Sieru, sieru, Jāņa māte! (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgošana un jāņošana bez siera tikpat kā nav iedomājama. Ne velti siers rakstos pieminēts jau 16. gadsimta Latvijā, bet tieši par Jāņu sieru ziņas parādījušās ap 1638. gadu. Toties 18. gadsimtā varēja atrast izsmeļošāku informāciju par latviešu siera siešanas māku – sieram jāliek klāt daudz olu, lai tas būtu dzeltenāks un gardāks.

Būs ģimenes un mājas, kur Jāņu siera siešana joprojām ir tradīcija, bet būs arī tādi cilvēki, kuriem siera gatavošana ir īsta ķīniešu ābece. Tad nu veikalu plauktos jāizvēlas tas, pēc kā sirds kāro visvairāk vai arī – kas svētku un pēcsvētku dienās būtu visnoderīgākais. Varbūt Jāņos ir vērts izmēģināt arī kādu neparastāku siera šķirni vai recepti.

"Grilsiers" – jau gatavs, mazos kubiciņos sagriezts, grilēts siers ar īpatnēju garšu. Domāts tiem, kuriem netīk ilgi gatavot, bet gribas pamēģināt kaut ko neikdienišķu.

"Līgo ar ķimenēm" – tradicionāls Jāņu ķimeņu siers. Bija interesanti uzzināt, ka tikai ar ķimenēm un sāli siers tika taisīts vecos laikos. Jau 20. gadsimta sākumā sieram lika klāt daudz olu, taukvielas, krējumu. Un šis tad nu tika uzskatīts par "glaunāku" sieru.

"Eleja" – o, šis mīkstais siers tapis no nepasterizēta svaiga piena, un šā siera vēsture noteikti ir paša našķa pievienotā vērtība! Pirms vairākiem gadiem uz Latviju pārcēlās francūzis Lisjēns Eribērs un izveidoja šeit savu siera ražotni. Savu "Eleju" viņš pats atved uz Rīgu un iesaka to baudīt pie glāzes sarkanvīna kopā ar olīvām. Pēc izņemšanas no ledusskapja siers vismaz pusstundu jāpatur istabas temperatūrā, lai tas iegūst savu īsto garšas buķeti. Un arī gatavots tas tiek, precīzi ievērojot temperatūras režīmu, un siera ritulītis īsteni gatavs top tikai pēc aptuveni pusmēneša. Trauciņā iepildīto mīksto sieru, kurš pārkaisīts ar rozā pipariem, var droši likt mikroviļņu krāsnī uz īsu brīdi, pēc tam samaisīt un – tiesāt tik" nost!

Mājas siers, ražots bioloģiskajā saimniecībā Preiļu rajonā. Tāds, kurš kūst uz mēles. Tas izskatās tieši tā, kā jāizskatās mājās sietam sieram. Proti, siera drānas stūrus saņēma kopā un cieši nosēja mezglā vai ar aukliņu. Turklāt sēja tā, lai mezgls būtu siera rituļa vidū, bet auduma krokas sakārtoja tā, lai iespiedumi būtu vienmērīgi. Sējuma vietā izveidojās tā dēvētais Jāņu siera viducītis, bet krokas ap to atgādināja saules starus. Sienot izveidoja arī vēlamo formu, piemēram, apaļu, kā šo.

Kazas siers ir ieteicams tiem, kuriem kuņģis pēc svētkiem prasīties prasās pēc atpūtas. Tieši kazas sieru katrs kuņģis spēj labi sagremot, turklāt šajā sierā ir aminoskābe triptofāns, kas ir būtiski nepieciešama cilvēkam – tā nodrošina labu omu un noder arī paģiru gadījumā, kad jānomierina ne tikai aknas, bet arī nervi. Vai zinājāt, ka Latvijā gatavotais kazas siers iekļuvis pat Eiropas Savienības pavārgrāmatā? Kazas siers ir dažādumdažāds: sāļāks, svaigāks, pikantāks, smērējams. Jaunums ir kūpināts kazas siers "Kazbuks", kas radīts tieši Jāņiem un alum. Ja rodas vēlme Jāni vai Līgu pārsteigt ar garšīgām brokastīm, varam ieteikt noprovēt portālā www.receptes.lv uzietu alus omleti ar kazas sieru.

Tātad nepieciešams 150 g kazas siera, eļļa, 2 lieli sīpoli, 5 olas, glāze gaišā alus, sāls, pipari, ēdamkarote bazilika un piparmētru. Cepešpannā sakarsē eļļu, liek cepties sagrieztus sīpolus līdz zeltainumam. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, iekuļ alū, pieliek sāli un piparus. Baltumus saputo un iemaisa sakapātu baziliku un piparmētras, tad maisījumu pievieno dzeltenumiem. Mīklu uzlej uz apceptajiem sīpoliem, izlīdzina pa visu pannu un liek cepeškrāsnī lēni cepties. Apmēram pēc 5 minūtēm apkaisa ar cietu rīvētu sieru un atstāj sacepties.

"Muižas siers" priecē ar nesālītu, svaigu garšu, turklāt viens no šā siera veidiem – "Našķis" ar rozīnēm un kanēli?– ir lielisks deserts pie tējas. "Muižas sieru" pulciņam šonedēļ piebiedrosies arī ķimeņu siers.

Paldies veikalam "Siers un vīns"!

Izmantota informācija no Siera kluba izdotās grāmatas "Jāņu siers".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu