Norāda uz nepilnībām, vērtējot LTV Ziņu dienesta vadītāja konkursa kandidātus (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Žurnālists Egils Zariņš nosūtījis vēstuli Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektoram Jānim Holšteinam. Viņš norādījis uz nepilnībām LTV Ziņu dienesta vadītāja amata konkursā.

Zariņš informēja, ka vēstulē pausta neizpratne, kāpēc vērtēti otrajai konkursa kārtai virzītie kandidāti, kuri nav atbilduši prasībai par augstāko izglītību.

Vēstules kopija nosūtīta Nacionālajai radio un televīzijas padomei, kura, pēc Zariņa domām, varētu vērtēt konkursa likumību.

Zariņš norāda, ka konkursa otrajā kārtā iekļuvuši žurnālisti Mareks Gailītis, kurš uzvarēja konkursā, un Jānis Domburs. Tomēr abiem nav augstākās izglītības, tādēļ nav atbilduši konkursa nolikumam.

"Tas liek domāt, ka LTV mainījusi konkursa nolikumu," sacīja Zariņš. "Zinu, ka pietiekami daudz cilvēku vēlējās pieteikties konkursam, bet augstākās izglītības trūkums viņus atturēja iesniegt dokumentus, bet te, lūk, divi, kam tās nav, iesniedza [pieteikumus]."

Zariņš uzsvēra, ka, piemērojot augstas prasības, LTV vadība, iespējams, sašaurina kandidātu skaitu un "aizmuguriski ieceļ sev vēlamu kandidātu". Žurnālists sacīja, ka divas vai trīs dienas pirms konkursa kuluāros izskanējušas runas, ka jaunais Ziņu dienesta vadītājs būs Gailītis.

Vēstulē Zariņš jautā, kāpēc LTV pārkāpusi pašas rakstītos konkursa noteikumus. "Man nav nekas pret Gailīti vai Domburu. Runa ir par principiem," skaidro žurnālists. "LTV varēja vispār nerīkot konkursu, bet iecelt sev vēlamu pretendentu tāpat. Ja viņi rīko konkursu, tad vajadzēja prasties kauna un ievērot ieturēto līniju."

Jau ziņots, ka konkursā LTV Ziņu dienesta vadītāja amatam uzvarējis portāla "Apollo" vadītājs un žurnālists Gailītis, kuru par labāko atzina kandidātu vērtēšanas komisija.

Uzvarētājs konkursā noteikts slēgtā balsojumā, un katram no pieciem pretendentiem piešķirti no viena līdz četriem punktiem. Holšteins iepriekš stāstīja, ka starp pirmo un otro vietu nav liela punktu starpība, taču pirmajām divām vietām salīdzinājumā ar pārējiem pretendentiem ir lielāka starpība.

Iepriekš reālākais kandidāts uzvarai neoficiāli minēts žurnālists Gunārs Dūzis.

Konkurss notika divās kārtās. Komisija vērtēja atbilstību LTV prasībām, iepriekšējo darba pieredzi, kandidātu izstrādāto Ziņu dienesta raidījumu analīzi, dienesta nākotnes stratēģisko redzējumu un finanšu uzdevuma izpildi. Pēc šī vērtējuma Gailītis ieguva lielāko punktu summu, teica Holšteins.

Lai izvairītos no pārlieku lielas izdarītās izvēles apspriešanas, komisija Gailīša uzvaru konkursā nekomentēs, teica LTV vadītājs.

Holšteins piebilda, ka Gailītis bijis viens no tiem diviem pretendentiem, kuri viņam simpatizējuši, un portāla vadītājs viņa acīs ieguvis pārsvaru ar "pragmatismu, stāju un neatkarību".

Jaunais Ziņu dienesta vadītājs, visticamāk, darbu sāks pēc vēlēšanām, taču viņš varētu sākt strādāt arī pirms tām, lai iepazītos ar darba specifiku un padotajiem, sacīja LTV ģenerāldirektors.

Gailītis aģentūrai LETA pastāstīja, ka vispirms iepazīsies ar Ziņu dienesta cilvēkiem, finanšu situāciju un reitingiem, bet tikai pēc tam prezentēs savu redzējumu, kā būtu jāattīstās dienestam. Viņš teica, ka ar jauno darbu varētu iepazīties nedēļu pirms vēlēšanām, jo portālā "Apollo" viņam esot daudzi iesākti projekti.

Aģentūras LETA arhīva dati liecina, ka Gailītis darbojies vairākos masu medijos un strādājis sabiedrisko attiecību jomā.

Žurnālists Jānis Domburs aģentūrai LETA iepriekš uzsvēra, ka Ziņu dienesta vadītāja konkursa nolikumā nav bijuši skaidri vērtēšanas kritēriji.

Jau ziņots, ka konkursa otrajā kārtā iekļuva visi pieci šī amata pretendenti - Gailītis, Domburs, Dūzis un Vladimirs Novodvorskis, kā arī neatkarīgo producentu apvienības "Labvakar" režisors Kristaps Valdnieks.

Līdzšinējais LTV Ziņu dienesta vadītājs Gundars Rēders no šā gada septembra būs LTV korespondents Briselē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu