Ātruma pārsniegšana kā ikdienas norma (97)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Lai gan maksimālais atļautais braukšanas ātrums uz Latvijas ceļiem ir 90 kilometri stundā, statistika rāda, ka reti kurš autobraucējs pie šī limita spēj noturēties.

Valdis Škutāns, dejotājs: „Ātrākais ātrums ko es esmu saniedzis ir 200 km/h, bet tas ir bijis Vācijā uz bāņā. Priekš tam jau automašīasn ir domātas, lai ar tām brauktu ātri.”

Valda Škutāna sasniegtais ātrums Vāczemē ir nieks, salīdzinot ar pašmāju bāleliņu veikumu uz mūsu ceļiem. Šī gada absolūtais līderis ir BMW M3 vadītājs, kurš pa autoceļu Rīga – Daugavpils joņojis ar ātrumu 235 km/h. Otrajā vietā – BMW X6, kuram uz šosejas Rīga – Veclaicene fiksēts ātrums – 184 km/h.

Valdis, šoferis: „BMW, neko negribu par viņiem sliktu teikt, patīk šī marka, bet sakarā ar to, ka iespaids rodās par automobiļiem, no auto vadītājiem agresīvi brauc uz ceļa.”

Uz tās pat šosejas ir arī trešais rekordists – „Mercedes Benz C230” ar 182 km/h.

Ātruma pārsniedzēju Top3: 1. BMW M3 Rīgas - Daugavpils šoseja 235 km/h 2. BMW X6 Rīgas – Veclaicenes šoseja 184 km/h 3. Mercedes Benz C230 Rīgas – Veclaicenes šoseja 182 km/h.

Jāpiebilst, ka atļautais braukšanas ātrums uz šiem autoceļiem ir 90 km/h.

Valdis, šoferis: „Ceļi nav tas posms, kur varētu trakot, īpaši sliktos laika apstākļos, apdraudēt arī citus ceļu satiksmes dalībniekus.”

Andris Pļavenieks, „Drošas braukšanas skolas” apmācību direktors: „Tā ir kaut kāda ego pabarošana vai spīts, nevar atrast loģisku izskaidrojumu. No drošas braukšanas viedokļa, tas nelīmējas ar nekādām veselā saprāta robežām kopā.”

Kā liecina Valsts Ceļu policijas dati, līderi ātruma pārkāpšanā arī šogad, tāpat kā citus gadus, ir tautā sauktie bemberi, savukārt visbiežāk ceļu satiksmes noteikumus pārkāpj – „Volkswagen” īpašnieki. Daudz neatpaliek arī Mercedes, Audi un Toyota marku auto īpašnieki.

Pārkāpumu sadalījums pēc auto markas: VW - 1471 BMW - 1447 MERCEDES BENZ - 1288 AUDI - 1282 TOYOTA - 915

Drošas braukšanas eksperti stāsta, ka tie, kuri Latvijā cenšas attīstīt ātrumu virs 200 kilometriem stundā īsti ar prātu nedraudzējas.

Andris Pļavenieks, „ Drošas braukšanas skolas” apmācību direktors: „Vārds prātīgi te vispār ir nevietā. Grūti ir iedomāties tos iemeslus vai motivāciju, kāpēc ir jābrauc ar tādu ātrumu un bieži vien pa pilsētu. Arī tā pati Daugavpils šoseja, kas te minēta kā rekodriste, nav nemaz tik labā kvalitātē. Gribu aicināt cilvēkus padomāt - ja ātrums ir 235 km/h, tas nozīmē, ka mašīna sekundē brauc 60 metrus, 2-3 sekundes un tie ir divi futbola laukumi. Tie cilvēki, kuri grib šķērsot šoseju, vai izbraukt no sānu ielas, viņi jau nezina, ka tu brauc ar tādu ātrumu, tu dod nepareizu informāciju.”

Tāpēc nākamreiz pirms spiest gāzi grīdā, speciālisti iesaka apdomāt labi, vai traukšanās ar 200 km/h tiešām ir dzīvības vērta.

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu