Lielbritānijas ekspremjers Gordons Brauns aiziet no politikas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns, kurš bijis šajā amatā tikai trīs gadus, pirmdienas vakarā paziņoja par gaidāmo aiziešanu no parlamenta un no politikas vispār.

63 gadus vecais Brauns, kurš bija premjers un Leiboristu partijas līderis no 2007.gada jūnija līdz 2010.gada maijam, šogad atgriezās politikas arēnā, lai palīdzētu Skotijas neatkarības referendumā panākt uzvaru neatkarības pretiniekiem.

Brauns pirmdien apstiprināja, ka viņš vairs nebalotēsies parlamenta vēlēšanās nākamā gada maijā no kreisi centriskās Leiboristu partijas un šādi noslēgs savu politiķa karjeru. Viņš ir parlamenta deputāts kopš 1983.gada.

«Es nešaubos, ka tā ir pareizā rīcība,» Brauns sacīja uzrunā savā Kērkaldijas vēlēšanu apgabalā Skotijā. Viņš teica uzrunu baznīcā, kurā viņa tēvs kādreiz bija mācītājs.

Brauns sacīja, ka viņš neatgriezīsies parlamentā, bet arī turpmāk būs ANO īpašais sūtnis globālās izglītības jautājumos.

Šo amatu viņš ir ieņēmis kopš 2012.gada.

Brauns tomēr solīja darīt visu iespējamo, lai parlamenta vēlēšanās maijā nodrošinātu premjera amatu Edam Milibendam leiboristu valdībā.

Milibends mikroblogu vietnē «Twitter» pateicās Braunam par «izcilu» karjeru parlamentā. «Viņš bija ievērojama figūra britu politikā, jo vienu paaudzi palīdzēja veidot politisko klimatu un mainīt mūsu valsti,» rakstīja Milibends.

Brauns paliks atmiņā kā viens no Lielbritānijas premjerministriem, kas bijuši šajā amatā īsu laiku. Kopš 1900.gada īsāku laiku premjera amatā nekā viņš ir pavadījuši tikai trīs valdības vadītāji.

Pašreizējais premjers Deivids Kamerons arī atzinīgi novērtēja savu priekšgājēju šajā amatā Braunu,

sakot, ka «Gordons ir daudz devis valsts dienestā un sniedzis lielu ieguldījumu valdībā un parlamentā».

Brauns 1997.gadā kļuva par finanšu ministru Tonija Blēra valdībā. 2007.gadā Blērs atkāpās un par premjeru kļuva Brauns, kura pavadīto laiku šajā amatā ietekmēja 2008.gada finanšu krīzes sekas.

Lai gan Braunam bija svarīga loma globālajā atbildē uz finanšu krīzi, viņš bija ļoti nepopulārs Lielbritānijā un 2010.gada parlamenta vēlēšanās zaudēja premjera amatu. Viņš atgriezās savās mājās Faifas apgabalā uz ziemeļiem no Edinburgas, lai rakstītu un iesaistītos kampaņās par izglītības jautājumiem.

Augustā Brauns atgriezās politiskajā arēnā, lai vadītu kampaņu pret Skotijas neatkarību pirms septembrī rīkotā neatkarības referenduma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu