«Delna»: Korupcijas izskaušanas sākums jāmeklē vēlēšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas izskaušanas sākums Latvijā jāmeklē jau vēlēšanu laikā, pārliecināts biedrības «Sabiedrība par atklātību «Delna«» vadītājs Gundars Jankovs.

Jankovs sacīja, ka situācija, ka korupcija Latvijai ik gadu izmaksā vairāk nekā trīs miljardus eiro, ir jau sen labi zināmu apstākļu rezultāts, tostarp vājais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbs, nesakārtotais lobija jautājums, kā arī privātā sektora ienākšana likumdošanas procesā.

Jautāts par to, kādā veidā varētu mēģināt rast risinājumus tik lielu finanšu resursu zaudējumam, Jankovs sacīja, ka korupcijas izskaušanas sākums jāmeklē jau vēlēšanu laikā.

«Mēs ievēlam to, ko ievēlam, un ievēlētie strādā tā, kā strādā,» sacīja Jankovs. «Delnas» direktors norādīja, ka pašlaik pie varas esošā Zaļo un zemnieku savienība diktē politikas dienaskārtību un tā atspoguļojas «visos tiesiskajos jautājumos, tostarp KNAB likumā».

Līdz ar to viņš uzsvēra, ka īpaši nozīmīga loma ir arī aktīvai pilsoniskajai sabiedrībai.

Jankovs uzsvēra nepieciešamību pareizi izlietot valsts līdzekļus, turklāt ir jāveic arī valsts pārvaldes reforma un «uz naudas izlietojumu jāskatās kritiskāk».

Viņš pauda neizpratni, kāpēc vēl aizvien par valsts līdzekļu izšķērdēšanu netiek pieprasīta konkrēta atbildība, uzsverot, ka pastāvošā nesodāmība ir jālikvidē.

«Ir jāstrādā pie ēnu ekonomikas mazināšanas, nevis jāveic pētījumi, jo tas, kas jāizskauž, sen ir zināms. Ir tikai aktīvi jāstrādā,» uzsvēra Jankovs.

Kā ziņots, korupcija Latvijai varētu izmaksāt līdz pat 5,67 miljardiem ASV dolāru (5,08 miljardiem eiro) gadā, liecina aplēses Eiropas Parlamenta pasūtītajā institūta «RAND Europe» pētījumā.

Ņemot vērā trīs dažādus korupcijas uztveres indeksus, pētnieki secinājuši, ka korupcijas dēļ Latvija katru gadu zaudē no 13,16% līdz 19,24% iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir no 3,4 miljardiem eiro līdz 5,08 miljardiem eiro. Līdzās Latvijai korupcijas izraisīto zaudējumu ziņā ir Lietuva, Polija, Slovākija, Rumānija, Bulgārija, Horvātija, Grieķija un Itālija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu