Lelles dedzināšana pie vēstniecības Maskavā (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Režisoru Edvīnu Šnori simbolizējošās lelles dedzināšanu pie Latvijas vēstniecības Maskavā prokremliskās jauniešu organizācijas "Rossija Molodaja" rīkotās protesta akcijas laikā var uzskatīt kā sava veida "Oskaru" Latvijas režisoram, raksta ietekmīgais žurnāls "The Economist".

"Nacionālistu bandītu sarīkota lelles dedzināšana Maskavas ielās var tikt uzskatīt par sava veida "Oskaru", ja tu esi latviešu režisors ar mērķi parādīt mūsdienu Krievijas aklumu pret Padomju Savienības noziedzīgo vēsturi," ziņo "The Economist".

Raksta autors atzīst, ka filmas mērķis ir parādīt nacistu un padomju režīmu tuvību. "Nacisma kara noziedznieki tiek zākāti; viņu padomju līdzinieki tiek godināti līdz šai dienai. Jebkurš mēģinājums vest tos pie tiesas saskaras ar nikniem protestiem no Krievijas. "Rokas nost no mūsu vectēviem" - bija viens no "Rossija Molodaja" protestētāju skandētiem saukļiem. Labāks jautājums varētu būt: "Kas tiešām notika?"," jautā ietekmīgais žurnāls.

Tomēr rakstā tiek atzīts, ka "Šnore un viņa sponsori Eiropas Parlamentā ir radījuši asi provokatīvu darbu", norādot, ka tiem, kuri vēlas filmu aizliegt, vispirms vajadzētu mēģināt to atspēkot.

Kā ziņots, galvenie "The Soviet Story" pieturas punkti ir 1932.gada un 1933.gada mākslīgi izraisītais bads Ukrainā jeb "golodomors", poļu virsnieku noslepkavošana Katiņā 1940.gadā, SS un čekistu sadarbība, masu deportācijas Padomju Savienībā un medicīniskie eksperimenti, kas tika veikti ar gulaga sistēmā ieslodzītajiem.

Par to filmā runā unikāli arhīvos iegūti kadri, filmas veidotāju pieaicinātie gan krievu, gan rietumvalstu eksperti un arī padomju represijas pārdzīvojušie.

Filmu veidoja radošā apvienība "Labvakar", filmas autors un režisors ir Šnore, operators - Rihards Vīgants, bet producents - Kristaps Valdnieks.

Kā ziņots, 17.maijā pie Latvijas vēstniecības Maskavā, lai vērstos pret Šnores filmu, "Rossija Molodaja" rīkoja protesta akciju "Neļausim pārrakstīt vēsturi!". Akcijas laikā tika pakārta un sadedzināta simboliska Šnores lelle, bet aktīvisti liesmās metuši uz pusēm salauztus zīmuļus.

Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka Krievijas Ārlietu ministrijai nosūtīta nota, jo mūsu valsts vēstniecība netika savlaicīgi informēta par akcijas norisi. Taču Teikmanis norādīja, ka akcijas norise Krievijas-Latvijas divpusējās attiecības neietekmēs.

Atsevišķi Eiropas Parlamenta deputāti, kuri tikuši informēti par protesta akciju, jau pauduši par to sašutumu. Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) iesaka protesta akcijas rīkotājiem noskatīties filmu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu