Protestētāji "okupē" Londonas Trafalgaras laukumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Protestētāju teltis, ko trešdien studentu demonstrācijas gaitā Londonas Trafalgaras laukumā bija uzcēluši antikapitālistu kustības aktīvisti, drīz vien pēc to uzsliešanas aizvāca policisti.

Aktīvisti bija apmetušies vēsturiskajā laukumā, lai tur izveidotu vēl vienu atbalsta centru protesta kustībai "Okupē Londonas Biržu", kuras dalībnieki pirms vairākām nedēļām izveidoja telšu pilsētiņu līdzās Svētā Pāvila katedrālei.

Trešdien studentu demonstrācijas gaitā Trafalgaras laukumā tika uzslietas aptuveni 25 teltis, tostarp aktīvisti skaidroja, ka viņu galvenais mērķis ir paust solidaritāti ar sabiedriskā sektora darbinieku 30.novembrī paredzēto streiku pret pensiju sistēmas reformu.

Tomēr policija, kas uzraudzīja studentu demonstrāciju, drīz vien iejaucās, izvelkot aktīvistus no teltīm un aizvācot pašas teltis.

"Tāda izskatās demokrātija," sauca viens no demonstrantiem, kura pieri klāja asinis. Viņu, saslēgtu roku dzelžos, aizveda policija.

Protestētāji savas teltis bija uzcēluši Trafalgaras laukumā līdzās milzīgajām lauvu skulptūrām pie Nelsona kolonnas pamatnes. Kolonna savulaik uzcelta, godinot admirāli Horāciju Nelsonu, kurš 1805.gadā kaujā pie Trafalgaras raga sakāva franču un spāņu flotes.

Kustības "Okupē Londonas Biržu" tvitera mikroblogā iepriekš bija parādījies ieraksts: "Mēs tagad okupējam Trafalgaras laukumu! *uzvaras deja*". Tur arī pausts aicinājums atbalstītājiem doties turp ar teltīm un provīziju.

Trafalgaras laukums, viens no populārākajiem Londonas tūrisma objektiem, negaidīti tika ieņemts, kad tam garām devās studentu demonstrācijas dalībnieki, kas protestēja pret studiju maksas paaugstināšanu.

Kā stāstīja protestētājs Glins Džuks, nometne Trafalgaras laukumā nav domāta, lai provocētu policiju, kas ir trauksmes gatavībā pēc pagājušā gada studentu protestiem, kas pārauga vardarbībā, kā arī augusta grautiņiem, kuros cieta daudzas britu pilsētas.

"Tā nav provokācija, tas ir ļoti simboliski. Mēs esam miermīlīga organizācija. Tas, ko mēs gribam, ir dialogs," norādīja protestētājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu