«Zaļās jostas» konkurss «Šķiro pats un māci citus»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar vasaras iestāšanos ir noslēdzies «Zaļās jostas» konkurss vispārizglītojošo skolu skolēniem «Šķiro pats un māci citus». Konkursa mērķis bija likt jauniešiem aizdomāties par vides problēmām un censties rast tām risinājumu, kā arī ar atraktīvām metodēm iesaistīt plašāku sabiedrību atkritumu šķirošanā un tādējādi arī dabas resursu taupīšanā.

Šogad konkurss norisinājās jau piekto gadu pēc kārtas, zaļiem darbiem pulcējot 108 skolas no visas Latvijas. Lai arī konkurss jau ir kļuvis par daudzu skolu ilggadēju tradīciju, «Zaļā josta» katru gadu cenšas raisīt dalībniekos interesi, ieviešot konkursā jaunas, aizraujošas disciplīnas. Šogad skolēniem tika piedāvātas trīs disciplīnas: makulatūras vākšanas sacensības, izlietotu bateriju vākšanas sacensības un izglītojoša videoklipa par atkritumu šķirošanu filmēšana.

Lai saglabātu objektivitāti, konkursa uzvarētāji tika noteikti, izdalot savākto makulatūras vai bateriju daudzumu uz skolēnu skaitu skolā, bet videoklipu konkursa rezultāti tika noteikti, klipus vērtējot vairākiem neatkarīgiem žūrijas locekļiem.

«Zaļā josta» uzskata, ka ir svarīgi attīstīt bērnos rūpes par vidi un mācīt viņus būt atbildīgiem par sevis radītajiem atkritumiem jau kopš mazotnes, tāpēc šāda veida konkurss, kurā ir iespēja piedalīties ikvienam skolēnam, ir nozīmīgs notikums katra bērna dzīvē.

Šķiro paši un māca arī citus

Laika posms no pērnā gada rudens līdz pat šā gada pavasarim daudzās Latvijas ģimenēs aizritēja ar īpašu entuziasmu, jo bērni, aktīvi iesaistoties «Zaļās jostas» konkursā, tajā iesaistīja arī savus radus un draugus. Vairs neviena baterija vai veca avīze netika izmesta sadzīves atkritumos – tās tika aktīvi vāktas un nestas uz skolu, lai pēc tam nogādātu konkursa rīkotāju pārziņā, nodrošinot šķirojamo atkritumu otro dzīvi.

No izciršanas tika izglābti 4435 koki

Makulatūras vākšanas sacensībās kopumā tika savāktas 316,797 tonnas makulatūras, kas uzreiz pēc savākšanas tika nogādātas pārstrādes rūpnīcās – SIA «Vekover» ekovates ražotnei, Līgatnes papīrfabrikā un citās, tādējādi izglābjot 4435 koku dzīvību.

Bērni ne tikai savāca makulatūru savās mājās, bet iesaistīja šajā aktivitātē arī kaimiņus, vietējās bibliotēkas un citas iestādes.

Tomēr makulatūras vākšana daudzās skolās nebija vienīgā aktivitāte. Piemēram, Augstkalnes skolas bērni, noskatoties izglītojošo filmu «Papīra ceļš», arī paši mēģinājuši skolas apstākļos izveidot papīru no makulatūras. Bet Krapes pamatskolas bērni devās ekskursijā uz Līgatnes papīrfabriku, lai iepazītu papīra pārstrādes īpatnības un šķirošanas nepieciešamību.

4250 kg bīstamā metāla baterijās nogādāti drošībā

To, ka baterijas ir bīstamie atkritumi, jo satur smagos metālus, zina visi konkursa dalībnieki. «Baterijās ir indīgas vielas. Ja baterijas paliek zemē, kaitīgās vielas var izplūst un caur augsni nokļūt ābelē. Tad būs tāds ābols, kādu ragana deva Sniegbaltītei,» stāsta Kristīne no Padures pamatskolas.

Vācot baterijas, daudzu skolu bērni šajā aktivitātē bija iesaistījuši teju vai visus pagasta iedzīvotājus, aicinot viņus nest izlietotās baterijas uz skolu, kur ir novietots speciāls konteiners. Tādējādi arī pēc konkursa noslēguma daudzi iedzīvotāji turpina nodot baterijas tam paredzētā vietā, nevis izmet tās sadzīves atkritumos.

Pēc bateriju savākšanas un rūpīgas nosvēršanas AS «BAO» pārstāvji specializētā transportā nogādāja tās pārstrādei, nodrošinot, ka baterijas nenonāk vidē un nekaitē tai.

Trīs minūšu pamācība par šķirošanu

Videoklipu filmēšanā kopumā piedalījās 18 skolu komandas, savos videoklipos parādot atkritumu šķirošanas nozīmi un uzsverot šķirošanas ietekmi uz vidi.

Katrs videoklips pauda neviltotas emocijas un bērnu degsmi uzsvērt atkritumu šķirošanas neaizstājamo nepieciešamību dabai.

Uzvarētāji un īpaša pateicība katram

Apkopojot datus par savāktajiem atkritumu apjomiem un izdalot tos uz skolēnu skaitu skolā, tika noteikti katras disciplīnas uzvarētāji. Turpretī tās skolas, kuru savāktais daudzums uz vienu skolēnu nebija vislielākais, bet tomēr tās savāca rekordlielu makulatūras vai bateriju skaitu kopumā, tika apbalvotas ar speciālu balvu par īpašu aktivitāti.

Īpašs prieks gan par konkursa lieliskajiem rezultātiem, gan par bērnu aktivitāti un neatlaidību, gādājot par tīru Latviju un mācot arī citiem dzīvot zaļi.

«Cīņa par Zaļo jostu»

Par galveno konkursa «Šķiro pats un māci citus» notikumu izvērtās tā noslēguma pasākums «Cīņa par Zaļo jostu», kas norisinājās 2008. gada 31. maijā Rīgas nacionālajā zooloģiskajā dārzā un kur vienkopus pulcējās visi konkursa dalībnieki no visas Latvijas.

Pirms uzvarētāju apbalvošanas un balvu pasniegšanas par Zaļās jostas iegūšanu cīnījās un konkursa finālistus priecēja tādi pazīstami Latvijas mākslinieki kā Marta Kukarane, Liene Šomase, Jenny May un Šons. Māksliniekiem bija jāveic virkne atraktīvu uzdevumu, lai pierādītu visiem, ka arī viņi ir tikpat zaļi savos darbos kā konkursa «Šķiro pats un māci citus» finālisti.

Mākslinieku cīņu par Zaļo jostu vērtēja «Zaļā žūrija» un tās priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka. «Zoodārzā ir 92 dzīvnieku sugas, kurām savvaļā draud izzušana. Tās ir apdraudētas ne tāpēc, ka tiek izmedītas, bet galvenokārt tāpēc, ka cilvēks ar savu darbību piesārņo dabu un, izcērtot mežus, atņem dzīvniekiem mājas,» skaidroja Ingmārs Līdaka. Šā konkursa rezultātā bērni no izciršanas ir paglābuši vairāk nekā 4435 koku. Tātad viens mežs – mājvieta savvaļas dzīvniekiem – var palikt neskarts!

Sirsnīgs paldies visiem konkursa dalībniekiem! Jūsu rūpes par tīru Latviju sniedz milzīgu ieguldījumu gan Latvijas dabas saglabāšanā, gan sabiedrības uzskatu un vērtību veidošanā.

Vairāk par konkursa norisi, rezultātiem un uzvarētājiem lasiet internetā – «Zaļās jostas» mājaslapā http://www.zalajosta.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu