Vāc parakstus par liegumu publiskos pasākumos atskaņot saīsinātu Latvijas valsts himnas versiju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Latvijas valsts himnas atskaņošanu pilnā garumā publiskos pasākumos.

Kā iniciatīvas autors norādīts Jēkabs Taranda. Viņš skaidro, ka Latvijā sabiedriskajos pasākumos, visbiežāk - sporta notikumos, Latvijas valsts himna "Dievs, svētī Latviju" nereti tiek atskaņota saīsinātajā versijā (bez atkārtojumiem). Likumā "Par Latvijas valsts himnu" ir norādīts, ka tā jāizpilda pēc likuma pielikumā norādītājām notīm - tātad ar atkārtojumiem pēc 8. un 16. takts.

Taranda arī akcentē, ka noteikumi par kārtību, kādā tiražējamas Latvijas valsts himnas notis un skaņu ieraksti, esot pretrunā ar likuma "Par Latvijas valsts himnu" pielikumā redzamajām notīm, pieļaujot ignorēt atkārtojuma zīmes. Ja pasākuma rīkotājs neredz iespēju atvēlēt apmēram divas minūtes un desmit sekundes pilnas versijas atskaņošanai, ir jāizvērtē, vai ir pienākums vispār himnu atskaņot.

"Manuprāt, nav labi, ka valdība veic izmaiņas himnas kompozīcijā," neapmierināts iniciatīvas autors.

Tāpēc viņš rosina grozīt Ministru kabineta noteikumus par kārtību, kādā tiražējamas Latvijas valsts himnas notis un skaņu ieraksti, anulējot 4. punktu, kas ļauj atskaņot himnas īso versiju, un himnu likt atskaņot pilnā tās garumā.

Tarandas ieskatā tā tiks panākta cieņpilna, vienlīdzīga attieksmi pret valsts simboliku vienmēr.

Šī nav pirmā reize, kad tiek sākta diskusija par himnas atskaņošanas garumu. Par to vairākkārt iepriekš runāts, piemēram, kontekstā ar sporta pasākumiem, kur himna nereti tiek atskaņota īsāka un arī ātrākā tempā. Līdz šim gan esošo kārtību tika nolemts saglabāt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu