Pabriks: Koalīcijā nav vajadzīgi ultranacionālisti un radikāļi (273)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Topošajā Saeimas koalīcijā nav nepieciešami ultranacionālisti un radikāļi, tādēļ apvienībai "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) vajadzētu atteikties no iecerētās sadarbības ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), šādu viedokli pauda "Vienotībā" esošās partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) pārstāvis Artis Pabriks.

Pēdējās rindkopās pievienots Parādnieka viedoklis

Kā norādīja Pabriks, SCP pārstāvji pat ir gatavi atteikties no dalības koalīcijā, ja tai pievienotos VL-TB/LNNK.

 Pēc Pabrika teiktā, atšķirībā no pašreizējās Saeimas, kurā notiek veiksmīga sadarbība ar šīs apvienības pārstāvjiem, jaunajā Saeimā ievēlētie pārstāvji esot daudz radikālāki.

"Grūti redzēt, ka sadarbojamies ar cilvēkiem, kuri pauž antisemītisma, homofobijas un pat rasisma idejas,"

sacīja politiķis, kā piemēru minot kāda VL-TB/LNNK pārstāvja izteikumus par "inteliģento antisemītismu".

SCP pārstāvis uzsvēra, ka Latvija ir vērsta liberālās demokrātijas virzienā un šīs nacionālās apvienības pārstāvji šādā politikā neiederoties. "Tā domā lielākā daļa SCP un daudzi citi "Vienotības" pārstāvji," sacīja Pabriks, piebilstot, ka pašreizējā koalīcijas veidošana bijusi uz polittehnoloģijas, nevis principu pamata, kas neesot pareizi.

Graut "Vienotību" nevēloties

"Nav ko kautrēties, mums tas ir jāpasaka. Kāpēc jāpadara nākamā valdība atkarīga no ultranacionālistiem, ja bez tā var iztikt? Un kāpēc jāpadodas viņu ultimatīvai izpratnei par to, kas ir patriotisms?" teica Pabriks.

Pabriks norādīja, ka neviens nevēloties graut "Vienotību", vien esot mērķis vērst uzmanību uz iepriekš minētajām problēmām. Viņš pauda cerību, ka "Vienotības" valde šodien varētu pieņemt prātīgu lēmumu, pretējā gadījumā esot ļoti reāli, ka SCP varētu no apvienības izstāties.

Jau iepriekš koalīcijas veidošanas sarunu gaitā SCP pārstāvji norādīja, ka labprātāk koalīcijā redzētu apvienību "Saskaņas centrs" (SC), nevis VL-TB/LNNK.

Viļņi viļņu pēc?

Savukārt VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks portālam Ir.lv sacīja, ka runas par VL – TB/LNNK izslēgšanu no topošās koalīcijas “ir tikai viļņi viļņu pēc”, nekādi jauni fakti kopš pagājušās nedēļas nogales nav nākuši gaismā, kam vajadzētu likt pārskatīt premjera nostāju. “Pēcpusdienā notiks koalīcijas sanāksme, kurā runāsim par to, vai ir kādi jauni apstākļi, kas nākuši gaismā pēc tam, kad mēs viens otram esam paspieduši roku. Mūsuprāt, tādu faktu nav,“ sacīja Parādnieks.

Viņš uzsvēra, ka SCP nepatika pret VL ir bijusi visu laiku, šobrīd publiskajā telpā minētie argumenti par neprognozējamību un antisemītismu neesot patiesi.

"Iegansti tiek meklēti, tie nav patiesie iemesli," uzskata Parādnieks. Viņš skaidroja, ka neviens no VL biedriem neatbalsta antisemītismu, ko apliecinot arī fakts, ka iepriekš Lielās talkas laikā VL pārstāvji sakopuši ebreju kapus.

Kā ziņots, SCP līderis Aigars Štokenbergs pēc vakar notikušajām sarunām ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) izvirzījis uzstādījumu, ka jāpārskata jautājums par VL-TB/LNNK iekļaušanu valdības koalīcijā, jo pretējā gadījumā partija apsvēršot domu par izstāšanos no apvienības, apstiprināja "Vienotības" vadībai tuvu stāvoši cilvēki.

Neoficiāli tiek pieļauts, ka šāds uzstādījums ticis saskaņots ar Rīgas pili.

Šo jautājumu paredzēts izskatīt šodien "Vienotības" valdes sēdē, kas notiks plkst.11.

Komentāri (273)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu