Straujuma: skolotāju algu publiskošana ļaus redzēt naudas sadali pašvaldībās

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Skolotāju algu publiskošana ļaus redzēt, kā notiek finansējuma sadala pašvaldībās, intervijā LTV raidījumam «Rīta panorāma» teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Viņa skaidroja, ka publiskā sektora algu publicēšana nav nekas nepieņemams. «Tas ir valsts budžets un atklātība ir pilnībā saprotama,» akcentēja premjere. Viņa skaidroja, ka skolotāju algu publiskošana sniegs iespēju redzēt, kā notiek naudas sadale pašvaldībās.

«Neredzu kā skolotāji atšķirtos no ierēdņiem, kuri algu saņem no valsts budžeta,»

teica Straujuma un piebilda, ka nodokļu maksātājiem ir jāredz, kā valsts līdzekļi tiek izmantoti.

Valdība iepriekš diskutēja, vai ir atbalstāma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecere publiskot skolotāju algas, lai uzzinātu, cik skolotāji saņem, nodrošinātu naudas izlietojuma pārskatāmību un kontroli. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pieļāva, ka tas varētu radīt nevajadzīgu situācijas saspīlējumu. Bet bijusī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete komentēja, ka skolotāju algu publiskošana var atstāt negatīvas sekas uz sabiedrību.

IZM pamato, ka, pārejot uz jaunu finansēšanas un darba samaksas modeli, jāatspoguļo pedagogu esošais atalgojuma līmenis, lai sabiedrībā radītu priekšstatu un izpratni par pedagoga atalgojuma pieauguma nepieciešamību un darba laika noteikšanu, kas ir atšķirīgs no izglītojamajam mācību gadā noteiktās slodzes.

Straujumai un Bērziņam atšķiras viedokļi par skolotāju algu publiskošanu

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) un Valsts prezidenta Andra Bērziņa viedokļi par skolotāju algu publiskošanu atšķiras.

Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» Bērziņš teica, ka

viņam šis ierosinājums šķiet nepieņemams un nejēdzīgs, kas padara skolotājus par «peramiem bērniem».

Viņaprāt, neko sliktāku par šādu ierosinājumu vairs izdomāt nevar.

Straujuma savukārt atzina, ka, iespējams, jāpublisko visas algas, kas tiek maksātas no valsts budžeta.

Gan Straujuma, gan Bērziņš pauda pārliecību, ka skolotāju algu publiskošana tiks atlikta.

Jau ziņots, ka valdība piekritusi publicēt pedagogu algas ar visiem skolotāju vārdiem un uzvārdiem. Likuma grozījumi gan vēl būs jāskata Saeimā.

Izglītības un zinātnes ministrija iepriekš skaidrojusi, ka likuma grozījumi nepieciešami, lai padarītu atklātu valsts budžeta izlietojumu pedagogu darba samaksas nodrošināšanā.

Grozījumu anotācijā uzsvērts, ka «demokrātiskas valsts pārvaldes funkcionēšanas neatņemama pazīme ir tās pārskatāmība un informācijas par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu pieejamība». Tāpēc, lai nodrošinātu valsts budžeta mērķdotācijas valsts, pašvaldību un privātpersonu dibināto izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai, izlietojuma pārskatāmību, kontroli un sabiedrības informētību, būtu jāpublisko pedagogu algas.

Šādu grozījumu mērķi pagaidām neizprot Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība. Arī tiesībsargs Juris Jansons, izskatot piedāvātos Izglītības likuma grozījumus, secinājis, ka tikai pedagogu algu publicēšana, iespējams, būtu pretrunā ar Satversmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu