Kalvītis: Jauni pretinflācijas pasākumi pagaidām netiks veikti (172)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Premjers Aigars Kalvītis (TP) ir nobažījies par augstajiem inflācijas rādītājiem, tomēr pagaidām jauni pasākumi inflācijas ierobežošanai netiks veikti.

Kalvītis šodien žurnālistiem sacīja, ka jūlija inflācijas rādītājus jau pārrunājis ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un puses vienojušās, ka jauni pasākumi pagaidām inflācijas ierobežošanai netiks veikti, jo nepieciešams laiks, lai reāli sāktu darboties valdības pieņemtais inflācijas mazināšanas plāns.

Pēc premjera teiktā, plāns ieviests tikai ar jūliju, tāpēc nepieciešams zināms laiks, lai tas sāktu iedarboties un inflācija samazinātos. Jau tagad esot vērojams, kā plāns sācis pamazām darboties, piemēram, nekustamo īpašumu tirgū. "Plāns nav cietis sakāvi, tas funkcionē," uzsvēra premjers.

Gan Kalvītim, gan Rimšēvičam jūlija inflācijas rādītāji bijuši pārsteigums, jo līdz šim vasaras periodam nebija raksturīgs tik straujš cenu kāpums. Vienlaikus jāņem vērā pasaules tirgos nebijuši augstu līmeni sasniegušās pārtikas produktu cenas, kas neizbēgami ietekmējot situāciju arī Latvijā, uzskata premjers.

Kalvītis apliecināja, ka valdība turpinās striktu fiskālo politiku un gadu centīsies noslēgt ar budžeta pārpalikumu. Vienlaikus arī katrai mājsaimniecībai būtu jādomā par savu izdevumu un tēriņu samazināšanu, jo tā ir kopēja problēma, norādīja premjers.

Finanšu ministrija ar nožēlu secinājusi, ka pirmajā mēnesī pēc inflācijas samazināšanas plāna pasākumu ieviešanas turpinājies inflācijas kāpums. Tas tikai vēlreiz apliecina, ka ir konsekventi un aktīvi ilgtermiņā jārealizē visi plāna pasākumi. Tādēļ valdība, izpildot savus uzdevumus, jau šogad gatavojas pieņemt budžeta grozījumus, kas izveidotu bezdeficīta budžetu, uzsvēra ministrijā.

Tāpat arī nākamajos gados valstī plānots strādāt ar taupības budžetu - valdība ir apņēmusies 2008.gada budžetu sagatavot bez deficīta, bet jau 2009.gadā un 2010.gadā paredzēt valsts budžeta pārpalikumu, informēja ministrijā.

LETA jau ziņoja, ka šā gada jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, patēriņa cenas pieaugušas par 9,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Preču cenas augušas par 8,2%, bet pakalpojumu cenas - par 13%.

Jūlijā, salīdzinot ar jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,2%. Precēm cenas pieauga par 1,2%, bet pakalpojumiem - par 1,3%.

Jūlijā bijusi augstākā inflācija pēdējos desmit gados. Pēdējoreiz augstāka inflācija nekā šomēnes bija 1997.gada februārī - 9,9%.

Komentāri (172)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu