Fotostāsts: Pakistānā pirmais rikšu serviss tikai sievietēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Rozā rikšu» servisu Pakistānas galvaspilsētā Lahorā izveidoja kā alternatīvu un drošu transporta veidu sievietēm. Lai viņām nebūtu jābaidās no fiziskas aizskaršanas un uzmācības no šoferiem - vīriešiem. Daudzas pakistānietes atzīst, ka tā mēdz būt problēma. Tomēr gadu pēc izveidošanas «Rozā rikšu» biznesu piemeklējušas grūtības, raksta «Reuters».

«Rozā rikšu» vadītājas pašas ir sievietes. Pasažierēm tas nozīmējot drošu pārvietošanos, savukārt rikšu vadītājām - iespēju iegūt finansiālu neatkarību, jo sievietēm Pakistānā tikt pie stabiliem ienākumiem un darba vietas nav viegli.

Tomēr uzņēmējdarbība neattīstās tik raiti, kā gribētos. Lai pelnītu pietiekami, vajadzīgs vairāk rikšu, taču to iegādei peļņas pagaidām ir par maz. Uzņēmuma dibinātāja Zara Aslama stāsta, ka cer finansiālu atbalstu iegūt no kādas Skotijā bāzētas labdarības organizācijas, kuru vada popzvaigzne Enija Lenoksa.

Aslama uzsver, ka viņas uzņēmums pilda arī sociālu funkciju un gādā par sieviešu drošību, tāpēc atbalstu pelnījis.

Uzņēmēja atceras, kā arī pati savulaik teju tika nolaupīta un cieta no vardarbības, kad kā studente īsam braucienam uz ielas noalgoja rikšas.

Aslama ir pārliecināta, ka uzņēmējdarbība uzņems apgriezienus - esot gana gan potenciālo klientu, gan sieviešu, kas gatavas strādāt kā rikšu šoferes. Problēma esot tikai gana daudzu rikšu iegāde. Motorizētās rikšas maksā vidēji 3000 ASV dolāru gabalā. Papildu finansiālas investīcijas nepieciešamas arī, lai tajās uzstādītu GPS izsekošanas, kā arī pretzagļu sistēmas.

Pakistānā pēdējos gados liela problēma ir seksuāla rakstura noziegumi pret sievietēm. Bieži tie paliek nesodīti un par tiem pat netiek ziņots. Viena no rikšu šoferēm Bibi stāsta, ka klientes esot ļoti priecīgas par iespēju braucienam noalgot šoferi, kura pati ir sieviete. Tā viņas jūtoties daudz drošāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu