistīts ar ASV demokrātu partijas vienu no balstiem — Kenediju ģimeni, ko bieži dēvē arī par klanu. Viņa dzīvesbiedre ir Marija Šraivera — nelaiķa ASV prezidenta Džona Kenedija māsasmeita. Nu jau gandrīz četri gadi Kalifornijas gubernatora amatā skaidrību jautājumā par viņa patieso politisko piederību tā arī nav viesuši.

Vispirms Švarcenegers aktīvi atbalstīja Bušu jaunāko, palīdzot viņam uzvarēt prezidenta vēlēšanās Ohaijo štatā (uzvara Ohaijo republikāņiem bija ļoti nepieciešama stratēģisku apsvērumu dēļ, un cīņā tika mesti visi spēki), taču pēc tam Švarcenegers nesatricināmā mierā atteicās no tikšanās ar Bušu, atsaucoties uz svarīgākām darīšanām. Arī pavisam nesen, kad Kalifornijā viesojās ASV prezidents, Švarcenegers neuzskatīja par nepieciešamu ar viņu tikties, publiski paziņojot, ka Bušs ieradies vākt naudu partijas vēlēšanu kampaņai Kongresā, taču šajā jautājumā pie viņa neesot vērts vērsties.

Arī virknē citu aktualitāšu Švarcenegera un republikāņu pozīcijas ievērojami atšķiras: Bušs, piemēram, ir pret abortiem, Švarcenegers — nē, Bušs iebilst pret rūpniecisko izplūdes gāzu kontroli, jo uzskata, ka tas kaitēs ekonomikai, savukārt Švarcenegers mierīgi paraksta štata demokrātu izstrādāto likumu, kas paredz gāzu samazināšanu par 25% līdz 2020. gadam. Bušs pieprasa, lai uz Meksikas robežas nelegālo imigrantu plūsmas ierobežošanai tiktu dislocētas Nacionālās gvardes vienības, taču gubernators atsakās parakstīt pavēli utt.

Lai šķietami vēl vairāk sakaitinātu republikāņu konservatīvo spārnu, par sava štāba vadītāju Švarcenegers ieceļ lesbiešu aprindās ļoti populāro demokrāti Sjūzanu Kenediju, tajā pašā laikā atsakoties parakstīt likumprojektu, kas Kalifornijā atļauj viendzimuma laulības. Štatā taupības programmas ietvaros (Kalifornijas parādi šobrīd sasniedz 15 miljardus dolāru, un tieši katastrofālā ekonomiskā situācija bija par iemeslu ārpus kārtas vēlēšanām pirms četriem gadiem) ar Švarcenegera lēmumu tiek samazināti sociālie izdevumi un ieviesti īpaši nodokļi uzņēmējdarbībai, kas atrodas indiāņu kontrolē, — kā uzskatīja ASV prese, visu šo pasākumu laikā Švarcenegers smagiem "terminatora" soļiem gāja pretim politiskajai pašnāvībai.

Nāves sods Stenlijam Viljamsam

Īpašu ažiotāžu izraisīja tā dēvētā Stenlija "Tukija" Viljamsa lieta. 2005. gada decembrī Arnolds Švarcenegers (Terminators nedrīkst aizrauties ar žēlsirdību) atļāva izpildīt vienu no skandalozākajiem nāvessodiem štata vēsturē, noraidot lūgumu apžēlot Stenliju Viljamsu un aizstāt nāvessodu ar mūža ieslodzījumu. Nāvessods par četrām slepkavībām Viljamsam tika piespriests pirms 24 gadiem, kad viņš kļuva par vienu no visu laiku slavenākās Losandželosas ielu bandas Crips izveidotājiem un tās smadzenēm.

Crips tapa, kad Viljamsam (ar iesauku Tukijs) bija tikai 17 gadu. 70. gadu beigās viņš tika arestēts, apsūdzēts četrās slepkavībās (policija uzskatīja, ka Viljamss divu laupīšanu laikā nogalinājis vispirms veikala pārdevēju, bet pēc tam laulāto pāri — padzīvojušus moteļa īpašniekus un viņu meitu), un zvērinātie piesprieda Viljamsam nāvi. Tomēr vainu viņš neatzina, bet advokāti apgalvoja, ka gandrīz visi liecinieki, kas paši ir noziedznieki, liecinājuši pret Viljamsu, lai saņemtu mazākus sodus, savukārt kriminālistu secinājumi "neviešot uzticību".

Advokātu cīniņš ar varas iestādēm ilga jau pieminētos 24 gadus, kuru laikā nemitīgi tika piesaukta rasisma kārts — virkne melnādaino amerikāņu tiesību aizstāvju centīgi apgalvoja, ka Viljamsam izpildīs nāvessodu tikai viņa ādas krāsas dēļ. Pats Viljamss tikmēr aprakstīja savus ielu bandas vadoņa piedzīvojumus, bet pēc tam sāka sacerēt bērnu grāmatas, kuru mērķis bija aicināt viņus atturēties no ielu vardarbības. Notiesātā atbalstītāji sešas reizes izvirzīja Viljamsu Nobela miera prēmijai un trīs reizes — Nobela prēmijai literatūrā. Bez tam Viljamss jau bija praktiski piesaistīts gultai un kļuvis gandrīz kurls.

Vadoties pēc loģikas, jebkurš cits gubernators būtu Viljamsu apžēlojis, taču ne Švarcenegers. Tiesa, "terminators" arī komentēja savu lēmumu — piecas lappuses garā paziņojumā bija detalizēti izanalizēta Viljamsa lieta un nobeigumā paskaidrots, ka viņš kā Kalifornijas štata gubernators nespējot atrast loģiskus iemeslus apžēlošanai. Un, lai arī cik slavens ieslodzījuma laikā būtu kļuvis Viljamss, sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka štata iedzīvotāju vairākums kārtējo reizi ir "terminatora" pusē. Tiesa, pret Švarcenegeru bija afroamerikāņi un visdažādāko tiesību aizstāvji. Stenlijam Viljamsam izpildītais nāvessods kļuva par 12. Kalifornijas štatā kopš 1976. gada (kad ASV Augstākā tiesa atzina nāvessodu izpildi par likumīgu) un trešo gubernatora "terminatora" valdīšanas laikā.

Arnolds ir jāmīl

ASV politiskajā sistēmā, kur partejiskā piederība, vismaz augstākajā līmenī, nozīmē ļoti daudz, nekonsekvencei, atbalstot te vienu, te otru pusi, neizglābjami vajadzētu novest pie tā, ka "terminators" zaudē atbalstu savas partijas iekšienē, līdz ar to republikāņi viņa kandidatūru vienkārši neizvirza gubernatora vēlēšanās. Taču nekas tamlīdzīgs nav noticis, jo partijas iekšienē valda pamatotas bailes, ka Švarcenegers ir spējīgs iesēsties štata gubernatora krēslā arī kā neatkarīgais kandidāts. Lai gan ASV jaunāko laiku vēsturē šādu gadījumu nav daudz un tie notikuši galvenokārt mazsvarīgos (no ASV viedokļa, protams) štatos, Švarcenegera popularitāte, bet pats galvenais — gan viņa paša, gan nepieciešamības gadījumā arī sievas vai pat visa Kenediju klana bagātība padarītu šo iespēju par ļoti ticamu.

Vēl viens iemesls, kāpēc republikāņu partijas spice visas valsts mērogā tik iecietīgi izturas pret Švarcenegera pašdarbību, ir fakts, ka štata gubernatora amats ir "terminatora" politiskās karjeras virsotne. Ne jau tāpēc, ka viņš tehniski nespētu būt senators vai prezidents, bet gan tāpēc, ka Konstitūcija šos amatus ļauj ieņemt tikai cilvēkiem, kas ir dzimuši ASV pilsoņi. Un politiķiem, kas mērķē uz Vašingtonu, ir patīkami pagozēties tautā kopā ar leģendāro aktieri — savu partijas biedru, lai arī Švarcenegers nekad nav slēpis, ka uzskata republikāņu nīsto Fidelu Kastro par īstu vīru un labprāt uzsmēķē pa kontrabandas cigāram no Kubas.

Holivudas atbalsts

Pirms šīm vēlēšanām notika vēl kas šķietami negaidīts, kas ievērojami paaugstināja Švarcenegera izredzes: Holivudas dūžu pārorientēšanās republikāņu jeb konkrētāk — viņa virzienā. Par atbalstu Švarcenegeram paziņoja divas no Holivudas haizivīm — Stīvens Spīlbergs, kas vienmēr bijis zināms kā dāsns demokrātu sponsors, un viņa biznesa partneris Džefrijs Katcenbergs. Tāpat "terminatora" pusē pārgāja viņa senais konkurents Silvestrs Stallone, režisūras guru Džeimss Kamerons un viens no līdz šim lielākajiem Kalifornijas demokrātu finansiālajiem atbalstītājiem, Izraēlas miljardieris un mediju magnāts Haims Sabans.

No vienas puses, Švarcenegers, protams, ir cieši saistīts ar Holivudu, taču ir vēl viens faktors, kas liek šai industrijai nosliekties par labu viņam. Kalifornijas parlamenta vairākums ir demokrātu rokās, un pēdējie noraidīja Švarcenegera iesniegto likumprojektu par ievērojamu nodokļu samazināšanu kino industrijai, motivējot lēmumu ar to, ka industrija tāpat pelnot milzu summas.

Holivuda ar tās 250 000 darbinieku tiešām pelna labi, taču fakti liecina, ka štata kasē ienākumi no tās kļūst aizvien mazāki. Augsto nodokļu dēļ vairs tikai ceturtā daļa filmu tiek uzņemtas Holivudā, un šim rādītājam ir tendence aizvien sarukt. Filmu, televīzijas seriālu, reklāmas klipu utt. uzņemšana masveidā notiek Ņujorkā, Kanādā, Lielbritānijā, Austrālijā un Jaunzēlandē, kā arī Austrumeiropā, kur īpaši iecienītas ir Čehija un Slovēnija. Švarcenegers centās pierādīt, ka, samazinot nodokļus, izdosies atgriezt filmu uzņemšanu Holivudā, taču demokrāti šo argumentu nesadzirdēja.

Konkurenta populisms

Tomēr "terminatora" galvenais konkurents no demokrātu partijas ir štata galvenais mantzinis jeb finanšu ministrs Fils Endželaidess. Cik noprotams no publikācijām presē un Endželaidesa mājaslapas internetā, viņa dāļātie solījumi ir marksisma—ļeņinisma klasiķu cienīgi. Nodokļu pazemināšana, papildu finansējuma piešķiršana skolām un slimnīcām, Švarcenegera ieviesto nodevu atcelšana utt. Tiesa, štata finanšu ministram būtu jācenšas vismaz garāmejot pieminēt, kā viņš plāno mazināt Kalifornijas milzīgo parādu, taču tā vietā Endželaidess sola visu un visiem. Švarcenegers tikmēr apsolījis, ka nākamo četru gadu laikā samazinās štata parādu uz pusi (no 15 miljardiem dolāru).

Tāpat Endželaidess visās savās reklāmās un runās konsekventi cenšas uzsvērt Švarcenegera līdzatbildību prezidenta Buša īstenotajās, vēlētāju vidū nepopulārajās akcijās, galvenokārt — karā Irākā. Pagaidām gan nekas neliecina, ka šī kampaņa nestu panākumus. Vēl viens konkurenta apgalvojums — vēlētājiem esot jāsaprot, ka šajās vēlēšanās piedalās tikai viens demokrāts. Otrs (t.i. Švarcenegers) esot pārliecināts Buša republikānis, kas tikai izliekoties par demokrātu.

Iespējams, ka tā arī ir, taču daudz ticamāk, ka Švarcenegers, apzinoties, ka politikā viņš var rīkoties gandrīz tikpat brīvi kā Terminators kaujas laukā, vienkārši dara to, kas viņam šķiet pareizāk. Un, lai arī cik daudzus "partejiski" nepareizus lēmumus viņš būtu pieņēmis, sabiedriskās domas aptaujas nepilnu mēnesi pirms vēlēšanām rādīja, ka par Endželaidesu gatavi balsot 30% štata iedzīvotāju, kamēr par Švarcenegeru — 57%, kuru vidū ir daudz tradicionālo demokrātu atbalstītāju. Aptaujas arī rāda, ka štata iedzīvotāji, par spīti demokrātu centieniem saistīt Švarcenegera un Buša vārdus, ignorē kā ASV prezidenta, tā republikāņu partijas zemo popularitāti, ja runa ir par "terminatoru".

Līdz ar to Švarcenegers ir vienkārši nolemts uzvarai (grūti iedomāties, kādus vēl grēkus būtu iespējams viņam piedēvēt), taču šoreiz jau kā Amerikai nesaprotams politiķis, nevis ekrāna tēls. Bet tas nekas, jo uzņemšanai jau tiekot gatavots Terminators – 4, un ļoti ticams, ka tajā atskanēs arī I"ll be back!

***

Arnolda Švarcenegera izteikumi pirms 2003. gada vēlēšanām

Par lēmumu balotēties gubernatora postenim:

"Tas bija pats sarežģītākais lēmums manā dzīvē. Vienīgais izņēmums, iespējams, ir 1978. gadā pieņemtais lēmums izmantot epilācijas vasku."

Par politisko neatkarību:

"Ja kāds nezina, tad naudas man ir pārpārēm. Es to daru, lai risinātu cilvēku problēmas."

Par republikāņiem:

"Niksons vienreiz pateica, ka savu likteni katrs nosaka pats. Es tad pavaicāju savam draugam, kādā partijā ir Niksons. Republikāņu? Tad es arī esmu republikānis."

***

Fakti

Kalifornijas štata gubernatora mājvieta neatrodas Losandželosā vai Sanfrancisko — štata lielākajās pilsētās, nedz arī Holivudā, kuras vārds ir zināms visā pasaulē, gubernatora mājvieta ir Sakramento — štata ceturtajā lielākajā pilsētā, kurā oficiāli mīt vien nepilns pusmiljons cilvēku (kas attiecas uz aglomerāciju, gan tiek minēti 2,5 miljoni cilvēku).

Kalifornija ekonomiskās varenības ziņā pārspēj jebkuru citu Rietumu pasaules lielvalsti — 410 000 kvadrātkilometru lielais štats "amerikanizējās" 1848. gadā, kad no Kalifornijas teritorijas galīgi tika izspiesta Meksikas valdība. Šobrīd Kalifornijā mīt 37 miljoni iedzīvotāju, tas ir pēc iedzīvotāju skaita lielākais ASV štats, kura ieguldījums valsts IKP ir 13%. Štata gada budžets ir 114 miljardi ASV dolāru. Bez Holivudas Kalifornijas simboli ir arī Silikona ieleja (informāciju tehnoloģijas), Centrālā ieleja (lauksaimniecība) un Vīna grāfiste (vīnrūpniecība).

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu