Apprecēties nav māksla, bet izšķirties... (35)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja vien nedibina aprēķina laulību, precoties parasti nedomā, kā notiks šķiršanās. Ātri un viegli tas nav.

Gan pašvaldību Dzimtsarakstu nodaļā, gan baznīcā slēgtās laulības var šķirt tikai tiesa, un līdz tās spriedumam var paiet daudzi mēneši. Turklāt, ja laulātajiem ir kopīgi bērni un manta, vispirms jāvienojas par tās sadali. Ja pašu spēkiem to nespēj, tiesāšanās būs vēl ilgāka. To visu var atvieglot, iepriekš noslēdzot laulības līgumu, bet, ja tā nav, labāk meklēt jurista padomu pirms ķerties pie tiesu darbiem.

Jāvienojas par bērniem un mantu

Ja bez tiesas starpniecības vairs neiztikt, tad jāceļ prasība par laulības šķiršanu – jāraksta abpusējs vai vienas puses prasības pieteikums. Prasības pieteikumā jānorāda:

=no kura laika abi dzīvo šķirti;

=vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai;

=vai abi ir vienojušies par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali jeb piesaka attiecīgus prasījumus.

Jāsamaksā valsts nodeva Ls 50

Ja pieteikumu iesniedzis tikai viens laulātais, 30 dienu laikā otram jāraksta paskaidrojums tiesai. Pēc tam tiesai jālemj par sēdes datuma noteikšanu. Lietu varētu izskatīt pēc 3–4 mēnešiem.

Tas, kurš vēlas šķirties, ir procesa iniciators. Viņam būtu jādara viss, lai panāktu vienošanos par bērnu aizgādību, uzturlīdzekļiem un mantas sadali. Kamēr tās nav, tiesa var atlikt laulības šķiršanas lietu. Ja paši vienoties nevar, jāvēršas tiesā (paralēli laulības šķiršanai) ar attiecīgiem prasījumiem.

Jāatceras!

=Ja ir strīds par bērnu aizgādību, viņu uzturlīdzekļiem, tiesāšanās var ilgt mēnešiem, gadiem. Bet pēc kādas puses lūguma tiesa var nozīmēt sēdi ātrāk un pieņemt pagaidu nolēmumu (līdz pilnai lietas izskatīšanai un sprieduma taisīšanai), ar kuru noregulē bērna aizgādību (pie kura viņš paliks un kā īstenos saskarsmes tiesības otrs) un nosaka maksājamos uzturlīdzekļus.

=Ja ir slikts materiālais stāvoklis (ja to var pierādīt ar dokumentiem) vai apgādībā ir nepilngadīgs bērns, var lūgt tiesu samazināt valsts nodevu.

Varbūt salabs?

Ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, viņus var šķirt:

=ja abi to pieprasa jeb otrs piekrīt dzīvesbiedra prasījumam;

=ja laulības turpināšana tās šķiršanas prasītājam nav iespējama tādu iemeslu dēļ, kuri atkarīgi no otra laulātā un kuru dēļ kopdzīve ar viņu būtu neizturama cietsirdība. Tas nozīmē biseksuālas, homoseksuālas attiecības, vardarbību (emocionāla, fiziska, ekonomiska u.c.) un citus apstākļus, pēc tiesas ieskata. Arī tam vajadzēs pierādījumus, kā arī jābūt vienošanai par bērniem un mantu. Ja tā visa nav, arī šādus laulātos uzreiz neizšķir;

=ja viens no laulātajiem sācis kopdzīvi ar citu personu un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Ja viens laulātais prasa šķiršanos citu iemeslu dēļ un abi dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, viņu samierināšanas nolūkā tiesa atliek lietas izskatīšanu. Nav noteikta termiņa, cik ilgi var likt "samierināties" – tie var būt 3 vai 6 mēneši. Turklāt šī paša iemesla dēļ var atlikt lietu atkārtoti – ja kāda puse lūgs... Dažkārt tā ir laika novilcināšana, tomēr tiesa nevar šo samierināšanas periodu nenoteikt. Normatīvos nav precizēts, kas šai laikā jādara. Tā noteikti nav prasība turpināt dzīvošanu kopā.

Ja ilgi dzīvo atsevišķi

Tiesa laulības šķiršanu nevar atlikt, ja vīrs un sieva nedzīvo kopā ilgāk kā trīs gadus un abi iebilst pret atlikšanu. Mantas un bērnu jautājumiem tik un tā jābūt izlemtiem.

Nedzīvošanu kopā var apliecināt laulātie paši, bet, ja viens apgalvo ko citu, tad vajag pierādījumus. Radu liecības var tikt vērtētas kritiski. Arī bērnus nevajag iejaukt vecāku šķiršanās procesā, viņiem nevajadzētu nākt uz tiesu liecināt pret māti vai tēvu.

Jāpilnvaro īpaši

Latvijā laulību šķir, esot klāt abām pusēm. Ja viens laulātais dzīvo tālu vai kāda cita iemesla dēļ nevar ierasties, tiesa lietas izskatīšanai var atzīt par pietiekamu viņa iepriekš rakstīto paskaidrojumu. Bet viņš var arī pilnvarot sev vēlamu advokātu. Tikai pārstāvim jābūt speciāli pilnvarotam?– pārstāvēt tieši laulības šķiršanas lietā. Ar parastu pilnvaru nepietiek!

Manta ir kopīga

Daudzi nezina, ka viss, kas laulības laikā ir nopirkts, sagādāts, ir laulāto kopīga manta. Pat tad, ja pircis viens, bet ar abu līdzekļiem vai otra darbības palīdzību. Ja vīrs pelna lielu naudu, bet sieva rūpējas par māju un bērniem, tas uzskatāms par viņas ieguldījumu. Viss sapelnītais no laulības noslēgšanas līdz šķiršanai ir abu kopīgie līdzekļi – krājumi bankas kontos, auto, māja u.c. Šaubu gadījumā tiesai jāpieņem, ka manta pieder abiem līdzīgās daļās. Kopīgs nav tikai uzņēmums – kapitāldaļas tajā. Tāpat privatizācijas sertifikāti nav laulāto kopīga manta.

Dala gan kustamo, gan nekustamo mantu. Novērtēt var gan paši, gan sertificēti vērtētāji, kas nosaka tirgus vērtību. Ja tiesāsies par mantas sadali, jāmaksā valsts nodeva – 0,05–2,5% no prasības summas plus noteikta summa latos. Tā ir diezgan liela nauda. Tāpēc der padomāt par citu risinājumu. Piemēram, pie notāra sagatavot puses dāvinājuma vai atsavināšanas līgumu. Tas ir lētāk. Var izvēlēties kompromisu, piemēram, laulības laikā sakrāto mantu atdāvināt bērniem ar uzlikumu, ka otrs tai mājoklī dzīvos līdz mūža beigām u.c.

Ja par mantas sadali vienojušies, abi to apliecina rakstiski. Var arī nerakstīt, bet apliecināt prasības pieteikumā, ka jau ir vienojušies. To var arī pavēstīt tiesas sēdes laikā un lūgt ierakstīt protokolā, ka par materiālām lietām nepastāv strīds.

Jāatceras!

=Pienākumu nodrošināt iepriekšējo labklājības līmeni vai uzturu bijušajam laulātajam var prasīt tikai tad, ja viņš ar savām darbībām veicinājis laulības iziršanu.

=Nevar pretendēt uz īpašumtiesībām, nepārņemot arī kredītsaistības. Ja vēlas pusi īpašuma, kam ir hipotēka, ir jāuzņemas arī puse saistību. Ja viens laulātais ir ar mieru uzņemties visas saistības, ir svarīgs arī bankas viedoklis – vai tā piekrīt, vai uzskata, ka viņš spēs viens uzņemties saistības.

=Nav tiesību uzspiest otram savu gribu pēc šķiršanās. Piemēram, ja vienojas, ka vīram paliek īpašums, kura tirgus vērtība ir 500 000 EUR, un viņš paņem kredītu, lai izmaksātu sievai 250 000 EUR, vairs nav viņa darīšana, ko sieva ar šo naudu darīs.

=Atsavināt laulības laikā iegūtu īpašumu bez otra laulātā piekrišanas nevar.

=Ja kāds atstāj mantojumā māju vai citu īpašumu, var nodrošināties, prasot izdarīt atzīmi Zemesgrāmatā, ka tā ir konkrētā cilvēka atsevišķa manta. Laulības šķiršanas gadījumā viņa laulātais uz tās pusi pretendēt nevarēs.

=Ja ir strīds par mantu, kas vērtīgāka par Ls 150 000, lietu skata apgabaltiesā.

Bērna intereses – vispirms

Ja laulībā dzimuši bērni, šķiroties jāvienojas, pie kura viņi paliks ikdienā un kā otrs varēs ar tiem satikties. Bērna vecāki ir ierakstīti viņa dzimšanas apliecībā, un abiem ir vienādas tiesības un pienākumi pret viņu. Šķiršanās gadījumā vienu vecāku nedrīkst diskriminēt – audzināšanā, saskarsmē tiesības ir vienādas. Ja par to nevar vienoties, tiesai jāizšķir strīds. Tikai ārsts psihologs var noskaidrot, pie kura vecāka grib dzīvot bērns. Bet bāriņtiesa uzrauga, vai tiek ievērotas nepilngadīgā intereses. Galvenais, ko tiesa ņem vērā, ir bērna intereses – ar kuru vecāku ir tuvāka emocionālā saikne. Šo saikni speciālists analizējis pat 1,5 gadu vecam bērnam.

Jāvienojas arī par uzturlīdzekļiem – cik un kā maksās. Mazākais ir 25% no valstī noteiktās minimālās algas, kamēr bērni sasniedz 7 gadu vecumu, bet 8–18 gadus veciem – 30%. Protams, var maksāt vairāk.

Jāatceras!

=Viss, ko puses tiesā saka, ir jāpierāda. Ja pierādījumus nevar iesniegt, var lūgt tiesai tos izprasīt. Piemēram, uzturlīdzekļu noteikšanai informāciju no bankām, citām iestādēm.

=Ja spriedums stājies spēkā, bet kāda puse ar to nav apmierināta un atrod jaunus apstākļus, pierādījumus, var iesniegt jaunu civilprasību. Piemēram, uzturlīdzekļu lielumu var pārskatīt, ja mainās šķirtā laulātā ienākumi.

Konsultēja zvērināti advokāti Ralfs Šķerbergs un Santa Lubgane

***

Informācija

=Tagad daudzi advokāti specializējušies laulību šķiršanas lietās. Viņus var meklēt ar Zvērinātu advokātu padomes palīdzību (Brīvības bulvārī 34, tālr. 7358487).

=Minimālā advokāta takse ir 25 lati par konsultāciju. Ja ir mantisks strīds, atlīdzība par advokāta darbu ir 5–10% no summas. Laba advokāta konsultācija laulības šķiršanas gadījumā maksā aptuveni 150–200 latus.

Maksa par informāciju: 0.02 LVL

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu