Boldānam par vēlēšanu rezultātu viltošanu piespriež cietumsodu (48)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Latgales apgabaltiesa krimināllietā par 9.Saeimas vēlēšanu biļetenu viltošanu Balvu rajona Kubulu pagastā vienam no apsūdzētajiem, bijušajam pagasta priekšsēdētājam un 9.Saeimas deputātam Jurim Boldānam piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem.

Boldānam kā papildsods piemērots aizliegums divus gadus kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta, pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanās. Boldānu apcietināja tiesas zālē.

Politiķis, ejot ārā no zāles, saslēgts roku dzelžos, apgalvoja, ka spriedumu noteikti pārsūdzēs.

Prokurore Ingrīda Maļkova bija lūgusi Boldānam piespriest divu gadu cietumsodu ar aizliegumu trīs gadus kandidēt vēlēšanās.

Boldāns sodīts pēc Krimināllikuma (KL) 20.panta 2. un 3.daļas - par nozieguma organizēšanu un uzkūdīšanu izdarīt noziegumu, kā arī par 92.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu - vēlēšanu dokumentu viltošanu, nepareizu balsu skaitīšanu un aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Aizliegums kandidēt vēlēšanās viņam piespriests pēc KL 44.panta.

Pēc pilna sprieduma nolasīšanas, kas paredzēta 30.oktobrī, to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt.

Boldāns Saeimas deputāta amatu zaudēs tikai līdz ar notiesājoša sprieduma spēkā stāšanos, aģentūru LETA informēja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš. Tā kā Boldānam ir iespēja spriedumu pārsūdzēt, viņš pēc tiesas šīsdienas lēmuma nav izslēgts no Saeimas sastāva, bet joprojām ir izdots kriminālvajāšanai.

Kriminālvajāšana aizdomās par līdzdalību biļetenu viltošanā tika sākta arī pret četriem Kubulu pagasta vēlēšanu iecirkņa locekļiem - Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Marutu Apini, komisijas locekļiem Veru Litviņecu, Ainu Stahovsku, Ligitu Trupovnieci, kā arī Jura Boldāna dēlu Igoru Boldānu.

Igoram Boldānam tiesa piesprieda naudassodu septiņu mēnešalgu jeb 840 latu apmērā, Apinei - piecu minimālo mēnešalgu jeb 600 latu apmērā, bet pārējiem apsūdzētajiem kriminālsods netika piespriests.

Prokurore sarunā ar aģentūru LETA pauda gandarījumu, ka apsūdzētie atzīti par vainīgiem un viņiem piespriests sods, taču sīkākus komentārus nevēlējās sniegt, uzsverot, ka jāsagaida pilns tiesas spriedums.

Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājai Apinei prokurore lūdza piespriest naudassodu 15 minimālo mēnešalgu apmērā, Vēlēšanu komisijas locekļiem Litviņecai un Stahovskai - astoņu minimālo algu apmērā, Trupovniecei - piecu minimālo mēnešalgu apmērā, Jura Boldāna dēlam Igoram Boldānam - septiņu minimālo mēnešalgu apmērā.

Kā ziņots, tieši pateicoties vēlēšanu biļetenu viltošanai, tajos ievelkot pozitīvas atzīmes iepretim Boldāna vārdam, viņš tika ievēlēts Saeimā no apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK saraksta. Ņemot vērā apsūdzības, Boldāns partijas rindas ir pametis.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu