Par Daugavpils jauno mēru ievēlēts Jānis Lāčplēsis (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.16 Daugavpils domes ārkārtas sēdē aizklātā balsošanā ar balsu vairākumu par jauno domes priekšsēdētāju pašvaldības deputāti ievēlējuši Jāni Lāčplēsi (LPP/LC).

Par Lāčplēša kandidatūru nobalsojuši astoņi no 15 pašvaldības deputātiem jeb visi ārkārtas domes sēdē piedalījušies opozīcijas deputāti.

Lāčplēsis dzimis 1958.gadā Daugavpilī, 1981.gadā beidzis Rīgas Politehniskā institūta Inženierceltniecības fakultāti, apguvis rūpniecības un civilās celtniecības specialitāti.

1994.gadā viņš kļuvis par Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku, 1997.gadā ievēlēts par Daugavpils domes deputātu un par Daugavpils domes priekšsēdētāja otro vietnieku. Daugavpils domē viņš ievēlēts arī 2005.gadā un 2009.gadā.

1998.gadā Lāčplēsis ievēlēts 7.Saeimā, apstiprināts par Saeimas delegācijas pārstāvi Baltijas asamblejā.

Jau ziņots, ka pagājušajā ceturtdienā, 24.septembrī, Daugavpils domes ārkārtas sēdē ar balsu vairākumu no amata tika atcelts līdzšinējais Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims (LSDSP).

Par Eigima atbrīvošanu no Daugavpils mēra amata nobalsoja astoņi no 15 domes deputātiem - visi, kas piedalījās ārkārtas domes sēdē. Mazākumā esošie koalīcijas deputāti ārkārtas domes sēdi boikotēja.

Domes sēde pagājušajā nedēļā notika bez žurnālistu klātbūtnes, jo Eigims bija izdevis rīkojumu vakarā nepieļaut apmeklētāju iekļūšanu Daugavpils domē, ko pašvaldības policisti naski arī pildīja.

Daugavpils domes ārkārtas sēde bijusi leģitīma, jo tajā piedalījusies vairāk nekā puse no ievēlēto deputātu skaita, skaidrojuši pašvaldību ministrijas juristi.

Jau ziņots, ka Daugavpils dome izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka 24.septembrī notikusī Daugavpils domes ārkārtas sēde, kurā no ieņemamā amata atbrīvots Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims, bijusi nelikumīga un domes pašreizējā vadība turpinot darbu.

Kas attiecas uz domes vadības rīcību saistībā ar opozīcijas deputātu iesniegumu par neuzticības izteikšanu domes priekšsēdētājam, domes vadība uzskata, ka Eigims esot rīkojies likumīgi, 24.septembrī izsludinot ārkārtas sēdi 7.oktobrī plkst.18. Tās darba kārtībā bija viens jautājums - par Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Riharda Eigima atbrīvošanu no amata.

Domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Līvija Jankovska informēja, ka pašlaik tiekot izvērtēta ārkārtas domes sēdi sasaukušā domes priekšsēdētāja vietnieka Grigorija Ņemcova rīcība.

Daugavpils domes vadībai neesot skaidrs, kā domes priekšsēdētājam pakļauts darbinieks, kuram piedevām esot darba nespējas lapa, varējis izdot rīkojumu, nesaskaņojot to ar domes vadību, un vai Ņemcovs, kurš uz laiku slimības dēļ nepilda vicemēra pienākumus, drīkstējis izdot jebkādu rīkojumu.

Tā kā Ņemcovs Daugavpils mēram iesniedzis rīkojumu par domes ārkārtas sēdes sasaukšanu bez reģistrācijas numura, domes vadība uzskata, ka dokumentam neesot likuma spēka.

Patlaban tiekot izvērtēta arī pašas domes ārkārtas sēdes gaitas atbilstība likumdošanai.

Jau ziņots, ka 24.septembrī kārtējā Daugavpils domes sēdē jautājums par neuzticības izteikšanu pašreizējam Daugavpils mēram netika izskatīts, jo sēdes vadītājs to neiekļāva domes sēdes darba kārtībā. Likuma par pašvaldībām 65.pants paredz, ka gadījumos, kad saņemts priekšlikums par domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata, priekšsēdētājam ir jāsasauc domes ārkārtas sēde ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no priekšlikuma saņemšanas dienas, ja šajā laikā nav paredzēta domes kārtējā sēde.

Savukārt likuma par pašvaldībām 30.pants nosaka, ka domes lēmumu projektiem, atzinumiem par tiem un izziņas materiāliem jābūt pieejamiem visiem domes deputātiem ne vēlāk kā trīs dienas pirms kārtējās sēdes un ne vēlāk kā trīs stundas pirms ārkārtas sēdes.

Pieteikums par neuzticības balsojumu Eigimam ticis reģistrēts kārtējās domes sēdes sasaukšanas dienā. Lai minētais jautājums varētu tiktu iekļauts domes sēdes dienaskārtībā, par to bija jānobalso divām trešdaļām deputātu.

Saistībā ar pieļauto likumpārkāpumu Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Grigorijs Ņemcovs ("Latgales tauta") paziņoja par ārkārtas sēdes sasaukšanu.

Jau ziņots, ka astoņi Daugavpils domes opozīcijas deputāti iesniedza pašvaldībā atkārtotu pieprasījumu par Eigima atcelšanu no ieņemamā amata un jauna domes priekšsēdētāja vēlēšanām. Opozīcijas deputātus neapmierina Eigima darba stils, un viņi uzskatot, ka Eigims principā neatbilstot ieņemamajam amatam.

Iesniegumu par neuzticības izteikšanu Eigimam parakstīja astoņi Daugavpils domes opozīcijas deputāti: Jānis Lāčplēsis, Rita Strode, Žanna Kulakova, Viktors Butāns un Ivars Šķinčs (LPP/LC), Vjačeslavs Širjakovs un Vitālijs Azarevičs (Daugavpils pilsētas partija) un Grigorijs Ņemcovs ("Latgales tauta").

Viens no pieprasījumu parakstījušajiem deputātiem Jānis Lāčplēsis (LPP/LC) pastāstīja, ka opozīcijas deputātus neapmierina Eigima darba stils un viņi uzskatot, ka Eigims principā neatbilstot ieņemamajam amatam.

Pēc opozīcijas deputātu domām, Eigima nemākulīgās rīcības dēļ esot zaudēta iespēja piesaistīt 4,5 miljonus latu no Eiropas Savienības (ES) fondiem siltumapgādes problēmu risināšanai. Bez uzmanības nav palikusi arī "mēra slēptā vēlme privatizēt pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli"".

Pēc Lāčplēša teiktā, Daugavpils domes opozīcijas deputāti negatīvi vērtē arī domes pašreizējās vadības darbu pie pašvaldības šā gada budžeta un bezdarbību saistībā ar pašvaldības nākamā gada budžeta izveidi. Deputātiem arī neesot īstas skaidrības par Eigima paša finansiālajām saistībām.

Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Līvija Jankovska (LSDSP) opozīcijas līdzšinējo darbību raksturoja kā destabilizējošu, kuras dēļ tiekot traucēts normāls pašvaldības darbs, kā dēļ ciešot visa pilsēta.

Jau ziņots, ka 1.septembrī Eigims aizklātā balsošanā jau tika atbrīvots no amata, taču jau tajā pašā vakarā viņš savu amatu atguva.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu