Saki insultam un infarktam NĒ!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī sirds un asinsvadu saslimšanas vairāk ir izplatītas cilvēkiem gados, nereti speciālisti sastopas ar pacientiem, kam ir 30 un mazāk gadu. Sirds un asinsvadu saslimšanas attīstās vairāku gadu garumā, tāpēc, jo ātrāk tiks atklāti slimību riski un pievērsta uzmanība profilaksei, jo labāk varam pasargāt sevi no smagām saslimšanām, tai skaitā, infarkta un insulta. Kā atzīst speciālisti – pat tādas smagas saslimšanas kā insults un infarkts – daudzos gadījumos var novērst, ja cilvēks rūpīgi seko savam uzturam, nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, nesmēķē, kā arī regulāri dodas profilaktiskās vizītēs pie ārsta, lai laikus pamanītu slimības simptomus un vajadzības gadījumā uzsāktu ārstēšanu. Tāpēc jau otro gadu rīkojam Sirds veselības skolu, kas ir EUROAPTIEKĀS notiekošs sociālais projekts, kura laikā iedzīvotāji tiek aicināti izglītoties par sirds veselību.

Jāzina, ka līdzās iedzimtībai, dzimuma un vecumam, pastāv riska faktori, kas veicina sirds un asinsvadu slimību attīstību. Tie ir:

  • smēķēšana,

  • paaugstināts asinsspiediens

  • paaugstināts holesterīna līmenis

  • neveselīgs uzturs

  • mazkustīgs dzīvesveids

  • pārmērīga alkohola lietošana.

Visa pamats – veselīgs dzīvesveids

Labu sirds un asinsvadu veselību var iegūt, ievērojot veselīga dzīvesstila faktorus, kas ietekmē dzīves kvalitātei un veselību. Pat vienkāršas, nelielas izmaiņas dzīvesstilā ļaus uzlabot dzīves kvalitāti:

  • Nesmēķējiet!

  • Ēdiet veselīgu sabalansētu pārtiku!

  • Fiziski kustieties – vismaz 30 min katru dienu!

  • Ziniet un kontrolējiet savu holesterīna līmeni!

  • Regulāri mēriet asinsspiedienu!

  • Samaziniet cukura līmeni asinīs!

  • Samaziniet maltīšu porcijas!

  • Uzturiet veselīgu ķermeņa svaru!

  • Dodieties pie ārsta!

Sirds veselības rādītāji, kam jāpievērš uzmanība, lai izvairītos no infarkta un insulta

Asinsspiediens – par optimālu arteriālo asinsspiedienu visos vecumos uzskata 120/80 mmHg. Par paaugstinātu asinsspiedienu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 milimetriem dzīvsudraba staba (mmHg).

Pulss

Normāla sirdsdarbības frekvence miera stāvoklī ir aptuveni 60-80 sitieni minūtē. Par paātrinātu sirdsdarbības frekvenci miera stāvoklī tiek uzskatīts pulss virs 80 sitieniem minūtē.

Holesterīns

Holesterīna līmenis ir paaugstināts, ja:

  • kopējā holesterīna līmenis ir virs 5 mmol/l

  • triglicerīdu līmenis (tautas valodā – parastie tauki) ir virs 1,7mmol/l

  • ZBLH līmenis ir virs 3 mmol/l

Savukārt, pazemināts ABLH (zem 1,0 mmol/l vīriešiem un zem 1,2 mmol/l sievietēm) kavē sliktā holesterīna neitralizēšanu.

Ķermeņa masas indekss

Ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir statistisks mērs, ko iegūst no ķermeņa masas un auguma attiecības.

Formula: ĶMI = svars (kg) : (augums (m))2

  • Nepietiekama ķermeņa masa ĶMI < 18,5

  • Normāla ķermeņa masa ĶMI = 18,5 – 24,99

  • Lieka ķermeņa masa ĶMI = 25 – 29,99

  • Aptaukošanās ĶMI > 30

Cukura līmenis

Veselam cilvēkam tukšā dūšā cukura līmenis asinīs svārstās no 3,3 – 6 mmol/l.

Cilvēkam, kuram ir diagnosticēts cukura diabēts (saņemot terapiju), normāls cukura līmenis ir no 6,1 – 6,9 mmol/l.

Ja cukura līmenis ir augstāks par 7 mmol/l, tas norāda uz neārstētu vai slikti kontrolētu slimību, ja cukura līmenis ir zemāks (3,3 – 3,9 mmol/l), tas norāda uz pazeminātu cukura līmeni jeb hipoglikēmiju.

Kāpēc pēkšņs infarkts var notikt arī jaunam cilvēkam?

Pārsvarā par paaugstinātu holesterīnu runā saistībā ar neveselīga uztura un dzīvesveida sekām. Taču patiesībā diezgan daudziem cilvēkiem paaugstināts holesterīns tiek pārmantots no vecākiem. Tā ir slimība, kuras pamatā ir ģenētisks defekts kādā no gēniem, kas atbild par holesterīna vielmaiņu. Šo slimību sauc ģimenes hiperholesterinēmija (ĢH).Slimībai raksturīgi, ka vairākiem ģimenes locekļiem ir augsts holesterīna līmenis asinīs (parasti >8 mmol/l) un agrīni – nereti jau no 30 gadu vecuma – attīstās sirds artēriju nosprostošanās, kas var novest pie miokarda infarkta, stenokardijas un arī nāves. Tāpēc, līdzās citiem veselības rādītājiem, ir svarīgi zināt savu holesterīna līmeni un nepieciešamības gadījumā veikt tālākus izmeklējumus, lai pasargātu sevi no nopietnākām komplikācijām un slimību riskiem.

Kur pārbaudīt veselību?

Vispirms svarīgi ir sākt domāt par savas sirds veselību: pat tad, ja jūtaties vesels un stiprs, daudz sportojat un veselīgi ēdat, ieteicams vismaz reizi gadā apmeklēt ģimenes ārstu vai nepieciešamības gadījumā doties pie speciālista uz tālākiem izmeklējumiem,lai vajadzības gadījumā uzsāktu ārstēšanu, pirms noticis infarkts vai insults. Sākotnējās ekspresdiagnostiskās sirds veselības rādītāju pārbaudes iespējams veikt arī aptiekās.

Veselības aprūpes speciālists izmērīs asinsspiedienu un pulsu, ģimenes ārsts nosūtīs uz asinsanalīzēm, kā arī nepieciešamības gadījumā – uz papildu izmeklējumiem vai pie speciālista, piemēram, pie kardiologa vai neirologa.Ņemot vērā ģimenes ārsta nosūtījumu un izmeklējumu rezultātus, tālāk jau kardiologs vai neirologs noteiks atbilstošāko ārstēšanu.

Svarīgi atpazīt infarkta un insulta simptomus

Tomēr, ja infarkts, vai insults ir noticis, ir kritiski svarīgi ātri reaģēt un negaidot rīkoties! Zemāk infografikos apkopotas zīmīgākās insulta un infarkta pazīmes. Atcerieties – pats svarīgākais pie infarkta un insulta, ir laiks, tāpēc rīkojieties!

Attīstoties mūsdienu medicīnai un tehnoloģijām, daudzas slimības ir iespējams savlaicīgi diagnosticēt un sekmīgi ārstēt, uzlabojot cilvēka dzīves kvalitāti. Tāpēc negaidiet un laicīgi dodieties pie veselības aprūpes speciālista!

Tomēr, ja infarkts, vai insults ir noticis, ir kritiski svarīgi ātri reaģēt un negaidot rīkoties! Zemāk infografikos apkopotas zīmīgākās insulta un infarkta pazīmes. Atcerieties – pats svarīgākais pie infarkta un insulta, ir laiks, tāpēc rīkojieties!

Projekts tapis sadarbībā ar:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu