Amerikas fitolaka

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Kas tas par augu? Varbūt tam ir ne vien dekoratīva, bet arī ārstnieciska nozīme? Vai tas nav indīgs?

Ausma, Valkas rajonā

Aplūkojusi mūsu lasītājas iesūtīto fotouzņēmumu, LU botāniskā dārza Krāšņumaugu nodaļas vadītāja Inese Nāburga - Jermakova, saka: – Tā ir Amerikas fitolaka (Phytolacca americana) – daudzgadīgs fitolaku dzimtas lakstaugs, kas arī pie mums labi izsējas un viegli izplatās ārpus dārzu teritorijām.

Savvaļā tā sastopama Ziemeļ-amerikas austrumdaļā atklātās, vidēji mitrās vietās. Augs ir ļoti dekoratīvs – sākumā tā blīvie, stāvie ogu ķekari krāsojas aveņsarkani, ienākušies kļūst melni un spīdīgi kā nolakoti. Nogatavojušās ogas (to diametrs var sasniegt pat 1 cm) agrāk izmantoja konditorejas izstrādājumu, atspirdzinošu dzērienu, sarkanvīna, kā arī zīda un vilnas dzijas krāsošanai.

Fitolaka ir 100 – 150 cm augsta, tai ir spēcīgs saknenis un resna mietsakne. Stumbrs stāvs, sazarots, sarkanīgs, ar diezgan nepatīkamu smaržu. Zied no jūnija līdz augustam ar baltiem vai rožainiem, blīvos ķekaros sakopotiem ziediem.

Audzē saulē vai pusēnā, trūdvielām bagātās, mālainās augsnēs. Pavairo ar sēklām vai ceru dalīšanu pavasarī. Izmanto ziemciešu grupās vai soliterstādījumos.

Fitolakas saknes satur alkaloīdus, saponīnus, sveķveida vielas, lapās ir saponīni, flavonoīdi, vitamīni, augļos – saponīni, alkaloīdi, antociāni. Augs ir indīgs, tā preparātus izmanto medicīnā kā caurejas līdzekli un ādas slimību ārstēšanai. Locītavu un muskuļu sāpju mazināšanai lieto fitolakas sakņu ziedi. To gatavo, kaltētas saknes saberžot smalkā pulverī, kam pievieno cūku taukus un saulespuķu eļļu.

Tautas dziedniecībā uz sāpošām locītavām iesaka likt svaigas fitolakas lapas, tās papildus pārsedzot, piemēram, ar siltu vilnas šalli vai lakatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu