Jūras pirāti uzbrūk vēl neredzētos apmēros (14)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Visā pasaulē kuģu nolaupīšanas gadījumu skaits šā gada pirmajos deviņos mēnešos sasniedzis pēdējo piecu gadu augstāko līmeni, un joprojām visaktīvākie ir Somālijas pirāti, kas, izvairoties no jūras patruļām, nu darbojas tālāk no valsts krastiem, pirmdien paziņoja Starptautiskais Jūrniecības birojs.

Birojs paziņoja, ka tā pirātisma uzskaites centrs Kualalumpurā no janvāra līdz septembrim ir reģistrējis 39 kuģu nolaupīšanas gadījums, kas ir par pieciem vairāk nekā šajā laika posmā pērn, bet 2006.gada pirmajos deviņos mēnešos pirātiem izdevās nolaupīt tikai 11 kuģus.

Kopējais visā pasaulē notikušo uzbrukumu skaits kuģiem gan ir krities par 5,5% un, salīdzinot ar pagājušajā gadā reģistrētiem 306 uzbrukumiem, šogad tādu ir bijis 289, teikts biroja ceturkšņa ziņojumā.

Izvairās no labi apsargātām teritorijām

"Somālijas pirāti darbojas tālāk no tādiem labi apsargātajiem ūdeņiem kā, piemēram, Adenas līča, un iziet lielākajās blakus esošajās jūrās," skaidroja Starptautiskā Jūrniecības biroja pirātisma uzskaites centra vadītājs Noels Čuns.

35 no 39 kuģu nolaupīšanām šogad paveica Somālijas pirāti,

kas parasti ir bruņojušies ar automātiem un rokasgranātām.

Pirātu uzbrukumu skaits kuģiem pērn bija augstākais pēdējo sešu gadu laikā - 406. To būtiski palielināja pie Somālijas krastiem notikušie uzbrukumi, kur Adenas līcis un tam blakus esošās jūras savieno Eiropu ar Āziju.

Ārvalstu spēku klātbūtne uzbrukumus samazina uz pusi

Ārvalstu jūras spēku klātbūtne Adenas līcī jau no 2009.gada sākuma ir samazinājusi šeit notikušo uzbrukumu skaitu no 100 pērnā gada pirmajos deviņos mēnešos līdz 44 šogad.

"Tā ir milzīga teritorija un jūras spēki nevar kontrolēt visu. Tomēr to klātbūtne joprojām paliek būtiski svarīga pirātisma ierobežošanai šajā teritorijā," teica biroja direktors Potengals Mukundans.

Bažas rada arī Dienvidķīnas jūra, kur, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad kuģu nolaupīšanu skaits ir pieaudzis trīs reizes, sasniedzot 21 šādu gadījumu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu