Mežmalās jau sārtojas meža zemenes. Šķiet, nekas nevar būt jaukāks par glāzē iebērtu zemeņu smaržu. Kopš seniem laikiem šo meža ogu lieto tautas medicīnā, izmantojot gan pašas ogas, gan to lapas, sakneņus un ziedus.
Meža zemenes attīra organismu no kaitīgām vielām (pat radioaktīvām), paaugstina pretestības spējas. Meža zemeņu lapu tēja noder ar bezmiegu sirgstošajiem. Gan ogas, gan lapas ārstē aknu, žultspūšļa, liesas, kuņģa, nieru slimības un uzlabo vielmaiņu. Kaltētu ogu tēja var palīdzēt pie ginekoloģiskas asiņošanas, ārstē sklerozi, hipertoniju, regulē zarnu trakta darbību. Svaigu ogu apliekamie derīgi pie ekzēmām, sastrutojumiem, čūlām, pinnēm. Tām ir sviedrējoša un urīndzenoša iedarbība.
Meža zemeņu ogu izvilkums
1/2 glāzes svaigu ogu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties 2 stundas. Lieto pa 1/4 glāzes 3-4 reizes dienā.
Meža zemeņu lapu izvilkums
3-4 ēdamkarotes kaltētu, sasmalcinātu meža zemeņu lapu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens un ļauj ievilkties 1/2 stundas. Lieto pa 1/2 glāzes 4 reizes dienā pirms ēšanas.
Meža zemeņu ogu kūres
Ik pēc 10 minūtēm apēd 10-15 ogas. turpina visu sezonu, dienā apēdot ne mazāk par 500g odu.
Zemeņu lapu melnā tēja
2 ēd.k. melnās tējas, ½ gl. meža zemeņu ogu, 1 l ūdens, cukurs.
Aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 5 min. Pirms lietošanas izkāš. Cukuru pievieno pēc garšas. Meža zemeņu vietā var izmantot dārza zemenes, tēja būs ar mazāku aromātu.
Zemeņu krēms ar vīnu
1l meža zemeņu, 200 g pūdercukura, 2-3 ēd.k. sarkanvīna, 4 olu baltumi.
Zemenes saspaida un izrīvē caur sietu, pievieno pūdercukuru, 2-3 ēdamkarotes sarkanvīna un 4 saputotus olu baltumus. Visu labi samaisa un puto, līdz krēms kļūst biezs un putains. Atdzesē.
Meža zemeņu liķieris
Meža zemenes, cukurs.
Burkā ber kārtām meža zemenes, pārkaisot ar cukuru, liek saulainā vietā, burku pārsedzot ar vairākām kārtām pārlocītu marli vai kokvilnas audumu. Kad no ogām izdalījusies sula, atkal ber zemenes, lai burka būtu pilna. Tā turpina, līdz burka pilna ar sulu līdz malām. Turot saulainā vietā, zemeņu sula izrūgst. Kad tā izrūgusi, nolej izveidojušos liķieri no biezumiem, ielej pudelē un glabā vēsā vietā.
Meža zemeņu ievārījums
1 kg meža zemeņu, 750 g cukura, 1 gl ūdens.
No cukura un ūdens savāra sīrupu, ieber tīras ogas un vāra 8-5 minūtes. Noņem no uguns, noputo, ļauj 5 minūtes pastāvēt un atkal 8 minūtes vāra. Kad ogas kļūst tumšas un grimst, ievārījums gatavs. Aukstu pilda burkās un aizvāko.
Meža zemeņu sorbets ar baziliku
1 gl šampanieša, 1/2 gl meža zemeņu, 2 ēd.k. cukura, 150 g Lakto jogurta.
Bazilika želejai: 1 gl ūdens, 5 zariņi bazilika, 1 ēd.k. cukura, 3 g želatīna.
Blenderī ielej šampanieti, pieliek meža zemenes, cukuru un sakuļ. Tad masu pārliek metāliskā traukā un liek saldētavā. Pasniedzot vispirms ielej pusglāzi Lakto jogurta (bez piedevām), virsū liek sorbetu, pārber sakapātas zemenes un kubiņos sagrieztu bazilika želeju. To gatavo iepriekš: jaucējā sakuļ ūdeni ar baziliku un cukuru, pēc tam pievieno uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu, izlej traukā un liek sacietēt.
Meža zemenes jāņogu sulā
1 kg meža zemeņu, 1 gl jāņogu sulas, 100 g cukura.
Ogas pārkaisa ar cukuru, pievieno sulu, sajauc un vāra 20 minūtes. Pārliek burkās un pasterizē 20 minūtes 95*C.