Aptiekās izpērk pretgripas medikamentus (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēki pastiprināti iepērk dažādus vitamīnus, pretgripas preparātus un sejas maskas. Ažiotāža ap iespēju saslimt ar "cūku gripu" sacelta liela.

Pie aptiekas sastaptie cilvēki atzīst, ka šajās dienā pievērš lielāku uzmanību veselībai un profilaktisku preparātu iegādei, bet "cūku gripas" izplatīšanos vairāk dēvē par "meteorīta" stila akciju.

"Nopirku liepziedu tēju, mežrozīšu sīrupu un C vitamīnu. Padzeršu pati un iedošu bērniem. Mājās ēdam dzērvenes un burkānus. Par imūnsistēmas stiprināšanu domāju, bet "cūku gripai" neticu," sacīja Līva Bērziņa.

Savukārt Jānis Jaunzems no aptiekas devās prom ar maisiņu, kas bija pilns dažādiem medikamentiem. Kungs sacīja, ka slimojot bērni un sieva. Dažam iesnas, citam arī klepus. "Nopirku visu, ko sieva sarakstīja. Aptiekā farmaceiti teju katram skaidro, kādus pretgripas medikamentus lietot. Cilvēki traki palikuši, bet es tam visam neticu," sacīja kungs.

"Cēsu Centra aptiekas farmaceite Laima Salne stāsta, ka, pateicoties, masu medijos saceltajai panikai, arī cēsnieki izpērk pretvīrusu preparātus un sejas maskas. Arī medijos nosauktie medikamenti "Tamiflu" un citi ir izpirkti un Latvijā nav pat vairs dabūjami.

"Ja cilvēki pērk preparātus imunitātes stiprināšanai, nekas slikts nav. Tāpat par sliktu nebūs, ja mājas aptieciņā stāvēs kāds medikaments, jo garā ziema ir priekšā," saka farmaceite un bilst, ka ziņas par "cūku gripu" ir pārspīlētas. "Tā pat nav tik smaga kā parastā gripa. Vienkārši ir masveidīga," sacīja L. Salne. Arī Cēsu Vecpilsētas aptiekas farmaceite stāstīja, ka cilvēki daudz drudžaināk nekā citus gadus izpērk dažādus pretgripas medikamentus, bet norādīja, ka sliktākais visā šajā situācijā ir tas, ka cilvēki nodarbojas ar pašārstēšanos un slimi dodas uz darbu. Tad rodas komplikācijas, kuras arī ir galvenā bīstamība. "Tā ka jāsāk ar to, ka attieksme pret slimošanu un atveseļošanos ir nepareiza. Bet tā jau ir, ka bieži ārstējamies paši. Imūnsistēma ir novājināta un vīrusi ķeras klāt," sacīja farmaceite.

Ne tik ļoti satraukti ir lauku cilvēki. Nītaures aptiekas vadītāja Alla Vasiļevska sacīja, ka ir kāds, kurš interesējies par sejas maskām un pretgripas medikamentiem.

"Nē, laukos cilvēki tādu ažiotāžu nav sacēluši un pieprasījums pēc kāda konkrēta medikamenta nav cēlies. Dzīvojam ļoti mierīgi, bet ir cilvēki, kuri nāk, parunājas," saka aptiekāre.

Savukārt ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško uzsver, ka nevajadzētu celt lieku ažiotāžu. Viņš arī norāda, ka daudzviet izreklamētais pretgripas medikaments "Tamiflu" "cūku gripas" ārstēšanai neder.

"Viena firma uztaisīja dārgu medikamentu ar trīs miljardu lielu peļņu, un tas arī viss. Bet galvenais, ko vēlējos uzsvērt šajā sakarā, lai cilvēki nevakcinētos pret tautā saukto "cūku gripu". Tā ir sliktas kvalitātes vakcīna, kas grauj cilvēka imūno sistēmu. Ne velti Lielbritānijā no šīs vakcīnas miruši jau seši, par šo tēmu daži kolēģi jau pauduši viedokli," bilda A. Tereško, norādot, ka cilvēkiem jāstiprina imūnsistēma, lai klāt neķertos dažādi vīrusi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu