Igauņi strīdā par Ziemassvētku eglīti Latviju nodēvē par Grinču (139)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Igaunijas sabiedriskā raidkompānija ERR, rakstot par strīdu saistībā ar to, kurā valstī pirmo reizi pasaulē Ziemassvētku svinēšanā izmantota eglīte, salīdzinājusi Latviju ar Grinču.

"Katrs kārtīgs igaunis zina, ka

pirmā Ziemassvētku egle pasaulē tika uzstādīta Tallinā, bet valsts kaimiņš Grinčs - Latvija - mēģina šo godu nozagt,"

trešdien rakstīts Igaunijas nacionālās raidsabiedrības ERR interneta portālā.

Igaunijas sabiedriskā raidkompānija paskaidro, ka Igaunija un Latvija vienmēr atrod, par ko sacensties - vai nu tās būtu nozvejas kvotas, vai lācis, kurš šķērsoja Baltijas jūru. "Tagad ir sezonāls strīds par veciem dokumentiem, kurus, kā apgalvo vēsturnieki, jau sen ir sagrauzušas peles," raksta ERR, skaidrojot, kādēļ Latvija, pēc Igaunijas domām, kļuvusi par Grinču.

""Rīga, Latvija - pirmās Ziemassvētku eglītes mājvieta, ANNO 1510," [Igaunijas] dienvidu kaimiņš reklamē uz izkārtnēm," raksta ERR, lai gan nevēlas tam piekrist, apgalvojot, ka Igaunijas eksperti ir aprēķinājuši, ka tirgotāju ģilde Tallinā jau 1441.gadā uzstādīja pirmo Ziemassvētku eglīti - tas nozīmē, 69 gadus agrāk nekā Rīgā.

"Uzskatu, ka mēs droši varam pasaulē pirmo Ziemassvētku eglīti datēt ar šo dienu," Igaunijas nacionālajā televīzijā ETV teicis igauņu vēsturnieks Jiri Kūskemā.

"Ir zināms, ka tirgotāji un viena sieviete dejoja ap Ziemassvētku eglīti (Tallinā, protams), bet tā tika sadedzināta un visi pierādījumi izkūpēja gaisā. Saskaņā ar dokumentiem Rīgas Ziemassvētku eglīte pat nebija īsta egle, tikai koka piramīda, kas izdekorēta ar ziediem, augļiem un rotaļlietām," rakstīts ERR portālā.

Igaunijas raidsabiedrība raksta arī par Tallinas mēra apsveikumu Rīgai svētkos. "Viņš apsveica 500. Rīgas Ziemassvētku egles gadadienā un atgādināja mums, ka Tallina atzīmē jau 569. [eglītes] gadadienu.

Labi, ka vienīgie strīdi starp Rīgu un Tallinu ir par to, kura Ziemassvētku egle bija pirmā,"

aģentūrai AFP atzinis Rīgas mērs Nils Ušakovs.

ERR raksta, ka "Ziemassvētku eglīšu rotāšana ilgu laiku tika uzskatīta par pagānu tradīciju, kas rietumus sasniedza tikai simtiem gadu vēlāk". "Tādēļ mēs un latvieši varam būt lepni, ka iepazīstinājām rietumu kristiešus ar jautru tradīciju, kas tagad tiek atzīmēta visur," teica Kūskemā.

Šogad daudzi Latvijas galvaspilsētas Ziemassvētku pasākumi ir veidoti, lai stiprinātu leģendu par Rīgu kā pilsētu, kurā pirms 500 gadiem tika rotāta pirmā Ziemassvētku eglīte.

Grinčs ir tēls grāmatā, ko 1957.gadā uzrakstīja amerikāņu rakstnieks Teodors Seuss Geizels jeb Doktors Seuss. Vēlāk viņa stāsts "Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus" tika ekranizēts. Slavenākā ekranizācija ir 2000.gadā uzņemtā filma ar Džimu Keriju galvenajā lomā. Grinčs ir izraidīts no pilsētiņas, kurā visi priecājas par Ziemassvētkiem, tik viņš viens grib izbojāt svētku prieku, zogot svētku rotājumus, dāvanas un riebīgi rīkojoties, tērpies Santa Klausa tērpā.

Komentāri (139)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu