ES palielina spēkus Kongo (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar Eiropas Savienība no Gabonas uz Kongo Demokrātisko Republiku pārsviedusi aptuveni 500 cilvēku lielu īpašo spēku kontingentu. Kongo galvaspilsētā Kinšasā jau trešo dienu pēc kārtas bija dzirdamas apšaudes – prezidentam Džozefam Kabilam lojālie spēki turpināja karot ar viceprezidenta Žana Pjēra Bembas piekritējiem.

Nemieri sākās pēc 30. jūlija vēlēšanu rezultātu pasludināšanas (tās bija pirmās demokrātiskās vēlēšanas šajā valstī, kopš tā pirms 40 gadiem ieguva neatkarību no Beļģijas), jo izrādījās, ka Dž. Kabila nav uzvarējis vēlēšanu pirmajā kārtā, saņemot ap 45% balsu. Saskaņā ar likumu 29. oktobrī būtu jārīko vēlēšanu otrā kārta, taču Dž. Kabilas atbalstītāji cenšas saglabāt varu bruņotā ceļā.

Tas licis aptuveni 1000 vīru lielajiem Eiropas Savienības ātrās reaģēšanas spēkiem pieprasīt nekavējošu papildinājumu no Gabonā dislocētajiem spēkiem, atzinis ES spēku komandieris admirālis Hennings Bess. Jau naktī uz otrdienu Kinšasā ieradās trīs helikopteri ar 60 franču, portugāļu un zviedru īpašo uzdevumu vienību kaujiniekiem, intervijā Reuters sacījis ģenerālleitnants Tjerī Fusabala, norādot, ka otrdienas vakarā bija gaidāma ap 500 vīru liela vācu un nīderlandiešu bataljona ierašanās. Jāatgādina, ka Kongo Demokrātiskajā Republikā jau dislocēti vairāk nekā 17 000 ANO pakļautībā esoši karavīri.

BBC vēsta, ka ES spēku pirmais uzdevums būs pārņemt savā kontrolē Kinšasas starptautisko lidostu, kura faktiski nedarbojas. Beļģijas lidsabiedrība SN Brussels Airlines (SNBA) pirmdien pārtraukusi lidojumus no Briseles uz Kinšasu. Kāda no aviokompānijas lidmašīnām Airbus 330 pirmdien tieši no Dualas pilsētas Kamerūnā atgriezās Briselē, nenosēžoties Kinšasā.

DPA ziņo, ka vakar sīva apšaude Kinšasā notika netālu no vietas, kur ANO un Eiropas miera uzturētāji pirmdien izglāba ārvalstu vēstnieku grupu, kas bija nonākuši kaujas zonā. Urugvajas karavīri pirmdien ar Spānijas leģionāru atbalstu eskortēja ANO un ārvalstu vēstniekus no Ž. P. Bembas mājas Kinšasā, kur viņus bija aizturējusi apšaude. Spānijas karavīri, kas ietilpst Eiropas Savienības spēkos Kongo, pirmdienas naktī patrulēja pilsētas galvenajos bulvāros, un ap viceprezidenta māju, kas atrodas pie Kongo upes, tika izvietoti vairāki ANO spēku bruņutransportieri.

Pirmdienas incidents, kura laikā apšaudes zonā nonāca ārvalstu diplomāti, sākās, kad Dž. Kabilas gvardi atklāja uguni uz Ž. P. Bembas rezidences kompleksu, kur 14 valstu diplomāti bija ieradušies, lai kā starpnieki piedalītos sarunās. Dienvidāfrikas raidorganizācija SAFM ziņo, ka svētdienas un pirmdienas sadursmēs nogalināti vismaz 25 cilvēki.

Vēlēšanas Kongo Demokrātiskajā Republikā tika sarīkotas ar ANO starpniecību pēc gandrīz piecus gadus ilguša bruņota konflikta, kurā bija iesaistītas arī citas Āfrikas valstis un kas prasīja vairāk nekā 3 miljonu cilvēku dzīvību, vēsta BBC.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu