Svanka: Aktieri nopelna desmit reizes vairāk nekā aktrises

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Divkārtējā «Oskara» balvas laureāte Hilarija Svanka norāda, ka vīriešu dzimuma aktieri saņemot desmit reizes lielāku atalgojumu nekā sieviešu dzimuma kolēģes, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

«Mans kolēģis saņems desmit reizes lielāku atalgojumu nekā es. Desmit reizes!» 40 gadus vecā aktrise sacīja savas jaunākās filmas «The Homesman» prezentācijā kino programmu studentiem Losandželosā. «Ne divas, bet

desmit reizes vairāk par vienu un to pašu darbu.

Tik augstu nu mēs novērtējam aktrises. Šajā pasaulē ir divi dzimumi. Abi ir aizraujoši, interesanti, daudzveidīgi, katrs savā veidā brīnišķīgs. Tomēr pastāv vīriešu lomu pieplūdums, kamēr sievietēm tā nav.»

Svankas izteikumi lielā mērā balstīti uz biznesa žurnāla «Forbes» jaunāko pētījumu, kurā analizēti pazīstamāko aktieru ienākumi. Tomēr ienākumu atšķirības gada griezumā ir mazākas, nekā Svanka norādījusi. Vislabāk apmaksāto aktieru pirmajā desmitniekā sievietes bija mazākumā. Kopumā viņas nopelnīja 226 miljonus ASV dolāru (180 miljonus eiro), kamēr topā esošo vīriešu ienākumi bija 419 miljoni dolāru (335 miljoni eiro).

Aktiera un režisora Tomija Lī Džonsa veidoto kinolenti «The Homesman» Svanka raksturo kā «feministisku» vesternu. «Tajā stāstīts par sieviešu objektificēšanu un trivializāciju 19.gadsimta vidū. Taču arī mūsdienu sievietes zina, kas tas ir, runājot par geju, lesbiešu un transseksuāļu problēmām. Panākts ļoti daudz, taču priekšā vēl tāls ceļš. Cik labi, ka šo feministu stāstu izveidojis Tomijs Lī Džonss, ko pierasts uzskatīt par skarbu vīru,» stāsta aktrise.

Arī Džonss labprāt uzsver filmas feministisko vēstījumu. «Es nedomāju, ka «The Guardian» lasītāju vidū atradīsies sieviete, kas ne reizi mūžā nebūtu tikusi objektificēta vai trivializēta sava dzimuma dēļ,» teica režisors. «Par šo nevienlīdzību arī ir filma.»

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu