"Mona Lisa" devies uz Vāciju (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kruīza kuģis "Mona Lisa", kurš 4.maija rītā uzskrēja uz sēkļa Irbes jūras šaurumā, atstājis Ventspils ostu un devies uz Vāciju, apstiprināja aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP).

Kā ziņots, šovakar telekompānijas LNT ziņu raidījumam Veldre sacīja, ka izdevis pavēli Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem neizlaist no Latvijas kruīza kuģi "Mona Lisa", norādot, ka kuģis Ventspili varēs atstāt un savu doto pavēli Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem atsauks, tiklīdz būs garantija no apdrošināšanas kompānijas par zaudējumu atmaksu.

Šovakar Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) no ASV apdrošināšanas kompānijas saņēmis starptautiski atzītu garantijas vēstuli, kurā norādīts, ka kompānija apņemas segt izdevumus 200 000 eiro (140 000 latu) apmērā par kuģa "Mona Lisa" glābšanā iztērētajiem valsts līdzekļiem, līdz ar to kuģa arests ir atsaukts, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Kā ziņots, pie Latvijas krastiem avarējušā kuģa "Mona Lisa" glābšana valstij izmaksājuši 135 000 latu, secinājusi Iekšlietu ministrija, apkopojot visus izdevumus.

Veikti aprēķini par Latvijas valsts institūciju un valsts uzņēmumu izdevumiem kuģa novilkšanai no sēkļa, kā arī pasažieru evakuācijai un transportēšanai. Ar šo informāciju iepazīstināts arī premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Vaikulis.

Ūdenslīdēji, apskatot kruīza kuģa "Mona Lisa" korpusu, nav konstatējuši būtiskus bojājumus, līdz ar to Latvijas Jūras administrācija (LJA) deva atļauju "Mona Lisa" pārgājienam uz Ķīles ostu Vācijā, aģentūru LETA informēja LJA sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne, norādot, ka LJA kompetencē būtu kuģa aizturēšana, ja tam būtu konstatēti būtiski tehniski defekti.

Kuģim gan būs nepieciešama atkārtota dzenskrūves pārbaude, tādēļ klasifikācijas sabiedrība, kuras pārraudzībā kuģis atrodas, devusi atļauju "Mona Lisa" pārgājienam uz Ķīles ostu Vācijā, kur tiks veikta minētā pārbaude.

LJA Kuģošanas drošības inspekcijas speciālisti naktī veica ostas valsts kontroli, kas ir obligāta, ja ar kuģi noticis kāds negadījums. Inspektori pārbaudīja kuģa korpusa, mehānismu un iekārtu stāvokli, signāllīdzekļus, radioiekārtas un glābšanas līdzekļus, novērtēja ugunsdrošības, piesārņojuma novēršanas un navigācijas aprīkojumu, kā arī kontrolēja kuģa un komandas dokumentāciju.

Kontroles laikā tika konstatēti vairāki trūkumi, kas apkalpei bija jānovērš līdz iziešanai no ostas. Saņemot klasifikācijas sabiedrības atzinumu par kuģa tehnisko stāvokli, LJA inspektori šopēcpusdien uz kuģa ieradās atkārtoti un konstatēja, ka ostas valsts kontroles laikā atklātie trūkumi ir novērsti.

Līdz ar to no kuģošanas drošības viedokļa kuģis "Mona Lisa" ir gatavs ceļam uz Vāciju, norāda LJA.

Kā ziņots, kruīza kuģis "Mona Lisa" 4.maija rītā uzskrēja uz sēkļa Irbes šaurumā, 18 kilometrus no krasta. Uz kuģa bija aptuveni 600 pasažieru, kuri tika evakuēti un nogādāti Rīgā. Pēc tam pasažierus ar lidmašīnām nogādāja atpakaļ Vācijā.

Kuģi no sēkļa novilka 7.maijā. Glābšanas operācijā bija iesaistītas specializētas glābšanas kompānijas, kā arī trīs velkoņi no Ventspils ostas, kuģa novilkšanu no sēkļa vadot kuģa "Mona Lisa" kapteinim konsultantu uzraudzībā.

Kruīza kuģa "Mona Lisa" uzskriešana uz sēkļa Irbes jūras šaurumā, visticamāk, ir notikusi kuģa stūrmaņa rupjas kļūdas dēļ. Šāds secinājums ir radies pēc kuģa apkalpes paskaidrojumu saņemšanas. Stūrmanis nav spējīgs pamatot šo kļūdu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu