Nobela prēmijas ceremonijā godina Ķīnas disidentu (7)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Tā kā šī gada Nobela Miera prēmijas ieguvējs Ķīnas disidents Liu Sjaobo joprojām savā valstī tiek turēts cietumā, laureāta godināšanas ceremonijā Oslo piektdien Nobela komitejas priekšsēdētājs Torbjorns Jaglands Liu apbalvojumu novietoja uz tukša krēsla un aicināja disidentu atbrīvot no cietuma.

Dusmas, ko Nobela komiteja, šī gada balvai izraugoties Liu, radījusi Pekinai, nebūt nav rimušās, bet vairāki komunistiskajai Ķīnai simpatizējoši demonstranti, kas bija pulcējušies pie ceremonijas norises vietas, tostarp Jaglands, uzstāja, ka Liu ir bez vainas.

"Liu tikai īstenoja savas pilsoņa tiesības. Viņš nav izdarījis neko nepareizu. Viņš ir jāatbrīvo," sacīja Jaglands.

Ceremonijā puķēm rotātajā Oslo pilsētas domes namā piedalījās Norvēģijas karaļpāris un vairāki desmiti ārvalstu vēstnieki. Viesu vidū bija arī ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, kinozvaigznes Denzels Vašingtons un Anna Hataveja, kas sestdien Oslo vadīs Nobela koncertu.

Kaut arī par tradīciju kļuvusi Norvēģijā akreditēto vēstnieku piedalīšanās ceremonijā, 20 diplomātisko pārstāvniecību vadītāji šogad no dalības svinīgajā pasākumā atturējās.

Telekompāniju CNN un BBC ziņu pārraidēs Ķīnā reportāžas par ceremoniju tika cenzētas, savukārt pagājušā gada prēmijas ieguvējs ASV prezidents Baraks Obama cildināja Liu kā universālo vērtību pārstāvi un aicināja Ķīnu ieslodzīto disidentu atbrīvot "cik vien drīz iespējams".

"Mums ir žēl, ka laureāts šodien nevarēja būt šeit," Oslo domes nama zālē uz puķēm rotātās skatuves zem liela smaidošā Liu portreta sacīja Jaglands.

"Viņš atrodas izolācijā, cietumā Ķīnas ziemeļaustrumos. Ar mums kopā nevar būt viņa sieva Liu Sja vai tuvie radi. Tāpēc šodien netiks pasniegta ne medaļa, nedz diploms," auditorijai, kurā bija arī trimdā mītošie ķīniešu disidenti, sacīja Jaglands. "Tas vien norāda, ka šī balva bija nepieciešama un pareiza."

Liu saņems savu zelta medaļu, Nobela diplomu un 10 miljonu zviedru kronu (771 000 latu) lielo prēmiju vēlāk.

Prēmijas vairāk nekā 100 gadu ilgajā vēsturē šī bija otrā reize, kad apbalvojumu nevarēja saņemt nedz pats laureāts, nedz kāds no viņa ģimenes locekļiem. Vācijas žurnālists un pacifists Karls fon Osjeckis 1936.gadā nevarēja doties uz Oslo ceremoniju, jo atradās apcietinājumā nacistu koncentrācijas nometnē.

54 gadus vecais ķīniešu rakstnieks un tiesību aizstāvis Liu Sjaobo, pirmais ķīnietis, kuram piešķirta augstā godalga, šobrīd atrodas ieslodzījumā par dalību petīcijas "Harta 08" izstrādē, kurā izteikts aicinājums uz vērienīgām politiskām reformām Ķīnā, tostarp attiecībā uz pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību. Pērn decembrī viņam tika piespriests 11 gadu cietumsods apsūdzībās par varas gāšanas mēģinājumu. Liu Sjaobo 1989.gadā aktīvi piedalījās Ķīnas varasiestāžu nežēlīgi apspiestajos Tjaņaņmeņas laukuma protestos.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu