Kongo iedzīvotāji piedalās vēsturiskā balsojumā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kongo Demokrātiskās Republikas pilsoņi pastiprinātas drošības apstākļos vakar devās pie vēlēšanu urnām pirmajās nacionālajās daudzpartiju vēlēšanās vairāk nekā 40 gadu laikā.

Vakar notikušais tautas balsojums pilsoņu kara nomocītajā valstī tiek uzskatīts par pirmajām neatkarīgajām vēlēšanām Kongo DR kopš Beļģijas koloniālās ēras beigām Āfrikā 1960. gadā. Kopš tā laika varu Kongo DR savās rokās lielākoties turējusi viena persona. 1965. gadā varu pārņēmušā Mobutu Seses Seko militārā līdera ēra beidzās 1997. gadā ar pilsoņu kara sākšanos, kas piecu gadu laikā līdz pamiera noslēgšanai prasīja aptuveni četru miljonu cilvēku dzīvību.

Raidsabiedrības BBC korespondents Kinšasā, Kongo DR galvaspilsētā, vēstīja, ka iedzīvotāji sākuši pulcēties pie vēlēšanu iecirkņiem jau tumsas aizsegā un vēlēšanu iecirkņu atvēršanas brīdī dažviet bija izveidojusies pat 100 cilvēku gara rinda. "Mēs esam izsalkuši un vēlamies līderi, kas zina mūsu ciešanas," sacīja Kristīne Tumba, kas ir viena no 25 miljoniem Kongo DR iedzīvotāju, kam ir dotas tiesības piedalīties parlamenta un prezidenta vēlēšanās. "Cilvēki mirst ik dienu, bet kur ir valdība?" vaicā sieviete. Kāda cita vēlēšanu dalībniece uzsvēra, ka šis ir "vēsturisks brīdis", par ko viņa stāstīšot saviem bērniem un mazbērniem. Uz 500 parlamenta vietām vēlēšanās startē vairāk nekā 9000 kandidātu. Tomēr citi skeptiski raugās uz to, cik brīvas un neatkarīgas patiesībā būs vēlēšanas, kuru sagatavošanās posmā nogalināti vairāki desmiti cilvēku. Lai novērstu vardarbības izcelšanos, vēlēšanu laikā policija veica pastiprinātus drošības pasākumus, patrulējot ielās. Savukārt ANO miera uzturētāji izvietojušies stratēģiskos punktos, lai novērstu potenciālo vardarbības izcelšanos pie vēlēšanu iecirkņiem. Jāpiebilst, ka Kongo DR teritorijā izvietots vislielākais ANO miera uzturētāju skaits pasaulē, proti, par 2003. gadā noslēgtā miera līguma īstenošanu tur gādā 17 600 ANO nosūtīto miera uzturētāju. Vislielākās bažas drošības spēkiem bija par valsts austrumu reģioniem, kas pieredzēja visintensīvākās sadursmes starp valdības un nemiernieku spēkiem piecu gadu ilgajā pilsoņu karā. Liecinieki vēsta, ka nemiernieku grupējumi šajos reģionos vēl joprojām ir aktīvi un apdraud vietējo iedzīvotāju dzīvību. Lai arī Kongo DR ir pieejami milzīgi dabas resursi, tās iekšējo konfliktu un sliktās pārvaldes dēļ valsts iedzīvotāji pēdējos gadu desmitus ir dzīvojuši uz trūkuma sliekšņa. Kongo DR iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju ir 120 ASV dolāru salīdzinājumā ar Latviju, kuras IKP ir 6700 dolāru. Kongo iedzīvotāju vidējais dzīves ilgums tikai nedaudz pārsniedz 40 gadu, kas ir par 30 gadiem mazāk nekā Latvijā. Ilze GAROZA Ārzemēs Citi šī autora raksti Izdrukāt rakstu Nosūtīt rakstu draugam

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu